Šta treba da uradite ako vam se kada ili tuš kabina stalno puni vodom kad se tuširate?

Sigurni smo da volite uživanje u tuširanju bilo da je u pitanju kada ili tuš kabina.  Još ako  imate  masažere i muziku, uživanje je daleko lepše. Ipak, za ovo uživanje trebalo bi da redovno vodite računa o održavanju kade ili tuš kabine. Neophodno je  redovno čišćenje od kamenca, ali je potrebno voditi računa da odvodi i slivnik uvek budu prohodni.

Jedna od najvažnijih stvari jeste čišćenje kade ili tuš kabine nakon kupanja. Čak ni oni najsavesniji ne mogu uvek baš sve da očiste iz kade.  Često se dešava da nam promaknu ostaci dlaka koje skoro svaki put otpadnu nakon kupanja. Tu je i velika količina sapuna i drugih kozmetičkih sredstava, koje su takođe pogubne po slivnik.

Šta da uradite ako voda iz kade ili tuš kabine preti da se izlije napolje?

Najverovatnije je da vam se to već jednom desilo. Kada se stalno zapušava, što vam kvari užitak. Ali  kada se to učestalo dešava i voda nastavlja da se zadržava iako ste očistili slivnik, najverovatnije se radi o zagušenju kanalizacije.

Prvo što uradite u takvoj situaciji, sigurno je da pristupite čišćenju male mrežice iz slivnika. Ako uspete da sanirate problem, znači da je u pitanju  plitko zagušenje, tj, da otpušavanje kade nije potrebno.

Ipak, ako se to često ponavlja i voda ne odlazi, iako ste očistili slivnik, trebalo bi da se uradi profesionalno otpušavanje kade.

Kako da znate kada je vreme za vodoinstalatere?

U slučaju da se kada stalno puni vodom dok se tuširate, to je sigurno već alarmantna situacija, koju morate rešiti što pre, kako se ne bi iskomplikovala. Kao neko ko je amater i ne razume se u odvode, ne možete znati o kakvom je zagušenju reč i zbog čega se dešava da se voda zadržava u kadi ili tuš kabini, a ne odlazi dalje, kao što bi trebalo.

Ipak, problem je u tome da se zagušenja razlikuju po težini, te da postoje lakša zagušenja koja se rešavaju brže i jednostavnije, ručnim alatima i teža zagušenja koja može rešiti samo profesionalni vodoinstalater.

Šta vi možete da uradite ukoliko se voda zadržava u kadi ili tuš kabini?

Ono što je do vas jeste da pokušate da očistite slivnik i da otklonite sve nečistoće iz kade i tuš kabine, kao i da ih redovno čistite nakon upotrebe. Jedna od najjednostavnijih načina koji će vam možda pomoći kada je otpušavanje tuš kabine u pitanju jesu prirodni rastvori i drugi ručni alati.

Prvo što možemo uraditi jeste sipanje prirodnih rastvora u slivnik. Recepte možete pronači i na internetu, ali rastvori se obično prave od nekoliko sastojaka iz kuhinje, koje svi imamo u kući. To je na prvom mestu soda bikarbona, koja je poznata kao eliminator kamenca, čistač masti i fleka. U kombinaciji sa sirćetom, limunom, može biti veoma korisno za sve vaše odvode. Sve što treba da uradite jeste da napravljeni rastvor sipate u slivnik i sačekate nekoliko sati da deluje, zatim pustite vodu. Ukoliko voda prođe kroz slivnik, imali ste sreće, u pitanju je lakše zagušenje, koje ste mogli i sami da rešite. Određena sredstva koja možete pronaći i u prodavnicama, možete korstiti i za održavanje slivnika, kada su oni već prohodni. Takođe možete koristiti i vakum gumu u kombinaciji sa ovim rastvorom i tako pojačati efekat.

Šta ako prirodni rastvori i vakum guma ne pomažu, a tuš kabina je i dalje puna vode?

Isprobali ste sve prirodne načine i alate koje ste našli kod kuće, a vaša kada i tuš kabina je i dalje puna vode? To znači samo jedno, ili niste dobro sipali rastvor ili je u pitanju mnogo teže zagušenje.

Ovako komplikovana zagušenja, ne možete rešiti sami, već vam je potrebna pomoć profesionalnog vodoinstalatera i mašinsko otpušavanje tuš kabine.

Najverovatnije se radi o zagušenju, koje nije nastalo preko noći, već je nastajalo mesecima, tako da su se stvorile tvrdokorne naslage u cevima, koje se ne mogu razbiti niti isprati običnim sredstvima. Za ovaj tip zagušenja, koristi se mašinsko otpušavanje kanalizacije, jer samo profesionalne mašine mogu efikasno i trajno rešiti problem. Ovim mašinama mogu rukovati samo vodoinstalateri sa iskustvom i licencom. Mašinsko odgušenje kade i tuš kabine je intervencija koja je efikasnija, skuplja i duža  od ručnog odgušenja kade.

Ipak ovakva intervencija iz korena rešava problem, jer se ne otklanja samo uzrok zagušenja, već se odvodi detaljno ispiraju.

Nakon mašinskog otpušavanja kade il tuš kabine, možete biti sigurni da su odvodi čisti i prohodni.

Šta nakon mašinskog otpušavanja kade ili tuš kabine?

Nakon mašinskog otpušavanja kade ili tuš kabine, potrebno je da slivnike održavate čistim i prohodnim.  To znači da strogo vodite računa da u slivnik ne ulazi ništa što se ne može rastvoriti u vodi, od dlaka, ostatka sapuna, vate i drugih nerastvorljivih materijala.

 30,304 total views,  1 views today

One thought on “Šta treba da uradite ako vam se kada ili tuš kabina stalno puni vodom kad se tuširate?

  • 7 marta, 2023 at 6:07 am
    Permalink

    Danas postoji dosta onih sredstava za otcepljenje, pa prvo probam to…ukoliko ne upali, ipak je vreme za majstore, za vodovod itd.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.