Kako savladati prolećni umor

Prolećni umor je stanje koje je skoro svima poznato. Karakteriše ga nedostatak motivacije, energije, volje i snage da se nešto uradi.

Postoje situacije kada je sasvim normalno da osećamo umor, posebno nakon napornog rada. Ali nasuprot takvom stanju ima i onih momenata kada su pospanost i umor prisutni bez obzira što smo dovoljno vremena proveli spavajući i odmarajući se.

Šta je prolećni umor?

Najpre da razjasnimo da nije u pitanju bolest, već je reč o skupini različitih fizioloških i psiholoških simptoma. Nije poznat razlog zbog koga se javlja, ali u poslednjih nekoliko godina sve više se pominju hormoni kao uzročnici ove vrste umora. Smatra se da nastaje kao posledica godišnjih doba i često se drugačije naziva prolećni sindrom.

Tokom zime dani su kraći, nema mnogo sunčeve energije, tako da je i proizvodnja serotonina smanjena. Kada nema dovoljno ovog hormona, na scenu stupa melatonin. S obzirom da je serotonin zadužen za osećaj zadovoljstva i sreće, a melatonin zadužen za spavanje onda je sasvim razumljivo što se dolaskom proleća njihov balans menja, a telu treba vremena da se prilagodi.

Usled čestih promena spoljne temperature javljaju se i oscilacije u krvnom pritisku. Promene vremenskih prilika su nagle i utiču na organizam, a to dovodi do letargičnosti i pospanosti. Naravno, pored ovih postoje i drugi simptomi prolećnog umora kao što su: vrtoglavice, migrene i problemi sa snom.

Olakšavajuća okolnost je ta, što prolećni umor ne traje dugo, odnosno traje sve do momenta dok se nivo serotonina u organizmu ne stabilizuje. To je svakako individualno i ne traje isto kod svih, ali unosom odgovarajućih namirnica i određenih suplemenata može se u potpunosti izbeći prolećni umor.

Ishrana kao prevencija

Glavno i osnovno pravilo je izbegavati masnu i začinjenu hranu, a unositi što više svežeg voća i povrća. Poseban akcenat stavite na unos hrane koja je bogata biljnim vlaknima. Povećajte unos ribe, pirinča i susama. Takođe, možete jelima dodati malo čili sosa ili ljutih papričica kako bi porastao nivo endorfina.

Potrudite se da vam na meniu bude što više zelenog lisnatog povrća i svakodnevno jedite voće. Uz unos zelenog lisnatog povrća možete piti napitke bogate vitaminom C, kako bi se ubrzala apsorpcija gvožđa iz povrća.

Ukoliko pažljivo birate namirnice, hrana koju svakodnevno jedete može imati pozitivan efekat na prolećni umor i umanjiti postojeće simptome.

Unosite što više tečnosti 

Voda reguliše probavu tako da se mnogo brže izbacuju toksini koji su dugo nakupljani a time se smanjuje i osećaj umora. U vodu možete dodati i malo limuna kako biste dobili idealan napitak za osveženje.

Takođe možete koristiti i mineralnu vodu koja pored toga što gasi žeđ, dovodi u ravnotežu nivo minerala u organizmu, reguliše varenje i vraća potrebnu snagu.

Kvalitetan san i vežbanje su takođe važni

Da biste pobedili prolećni umor pomoći će vam kvalitetan san od osam sati. Takođe je bitno da odlazite na spavanje oko 23h kako bi se odmorili i imali kvalitetan san. Trudite se da ujutru ne odlažete ustajanje, već ustanite čim se oglasi alarm.

Nemojte izbegavati popodnevnu dremku koja ne bi trebalo da bude duža od 30 minuta. Mnoga naučna istraživanja su dokazala da je nekoliko minuta dremanja veoma korisno za pamćenje, poboljšanje koncentracije, poboljšanje raspoloženja kao i za kardiovaskularni sistem.

Poželjno je da svakodnevno bar pola sata posvetite vežbanju. To može biti hodanje, plivanje ili vožnja bickla. Svakog jutra kada ustanete iz kreveta obavezno se dobro istegnite, a zatim uradite seriju od nekoliko čučnjeva. Uvek kada možete trudite se da idete na posao peške.

Vežbanjem se povećava dotok kiseonika u ćelije što dovodi do toga da telo bude odmornije i pripremljenije za obaveze koje slede.

Jutarnje tuširanje je idealno ali tako što ćete se naizmenično tuširati toplom i hladnom vodom. Za uveče se preporučuje opuštanje u toploj kupki sa eteričnim uljima koja će osvežiti kožu i pospešiti varenje. Uvek kada možete izađite napolje i provodite vreme na sunčevoj svetlosti, jer ona utiče na poboljšanje raspoloženja i smanjuje proizvodnju melatonina koji izaziva pospanost.

Uz ove savete ćete sasvim sigurno uspeti da pobedite prolećni umor, kao i  da povratite energiju i životnu radost.

 

 9,084 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.