Zašto je važna komunikacija sa tinejdžerom?

Ma koliko vam se činilo da vaš adolescent ima bogat i sadržajan društveni život, nezaboravite da je vaša roditeljska komunikacija sa tinejdžerom veoma važna. Istina je da živimo u vremenu kada trka za novcem preuzima primat i kada se verovatno trudite da mu sa materijalne strane omogućite maksimum. Samo ne zaboravite da je tinejdžerima razgovor sa roditeljima neophodan čak i ako ne umeju to da pokažu. Oni su u najranjivijem periodu odrastanja. Više nisu ni mali, ali ni dovoljno zreli da mogu sami racionalno da prosuđuju i da donose odluke. Tinejdžeri vape za razgovorom sa roditeljima, ali neće napraviti prvi korak. To morate uraditi vi.

Interesovanja vašeg tinejdžera se menjaju

Koliko god da je vaše dete bilo komunikativno i pričljivo kao malo, vremenom ulaskom u pubertet to se menja. Adolescencija je period kada se dete više okreće društvu, vršnjačkim grupama i postepeno ima sve manju potrebu da razgovara sa vama. Inicijator razgovora morate biti vi. Najpre razmislite šta je to što vaše dete voli? Šta ga zaista zanima? Kakve filmove voli da gleda? Kog žanra knjige voli da čita, ako uopšte čita?  Možda vam se ovo čini kao besmisleno, ali ovo je prvi korak kako biste lakše započeli konverzaciju. Sve što bi vam moglo pomoći da razumete interesovanja vašeg deteta će vam koristiti. Ukoliko ste spremni da pričate sa detetom o nečemu što kod njega budi strast, na dobrom ste putu da se ponovo zbližite.

Komunikacija sa tinejdžerom mora biti konstruktivna

Ukoliko ste roditelj koji stalno „zvoca“ budite sigurni da ćete time samo naterati svog tinejdžera da se udalji od vas. Oni su u veoma osetljivom periodu odrastanja i ma koliko se vama to činilo kao nešto što se podrazumeva, ne smete zaboraviti da vaše dete gotovo svakodnevno vodi unutrašnju borbu sa samim sobom. Ne dozvolite sebi da pričate sa njim naredbodavnim tonom, jer na taj način ništa nećete postići.

Trudite se da smireno kažete sve što imate a onda isto tako saslušajte dete. Ne upadajte mu u reč i ne prekidajte ga. Umesto toga pokušajte da saznate što više detalja, ali naravno smirenim tonom. Čak ukoliko se desi da saznate nešto što će vas neprijatno iznenaditi, obavezno se suzdržite od eksplozije besa. Smirenim tonom iznesite svoje mišljenje a zatim se potrudite da razgovor ide u pravcu iznalaženja najboljeg rešenja. Vaše je da mu date smernice, kako bi tinejdžer sam došao do zaključka. Naravno, sve to treba da bude argumentovano. Nikako ne – „Zato što ja tako kažem!“

Svakodnevna komunikacija sa tinejdžerom je obavezna

Važno je da znate sa kime se vaš tinejdžer druži, kako u realnom životu tako i u virtuelnom svetu. Možda vam se izbor njegovog društva neće dopasti, ali ukoliko mu zabranite viđanje i komunikaciju sa dosadašnjim društvom stvorićete samo kontraefekat. Uostalom i sami znate da ste u mladosti uvek stremili ka nečemu što je zabranjeno. Vi ste stariji, iskusniji i što je veoma važno bili ste tu gde su oni sada. Samim tim je normalno da mnoge stvari razumete mnogo bolje nego što oni i pretpostavljaju.

Upravo zbog toga ih ne smete sputavati, već im dozvolite da iznesu svoje mišljenje kako za odabir društva, tako i za sve drugo. Ukoliko im argumentovano objasnite zašto vam se izbor njegovog društva ne dopada, veće su šanse da doprete do njih. Naravno, nemojte očekivati da ćete postići pozitivan efekat nakon prvog razgovora. Zato je važno da vaša komunikacija bude svakodnevna. Budite uvek tu kako bi sa vama mogao da podeli i lepe i manje lepe trenutke iz svog društvenog života.

