Sve što treba da znate o botoks tretmanu

Botoks važi za jedan od najčešće korišćenih lekova na svetu, te za verovatno najbolji preparat protiv efekata starenja. Ukoliko razmišljate da posetite ordinaciju estetskog hirurga ili jednostavno želite da se bliže upoznate sa pojedinostima ove anti-aging  procedure, evo šta sve treba da znate o botoks tretmanu.

Šta je botoks

Botulinski toksin, odnosno botoks, je neuromodulator koji sprečava kontrakcije mišića u tretiranoj regiji, uglačava kožu i briše tragove starenja. Interesantno je napomenuti da botoks zapravo ne predstavlja zvanično ime preparata, već jedan od brendova botulinskog toksina koji je u vlasništvu kompanije Allergan. Međutim, kako se ovaj naziv ustalio kao zvanični na našem podneblju, kroz nastavak teksta ćemo nastaviti da ga koristimo. 

Gde se sve koristi botoks

Čak i ako izuzmemo učestalu upotrebu u kozmetičke svrhe, botulinski toksin bi i dalje imao ključnu ulogu u medicini. Naime, botoks se takođe koristi i za lečenje hiperhidroze (preteranog znojenja), migrene, neuroloških poremećaja, grčeva kapaka i mišića, cervikalne distonije kao i mnogih drugih poremećaja.

Kako izgleda tretman botulinskim toksinom

Kako bi regije lica bile potpuno opuštene, pre procedure injketiranja se nanosi topikalna anestezija. Za injektiranje toksina se koriste ultra-tanke iglice, tako da je zahvat rutinski i potpuno bezbolan. Tretmani botulinskim toksinom, računajući i konsultacije sa estetskim hirurgom, najčešće ne traje duže od trideset minuta. 

Koje regije se tretiraju

Primena botoksa je uobičajena u gornjoj trećini lica, i to u predelu između obrva i očiju, na čelu, kao i u uglovima očiju. Ipak, naglašavamo da je moguće aplikovanje i u nekonvecnionalnim regijama, poput masteričnog mišića.

Da li je proces bezbedan

Imajući u vidu činjenicu da je botoks zvanično odobren za primenu u estetskoj medicini pre više od dvadeset godina, ovaj estetski tretman važi za jedan od najbezbednijih. Injekcije su sastavljene od prirodno pročišćenih proteina koji su potpuno bezopasni po organizam. Ipak, vredi napomenuti da do određenih nus-pojava može doći ukoliko se koristi nesertifikovani preparat. Tada se uglavnom javljaju kvržice na mestu injektiranja, ali i iritantni svrab ili crvenilo na licu.

Kako se ponašati nakon tretmana

Po navršenom tretiranju lica, pacijenti se mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima, doduše uz pridržavanje određenih mera. Hirurzi naglašavaju da ne bi trebalo ležati minimalno četiri sata nakon procedure, kao i da ne treba spavati sa podignutim uzglavljem. Nadalje, preporuka je izbegavati treninge (znojenje), sunčanje, solarijum te konzumaciju alkohola u časovima nakon procedure. Na vama je svakako da se bolje raspitate o evetualnim dodatnim merama.

Kada očekivati prve efekte

Brojna anketiranja i istraživanja dokazala su da najveći broj pacijenata zapravo interesuje koliko vremena mora proći do pojavljivanja prvih rezultata. Praksa je pokazala da se prvi efekti javljaju već nakon pet do sedam dana, dok se krajnji rezultati mahom uočavaju kroz dve sedmice.

Koliko traje dejstvo botoksa

U zavisnosti od uzrasta, metabolizma i stanja kože pacijenta, periodi trajanja efekta botulinskog toksina su potpuno individualni. U proseku traju između tri i šest meseci, gde efekti tretmana ne nestaju odjednom, već postepeno. Pacijenti prestanak dejstva najčešće primete vraćanjem uobičajene mimike u gornjoj trećini lica. Važno je istaći da se dejstvo botoksa produžava svakim narednim injektiranjem.

Koliko često treba praktikovati tretman

Kako nema posebne poente posećivati ordinaciju za vreme trajanje efekata,  tretmani botulinskim toksinom bi trebalo da se praktikuju na otprilike svakih šest meseci. Ukoliko pak odlučite da prekinete sa tretiranjem lica, po prestanku dejstva će se prvo javiti one najstarije bore.

Pitanje uzrasta – ko sve može posetiti ordinaciju

Studije ukazuju da je ordinaciju estetskog hirurga u cilju aplikovanja botoksa moguće posetiti već sa dvadeset godina.  Mladi pojedinci botoks mogu koristiti u preventivne svrhe – pogotovo ukoliko žele usporiti proces starenja i ukloniti svaku mogućnost nastanka bora. Sa druge strane, kada se primenjuje u kasnim tridesetim ili četrdesetim godinama, ovaj tretman može poslužiti kao odlično sredstvo za vraćanje mladalačke svežine lica i uklanjanje dubokih bora. Iako daje ozbiljne rezultate i u starijoj dobi, tretman se ipak ne preporučuje starijima od sedamdeset godina.

Koja je cena tretmana

Kako na finalni račun utiču mnogi faktori (broj regija koje se tretiraju, kvalitet usluge ili pak popularnost ordinacije), cena jednog tretmana se ne može odrediti sa sigurnošću. Zato bi za najtačnije informacije o visinama potraživanja bilo najbolje da se raspitate u prostorijama odabrane klinike. Ukoliko boravite u Srpskoj Atini i planirate estetsko tretiranje lica, cenu, ali i ostale važne informacije o tretmanu, možete saznati na linku botoks Novi Sad. 

Nadamo se da će vam ovaj tekst biti od pomoći. Svoja iskustva sa botoks tretmanima možete podeliti u komentarima.

 22,543 total views,  2 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.