Kako uštedeti prostor u domu – tri stila enterijera koja čine čuda

Pametno iskorišćen prostor u domu je ozbiljan zadatak. Sigurno ste mnogo puta pokušavali da napravite neko čudo, zahvaljujući kome će dnevni boravak biti veći, a kuhinja praktičnija. Verovatno ste bezbroj puta izvodili ko zna kakve poduhvate velikog raspremanja i renoviranja, ali bez većeg uspeha.  Brojni stilovi enterijera kriju odgovor na pitanje kako uštedeti prostor u domu, a u top tri stila ubrajaju se minimalistički, industrijski i skandinavski

Ako se držite principa koje zagovaraju ovi stilovi, uz zaista malo novca možete učiniti da vaš dom izgleda vizuelno veće, a i funkcionalnije. U daljem tekstu otkrivamo male tajne ova tri fantastična stila.

Minimalistički prostor garantuje slobodu

Uređivanje doma u minimalističkom stilu najpre znači rasterećivanje prostora. Principi ovog stila teže da se otkloni sve što je u domu staro, dotrajalo i pokvareno. Na taj način se postiže izrazita funkcionalnost, jer mesto nepotrebnih stvari može oplemeniti bezbroj trikova. Zato je prvi i najvažniji korak selekcija. Odložite ili bacite sve što vam nije potrebno. Oslobodite se iznošene odeće i obuće, neispravnih uređaja, iskrzanog posuđa i suvenira, a onda nastojte i da ispraznite pretrpane police i fioke. Tek pošto sve funkcionalne površine rasteretite od nefunkcionalnih stvari pređite na krupnije korake.

Minimalistički stil zahteva svedenost i jednostavnost, pa bi trebalo da enterijerom dominiraju najviše dve boje. Uglavnom je to kombinacija svetlije i tamnije ili jarke boje. Ako vaš izbor budu beli ili bež zidovi, onda imate više mogućnosti za kombinacije sa nameštajem i dekorativom. Tepih može biti braon ili crn, prekrivači u sličnoj nijansi, a dekorativni jastuci pink ili tirkizni.

Primer minimalizma u domu

Izbor nameštaja za dnevnu sobu trebalo bi da prati pravilo manje je više, što znači da manje stvari daju veći učinak. Prostorije u kojima ima slobode i čiji raspored prati pravilo uravnoteženosti i simetrije idealan su produkt ovog stila. Ako kupujete novi nameštaj, birajte elegantne modele sjajnih tekstura, čistih linija i prirodnih materijala (drvo i koža). U kuhinji napravite promene tako što ćete osvežiti kuhinjske elemente novinama, kao što su kvarcne ploče za kuhinju, a koje u kombinaciji sa bojom zidova daju jedinstvenu eleganciju. Što se dekorative tiče – svedite je na minimum i fokusirajte se na efektne komade, kao što su stone ili podne lampe, trodelne slike, police prepoznatljivog oblika.

Kako uštedeti prostor u domu

Prostor skandinavskog stila 

Skandinavski stil definitivno deli mnogo sličnosti sa minimalističkim. Svedenost i elegancija, svetle boje i prirodni materijali, praktičan nameštaj i korisna dekorativa – sve to oblikuje ovaj stil. 

Pravilan izbor nameštaja daje najveći učinak. Ugaone garniture nikako ne treba da budu glomazne, a čak su i nepoželjne. Bolje je u dnevni boravak uneti trosed, dve fotelje i tabure, a u spavaćoj sobi sem kreveta i garderobera sve je suvišno. Slično pravilo važi i u kuhinji. Fokus treba da bude na prostranim radnim površinama, koje nisu pretrpane malim kućnim aparatima niti glomaznim posuđem.

Zanimljiva istorija skandinavskog stila dala je brojne mogućnosti kada je dekorativa u pitanju. Ako se odlučujete za police, onda težite da je na njima puno praktičnih stvari, pogotovo ako se one nalaze u kuhinji i kupatilu. Na taj način ćete uvek imati pri ruci stvari koje su vam svakodnevno potrebne, a istovremeno ćete uštedeti prostor. Praktični mogu biti i taburei rasklopivih kontrukcija, tako da njihovu unutrašnjost možete ispuniti svim sitnicama kojih se ne želite lako odreći. 

Kako industrijski stil štedi prostor 

Prirodu ovog stila ili ćete prihvatiti odmah ili vam se nikako neće dopasti. Potpuno je jedinstven u svojim principima i efektnosti koju daje, a postaje favorit tek poslednjih godina. Iako je prošao kroz različite faze i umnogo se menjao, neka obeležja industrijskog stila do danas su ostala njegovo glavno obeležije. 

Goli zidovi ispod kojih se nazire cigla, čelične grede, drveni stubovi i restauriran nameštaj savršeno pristaju ovom stilu. Dominantne boje su braon, crna, siva, ali kako prostor ne bi postao depresivan, birajte zlatne i bakarne detalje. 

Industrijski stil je veoma praktičan kada je u pitanju sređivanje poslovnog enterijera, jer pored ozbiljnosti i urbanosti koju ima, prostor deluje i urednije, vizuelno veće i prijatnije za rad. Ako ste pravi radoholik, ovaj stil će vam se sigurno dopasti. 

Izbor nameštaja je i te kako važan za oblikovanje industrijskog stila. Bilo da sređujete dom, kozmetički salon ili kancelariju, birajte isključivo industrijski nameštaj sa metalnim kontrukcijama koje se savršeno uklapaju sa drugom dekorativom. Iako je industrijski nameštaj pomalo masivan pa deluje glomazno, zaista može uštedeti prostor. Fokusirajte se na osnovne komade nameštaja: sto i stolice, krevet, ormar ili police, zavisno šta uređujete. Ovaj stil ne dozvoljava da pretrpavate prostor nepotrebnim stvarima, već samo onim najbitnijim. Na kraju, svakako najveći efekat daju detalji: rasveta, svećnjaci, rekorativni jastuci, zidne slike.

 5,362 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.