Dnevnik Ane Frank-analiza likova, prepričavanje

Dnevnik Ane Frank je roman koji je napisan po zabeleškama trinaestogodišnje devojčice jevrejskog porekla. Pisala ga  je u vreme dok se sa roditeljima i prijateljima skrivala od nacista.

Vrsta dela : roman ( autobiografija)

Vreme radnje: period od 1942 – 1944.godine

Mesto radnje: tajno sklonište u Amsterdamu.

Tema: Život devojčice Ane Frank tokom Drugog svetskog rata

Ideja: Svakom detetu treba da bude omogućeno normalno detinjstvo. Čitajući Dnevnik Ane Frank čitaoc bi trebao da postane svestan koliko je bogat samim tim što je živ i slobodan. Trebao bi da osvesti zahvalnost zbog toga.

Dnevnik Ane Frank – prepričano

Ana Frank je devojčica jevrejskog porekla koja je 2 godine živela u skloništu. Krila se od nemilosrdnih nemačkih vojnika. Provodeći dane u strahu za svoj život, pisala je dnevnik. U tome je pronašla utehu. Dnevnik je bio njen jedini pravi prijatelj i neko ko čuva sve njene tajne.

Dok čitamo Dnevnik Ane Frank zaključujemo da su je krasile razne vrline. Dobrodušna i plemenita devojčica koja vrlo često razmišljala o životu drugih.  S obzirom da je bila skrivena razmišljala je mnogo o ljudima koje su Nemci mučili i proganjali.

Imala je grižu savesti zbog toga. Kako je mnogo volela da čita i piše sve svoje zabeleške je pisala u dnevnik. Tako je i nastalo ovo delo Dnevnik Ane Frank.

Iako je imala samo 13 godina, razmišljala je veoma zrelo. Bila je svesna svih ratnih strahota i beležila ih je u svoj dnevnik uključujući i svoja osećanja.

Ana Frank je radoznala, vredna, svojeglava i veoma izdržljiva. Nije se žalila ni na staru odeću, ni na teške poslove koje je obavljala. Jedino što je želela a to je da se rat završi kako bi se vratila svojoj kući i krenula ponovo u školu.

Anine misli su putovale daleko, a njena mašta joj je pomagala da prebrodi najteže trenutke. U svom dnevniku je opisivala zahvalnost za sve, govorila je kako za sreću malo treba. Izuzetno zrelo razmišljanje za devojčicu u njenim godinama.

Ana nije dočekala slobodu. Odvedena je u logor gde je i umrla. Par godina kasnije njen otac je pronašao dnevnik svoje kćeri i objavio ga je. Od tada je Dnevnik Ane Frank, štivo koje se čita iznova i iznova. Uvek kada se požalimo da nam nešto nedostaje, trebalo bi da se setimo ove trinaestogodišnje devojčice. I da se zapitamo  da li smo možda nezahvalni.

Analiza likova

Pred vama je analiza likova u delu Dnevnik Ane Frank, gde su ukratko opisane osobine kako Anine, tako i osobine njenih roditelja.

Ana Frank – vedra i vesela devojčica koja je bila omiljena u društvu. Taj vedri duh se donekle osećao i u skloništu, ali strah za život je bio uvek prisutan. U skloništu je usamljena, jer nema sa kim da podeli svoje misli. Sa ocem je imala veoma blizak odnos što se ne bi moglo reći za odnos sa majkom i sestrom.

Jedno vreme joj je Peter predstavljao utehu, ali je brzo shvatila ne može da gaji osećanja prema njemu. Anina želja je bila da postane novinarka i da za sobom ostavi neki trag. Učila je jezike i stenografiju a u slobodno vreme je čitala i pisala.

Anin otac  – smiren, strpljiv uvek blagonaklon prema Ani. Imao je razumevanja za Anu i njihov odnos je bio dosta blizak. Mada Ana ni njemu nije poveravala baš sve svoje tajne. On je bio čovek koji je uvek više mislio na druge nego na sebe.

Anina majka – žena za čijim bliskošću je Ana čeznula. Majka je imala mnogo bliskiji odnos sa starijom ćerkom nego sa Anom. Umela je da bude i sarkastična. Ana je žarko želela da ima blizak odnos sa majkom, ali je vremenom odustala od svojih očekivanja.

Margot – Anina starija sestra, koja je istovremeno majčina ljubimica. Margot je bila povučena i tiha za razliku od Ane koja je uvek bila znatiželjna. U romanu Dnevnik Ane Frank se i ne zna baš puno o Aninoj sestri. U početku su se njih dve često sukobljavale, ali vremenom su uspele da izgrade bliskiji odnos.

Kada i kako je objavljen Dnevnik Ane Frank?

Ana Frank je umrla u logoru od tifusa. Njen otac je pronašao dnevnik svoje ćerke tako da je zahvaljujući njemu objavljen. Prvi put Dnevnik Ane Frank je objavljen 1947.godine. nekoliko godina kasnije preveden je na engleski jezik a zatim na sve svetske jezike.

Čitajući Dnevnik Ane Frank, možemo da iskusimo sve strahote rata kroz prizmu devojčice od 13 godina. Takođe možemo da se naučimo zahvalnosti za sve što imamo, kao i da naše najveće i najiskrenije želje uvek bivaju ostvarene. Ne zaboravite da je Anina želja bila da bude novinarka i da za sobom ostavi neki trag.

Naš savet vam je ne samo da pročitate ovo delo, već da mu se iznova vraćate uvek kada se osetite beznadežno bilo na kom polju.

 66,065 total views,  12 views today

2 thoughts on “Dnevnik Ane Frank-analiza likova, prepričavanje

  • 7 aprila, 2021 at 8:57 pm
   Permalink

   Hvala na sugestiji.
   Prenećemo saradnicima.
   Srdačan pozdrav!

   Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.