Komunikacija sa drugima i kako da je poboljšate?

Čovekova prirodna potreba je da se tokom vremena usavršava, da uči i stiče nova znanja. I normalno je da ne budete isti danas kao što ste bili u prethodnom periodu, ukoliko primenjujete usvojeno znanje. Komunikacija sa drugima je takođe nešto što se usavršava i poboljšava.

Ukoliko ste stidljivi, povučeni, asocijalni ili pak nervozni i napeti budite sigurni da ćete ostaviti loš utisak na okolinu. A možda gore od toga je što ćete se i vi nakon toga osećati loše. Verovatno će vam biti krivo što niste uspeli da uspostavite prisniju komunikaciju, ili što ste u datom momentu bili neprijatni prema sagovorniku.

U nastavku teksta vam donosimo savete uz pomoć kojih će vaša komunikacija sa drugima biti uspešna sa veoma malo truda. Samo od vas zavisi koliko ste spremni da usvajate i primenjujete. Verujte na reč, nije ni najmanje teško.

Uspešna komunikacija sa drugima je u slušanju

Kao prvo i veoma bitno morate naučiti da slušate. Ukoliko želite da postanete dobar sagovornik važno je biti dobar slušalac. Često grešimo, jer ne slušamo druge ljude, ili ih površno slušamo. Najčešće se dešava dok sagovornik priča, umesto da ga pažljivo slušamo mi razmišljamo šta ćemo reći. Tako da u tom slučaju od dvosmerne komunikacije nema ništa.

Nekada se čini kao da slušamo, ali se ne trudimo da razumemo osećaje koje sagovornik iskazuje. Da bismo postali dobar sagovornik i imali uspešnu komunikaciju sa drugima važno je da budemo empatični.

Empatija kao ključ uspešne komunikacije

Empatija je sposobnost da razumemo osećanja, misli i verovanja druge osobe. To ne znači da se mi moramo složiti sa njom, ali svakako znači da treba da posmatramo stvari iz njenog ugla.

Empatija je usko povezana sa emocionalnim prihvatanjem. A to podrazumeva da umemo da sagledamo stvari iz perspektive te druge osobe. Ne znači da treba da podržavamo i da se povinujemo ukoliko je to u suprotnosti sa našim poimanjem stvari. Ali svakako možemo razumeti tako što se stavimu u ulogu sagovornika. Ne zaboravite da nemamo svi isti pogled na neke stvari u životu, što je sasvim u redu. Nemamo svi isto mišljenje o nekoj osobi i to je sasvim uredu. Za nekoga ste vi možda sjajni i izuzetni, neko drugi ima možda loše mišljenje o vama. A naravno puno je onih kod kojih ne izazivate nikakvu emociju. I to je sasvim u redu.

Komunikacija sa drugima podrazumeva poštovanje

Zamislite situaciju da ste izašli sa prijateljicom na kafu. Dok vam ona priča vi povremeno uzimate telefon „samo da proverite nešto.“ To je jako nekulturno i na taj način šaljete sagovorniku poruku da ga ne slušate dovoljno. To su momenti kada niste ni tu ni tamo. Sagovornik će se osetiti zapostavljeno, jer ako već želi nešto da vam ispriča neće mu biti ni malo prijatno zbog takvog vašeg ponašanja.

Ispoštujte sagovornika tako što ćete pomno pratiti njegovo izlaganje i uspostavite neverbalnu komunikaciju sa njim. Kontakt očima, povremeni pokreti glave odaju utisak pažljivog slušaoca.

Dijalog a ne monolog, važno pravilo

Ako želite da poboljšate svoje komunikacijske sposobnosti, ne smete biti samo nemi slušalac ili još gore neko ko ne dozvoljava sagovorniku da dođe do reči. Kao što nećete voditi monolog i pri tom uskratiti sagovorniku mogućnost da kaže nešto, takođe ne smete biti ni pasivni slušalac. Pričajte, ali umereno. Slušajte sa dozom empatije. Ukoliko neko očekuje savet od vas, najgore što biste mogli da uradite je da neprestano pričate o sebi navodeći lične primere.

Ne zaboravite da vašeg sagovornika najmanje u datom momentu interesuje kako ste vi rešili neku situaciju pre 5, 10 ili 15 godina. Posebno ako ta situacija iz vaše prošlosti nema nikakve veze sa problemom u kome se on trenutno nalazi.

Nikada se nemojte postaviti superiorno u odnosu na sagovornika, jer ćete na taj način samo stvoriti lošu sliku o sebi. Zapamtite, da niko od nas nije iznad onog drugog. Ako već niste do sad, vreme je da prihvatite tu činjenicu i da učite da se ponašate u skladu sa njom.

Šta ako je neko drzak prema vama?

Zamislite situaciju da ste se našli među nepoznatim ljudima ( market, apoteka i sl.) i da je neko drzak prema vama. Ako mu se suprotstavite istim tonom iznerviraćete se, a ništa nećete postići. Ono što biste trebali da uradite u takvim situacijama je prvo da obuzdate svoj ego. Umesto da nastavite da se raspravljate, osmehnite se i uputite mu neku lepu reč. Bilo šta, šta vam prvo padne na pamet. „Vaš ton nije u skladu sa Vašim izgledom, veoma ste šarmantni“, je rečenica koju možete uputiti u tom momentu.

Sagovornika ćete zbuniti i postideti. Može se desiti čak da bude preterano predusretljiv nakon vaše pohvalne konstatacije o njemu. Ovo je provereno i gotovo da nema čoveka koji se neće osetiti postiđeno u ovakvoj situaciji.

Samo od vas zavisi da li ćete pribeći ovakvom načinu komunikacije ili ćete na njegov početni neprijateljski ton odreagovati isto kao i on. Sigurno je da će se vaš ego buniti u samom startu, jer vam je nezamislivo da na nečiju drskost uzvratite ljubaznošću. Ne dozvolite da vas to pokoleba.

Ukoliko primenite ovaj savet, već nakon par sekundi ćete biti ponosni na sebe. Ne samo da ste izbegli svađu i nerviranje, već ćete ubrzo videti sasvim drugu osobu koja će vam se čak i izvinjavati zbog toga što je bila neprijatna.

Šta vaše telo govori o vama?

Trudite se da uvek u komunikaciji sa drugima imate osmeh na usnama. Ne samo da ćete lepše izgledati, već ćete se lepše i osećati. Niko ne voli namrgođeno ni smrknuto lice. Na druge deluje odbojno a verovatno se ni vama ne dopada bezizražajni odraz u ogledalu.

Uspostavite kontakt očima, jako je bitno. Svakako to ne znači da treba netremice da gledate u sagovornika, ali nemojte ni izbegavati pogled.

Trudite se da vam ramena uvek budu ispravljena (bilo da je u pitanju komunikacija sa drugima ili da ste u pokretu). Pravilno držanje tela govori o vašoj samouverenosti i samopouzdanju.

Nemojte ruke držati prekrštene, jer na taj način šaljete poruku da želite distancu i da vam razgovor nije prijatan. Ovo se najčešće dešava pri slučajnom susretu sa nekim. Naravno, ukoliko vam zaista razgovor nije prijatan, uvek postoji način da ga izbegente uz izvinjenje da ste u žurbi.

Ovo su samo neke od smernica uz pomoć kojih bi vaša komunikacija sa drugima bila uspešna i u kojoj bi se vi osećali lepo. Ukoliko imate još neki oproban metod ili nešto što smo izostavili u ovom tekstu, podelite sa nama. Bilo bi nam zadovoljstvo.

 3,781 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.