Zašto je oralno zdravlje ključno za našu lepotu?

Osmeh je ono što drugi kod nas najčešće prvo primete. Zbog toga je veoma važno da svom oralnom zdravlju pružite adekvatnu negu. Lep i zdrav osmeh se ne postiže preko noći, već se održava dosledno, tokom čitavog života, a zavisi od dugotrajne i adekvatne oralne higijene i redovnih poseta stomatologu. Zdravstveni i estetski problemi usko su povezani sa zubima. Oralno zdravlje je ključno za vaše celokupno zdravstveno stanje i lepotu, a evo i zašto.

Povezanost oralnog zdravlja sa celokupnim zdravstvenim stanjem

Od velikog značaja je razumevanje važnosti oralnog zdravlja i njegove povezanosti sa celokupnim zdravstvenim stanjem. Vaše oralno zdravlje je zaista važnije nego što mislite. Loša oralna higijena može se odraziti negativno na čitav vaš imuni sistem, a oralno zdravlje utiče na celokupan fizički izgled. Dakle, ukoliko želite da budete zdravi i lepi, ne smete zanemariti svoje oralno zdravlje. Održavanjem zuba i desni zdravim, smanjićete rizik za nastanak mnogih bolesti (kardiovaskularne bolesti, bolesti demencije, dijabetes itd.).

Veoma je važno da pronađete stomatološku kliniku od poverenja, koja će vam pomoći da svoje oralno zdravlje očuvate doživotno. Lična oralna higijena, zdrava ishrana i redovne posete zubaru su od velikog značaja. Ne ustručavajte se da od odabranog stomatologa potražite savet u vezi sa poboljšanjem svog oralnog zdravlja kad god ste u prilici.

Lep osmeh je zdrav osmeh

Ukoliko vam neko uputi kompliment govoreći vam da imate lep osmeh, znajte da za to nije zaslužna vaša šminka, odnosno boja karmina ili količina sjaja za usne. Lep osmeh je sinonim za dobru oralnu higijenu, odnosno zdrave zube i usta. Između ostalog, osmeh daje oblik licu i može transformisati vaš celokupan fizički izgled. Ujedno je i najbolji način da se sakriju znaci starenja. Dakle, ključni razlog za lep osmeh krije se u vašem oralnom zdravlju.

Dobro oralno zdravlje i samopouzdanje

Loša higijena zuba negativno će uticati i na vaše samopouzdanje. Kada imate zdrava usta i zube, logično je da ćete imati  i više samopouzdanja. Zdravlje zuba i usta znači i svež i prijatan dah.  Zbog toga ćete se osećati sigurnije na svim poljima, bilo da je u pitanju društveni život ili profesionalna karijera. Lep i zdrav osmeh doprineće i dobrom mentalnom i fizičkom zdravlju. Upamtite da je zdrav osmeh jedan od najlepših i najboljih načina da izgradite svoje samopouzdanje.

Dobro oralno zdravlje znači bolji kvalitet života

Ako imate dobre oralne navike i dobro oralno zdravlje, lakše ćete žvakati, pričati i smejati se. Zahvaljujući mogućnosti da bolje žvaćete, poboljšaćete i svoju ishranu, koja je ključna za celokupno zdravlje. Osim toga, zbog povećanja samopouzdanja i društveni život će vam biti kvalitetniji.  Osobe koje imaju lep i zdrav osmeh češće se smeju, a osmeh sam po sebi predstavlja najbolji izvor zdravlja!

Oralno zdravlje i prednosti estetske stomatologije

Čak i kada je zdravlje vaših zuba načelno dobro, u nekim slučajevima ipak dolaze do izražaja određeni estetski nedostaci (nasledna gleđ i boja, izmenjen položaj zuba, „gimmy smile“, nepravilan zagrižaj i slične anomalije zuba). Tada na scenu stupa savremena estetska stomatologija. Ona  može rešiti gotovo svaki problem koji je u vezi sa estetikom zuba, ukoliko iz bilo kog razloga niste zadovoljni svojim osmehom. 

Diskoloracija zuba i tamne mrlje mogu biti i posledica nekih štetnih navika. To se prvenstveno odnosi na  pušenje, konzumiranje različitih, pre svega „obojenih“ tečnosti (kafa, čaj, alkohol, sokovi…). Ipak, prebojenost zuba ne zavisi samo od ovih loših navika, već i od prirodne gleđi. Neki ljudi imaju prirodno žućkaste zube.  Ovakva boja zuba ne znači nužno lošu oralnu higijenu i nije toliko štetna po opšte zdravlje. Međutim, činjenica je da i te kako utiče na opadanje samopouzdanja.

Kada su u pitanju prednosti estetske stomatologije, izbeljivanje zuba samo je jedna od popularnih metoda koja se najčešće koristi. Nepoželjna boja, ali i pozicija ili oblik zuba uspešno se mogu rešiti i vinirima ili fasetama.  Isto tako, gingivoplastika i gingivektomija (produženje kliničke krune zuba), odnosno konturisanje desni, najčešće su procedure koje mogu pomoći kod problema poznatog kao „gimmy smile“, jer se zahvaljujući njima postiže znatno bolja estetika.

Estetska stomatologija vam, dakle, na mnogo načina može pomoći u tome da ostavite pravi prvi utisak i da se ubuduće osmehujete bez ustručavanja. Zahvaljujući različitim estetskim metodama može se sanirati većina ovih i sličnih nedostataka. Ukoliko  je u pitanju nedostajući zub, povećan prostor između zuba kao i  njihov loš raspored preporučuju se estetske metode.

Estetska stomatologija je nerazdvojni deo gotovo svake oblasti u stomatologiji, te je zbog toga toliko zaslužna za ono što nazivamo zdravim i lepim osmehom.

 10,481 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.