Rtanj, planina obavijena velom misterije

Rtanj se nalazi u istočnom delu Srbije i udaljen je oko 200km od našeg glavnog grada. Pripada Karpatskim planinama. Najviši vrh Rtnja je Šiljak visok 1565m, a upravo po njemu je ova mistična planina postala atraktivna turistička destinacija. Kada se Rtanj pogleda iz određenog ugla, deluje kao dugačak greben trapezastog oblika. Greben je u podnožju masivan i širok, a prema vrhu se sve više sužava kako bi na samom vrhu formirao uzan i ivičasti zid, tj. Šiljak.  Zbog svog izgleda Rtanj je veoma intrigantan kako za turiste tako i za naučnike. Upravo iz tog razloga je veoma istraživan i posećen kako nekada tako i danas.

Mitovi i legende vezane za Rtanj

Za Rtanj se vezuju razni mitovi i legende koji se i danas rado prepričavaju.

Legenda o Čarobnjaku

Ova legenda govori o tome da u vreme još dok Rtanj nije bila planina tu je u dvorcu živeo čarobnjak. Bio je poznat po tome što je nepogrešivo delio ljudima kako dobro tako i zlo, odnosno prema zaslugama. Onda je na tom mestu nastala planina a Čarobnjak je ostao da živi u nenoj unutrašnjosti i da odatle pomaže svima koji veruju u njegovo postojanje.

Bog Ra i piramide

Druga legenda po koj je Rtanj poznat je ta što se smatra da je nekada davno tu živeo bog Ra, koji se greškom vezuje za egipatsku kulturu. Po tom predanju bog Ra je bog celog čovečanstva i njegovo bivstvovanje se vezuje za Rtanj. Po istom predanju sahranjen je u nekom kutku Rtanj piramide.

Vanzemaljci kao posetioci Rtnja

Postoji legenda koja kaže da iznda Rtnja lete objekti u kojima se nalaze vanzemaljci koji se oglašavaju na čudnom jeziku. A prema drugoj legendi smatra se da je Rtanj veliki leteći tanjir čiji vrh vanzemaljci pokrivaju oblacima kada požele da prošetaju i udahnu malo svežeg vazduha.

Spas od apokalipse

Popularnost ove planine je naglo porasla od 2012. godine kada su razni magovi, vračevi i teoretičari zavere proglasili Rtanj za jedino sigurno mesto od apokalipse. Te 2012.godine Rtanj je bio izuzetno posećen, jer su na njemu tražili utočište ljudi koji bi da izbegnu smak sveta. Istina, smak sveta se nije dogodio ali je od tada Rtanj postala rado tražena turistička destinacija.

Istorijske priče vezane za Rtanj

Sem mitova i legendi za Rtanj se vezuju i istorijske priče, a najvažnija od njih je priča o bračnom paru Minh, koji su jevrejskog porekla.

Dobročinstva bračnog para Minh

Julijus i Greta Minh su pri dnu Rtnja napravili vilu, letnjikovac, rozarijum i baštu. Oni su bili veoma bogata jevrejska porodica koja je otvorila rudnik uglja a sem toga su bili i vlasnici paraćinske fabrike štofova. Zahvaljujući tome što su otvorili rudnik uglja povećao se broj stanovnika na Rtnju. Naselje je imalo svoj park sa veštačkim jezerom i mnoštvom razovrsnih biljaka.

Greta Minh je oko 1935.godine na vrhu Rudnika sagradila pravoslavnu kapelu posvećenu Svetom Đorđu u znak sećanja na supruga koji je stradao na misteriozan način. Danas se na Rtnju nalaze samo ostaci kapele, jer je više puta minirana, zbog glasina da su ispod nje Minhovi zakopali blago.

Rtanj za ljubitelje adrenalina

Ukoliko ste avanturista u duši i žudite za adrenalinom, onda je Rtanj pravo mesto za vas. Najčešća staza kojom idu turisti je južna staza čija je dužina oko 15km i smatra se srednje zahtevnom stazom. Kako biste stigli do vrha potrebno vam je oko 3 do 4 sata umerenog hoda, a u povratku vam treba nešto malo više od 2 sata hoda. Vremenski uslovi poput jakog vetra i magle nisu ni najmanje prijatni tako da će vam pod ovim okolnostima pešačka tura delovati znatno opasnija nego što je inače. A, poseban doživljaj predstavlja to što se sa vrha Rudnika može videti čak ušće Save u Dunav, pod uslovom da je lepo vreme i dobra vidljivost.

Svetilište Vrelo – magnetna ili magijska sila?

Vrelo je poznato kao drevno izvorište energije na kome se mešaju čak tri energije. I to: orgonska, elektro i magnetna energija, a njihovo delovanje je povoljno za ljudski organizam. Smatra se da se najbolji efekat postiže kada ste izloženi energijama dva dana od po 20 minuta, a zatim ponovo nakon 15 dana. Zbog Vrela, Rtanj postaje dodatno atraktivan turistima koji dolaze iz celog sveta. Ovaj energetski kovitlac još više doprinosi misticizmu istočne Srbije.

U svakom slučaju planina Rtanj predstavlja jednu od najintrigantnijih prirodnih lepota Srbije. Tako da ako želite da odaberete mističnu i zanimljivu vikend destinaciju, možda se uputite baš tamo.

 

 

 

 

 

 9,231 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.