Budite primer svom tinejdžeru

S obzirom da je ovo veoma izazovna faza u sazrevanju dece, roditeljima je katkad veoma teško da mirno reaguju. Mada, neophodno je da baš u tom periodu budemo uz njih, da im i rečima i delima pokažemo da mogu uvek da računaju na nas. Ne dozvolite da se bilo šta ispreči između vas i vašeg deteta. Morate im biti sigurna luka posebno u momentima kada im se čini da im se ruši ceo svet. Oni su u fazi kada tek treba da razviju nezavisno mišljenje i zrelo realno rezonovanje.

Suština tinejdžerskog doba je proces odvajanja od roditelja i postepeno osamostaljivanje. Upravo u tome vi kao roditelj imate ključnu ulogu, tako da vaša komunikacija sa tinejdžerom ne sme izostati. Morate im pomoći da usvoje asertivne i socijalne veštine i dati im pozitivan primer kako bi izgradili svoje lične kvalitete i vrednosti. Jedino na taj način ćete pomoći svom tinejdžeru da izraste u stabilnog i empatičnog čoveka.

Inicijator razgovora morate biti vi

Činjenica je da je jako teško uspostaviti dobar odnos sa tinejdžerom, ali nije i nemoguće. Iako se oni nalaze u veoma osetljivom životnom periodu, to nikako ne bi trebalo da bude opravdanje za njihovo loše ponašanje. Posebno ukoliko ste od ranije uspostavili dobar i otvoren odnos sa detetom utoliko će vam biti lakše da ga održite tokom tinejdžerskog doba. Ne zaboravite da su oni u periodu kada najčešće ne žele da razgovaraju sa roditeljima, jednostavno su nezainteresovani. Najdosadnije teme za njih su upravo one o kojima biste vi želeli što više da saznate, prvenstveno o izboru društva, izlascima kao i o kvalitetu vremena provedenog u društvu.

Naoružajte se strpljenjem

Tinejdžeri se nalaze u periodu kada nisu ni deca ni odrasli, tako da će se često dešavati da buntovništvom i neposlušnošću ispituju granice do kojih smeju da idu. Takav način ponašanja može se ispoljavati samo u odnosu sa roditeljima a nekada skoro u svim sferama života adolescenta. U takvim situacijama je potrebno da ostanete staloženi i smireni za šta će vam trebati puno strpljenja. Sačekajte pravi momenat za razgovor, jer ukoliko u tom momentu insistirate na razgovoru samo ćete pogoršati situaciju i vremenom ćete stvoriti jaz između deteta i sebe. Da bi vaša komunikacija sa tinejdžerom bila uspešna ne zaboravite da inicijator razgovora morate biti vi.

Morate biti dosledni

Kako bi vaša komunikacija sa tinejdžerom bila uspešna, važno je da uvek budete dosledni. Ukoliko jednog momenta ne odobravate neki postupak svog tinejdžera a zatim ga olako prihvatate, dajete detetu loš primer i zbunjujete ga. Na taj način mu šaljete poruku da niste zainteresovani za njega i njegovo ponašanje, što sigurno nije tačno. Ne smete biti ni previše strogi ni preterano popustljivi, jer to samo može stvoriti kontraefekat. Najjednostavniji a istovremeno i najefikasniji način da ostvarite dobru komunikaciju sa svojim detetom je da razgovarate svakodnevno i da budete otvoreni po svim pitanjima. Postavite jasna pravila komunikacije koja podrazumevaju da niko nikoga ne optužuje, niti da se ljutite jedno na drugo. Jedino u tom slučaju razgovor će imati efekta a vaš odnos će biti čvršći i bolji.

Ne dozvolite da vam bilo šta bude preče od razgovora sa detetom, čak i onda kada vam se čini da nema potrebe ili da vaše dete ne želi sa vama da deli svoju intimu. Posebno u takvim situacijama morate naći način da doprete do njega. Koliko god oni bili okrenuti vršnjačkim grupama, ne zaboravite da u dubini duše vape za vašom bliskošću i otvorenim razgovorom.

 

 

 

 

 

 1,580 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.