Lična higijena i njen značaj

Higijena je ključna stavka u našim životima i jako je važno biti redovan i održavati je na pravilan način. Održavanje lične higijene pomaže ljudima da izbegnu bolesti i uštede novac na medicinskim troškovima, koji su svakako sve skuplji. Kao prevencija, da bi se zaustavilo samo širenje zaraznih bolesti i osiguralo da deca, kao i njihovi roditelji, uživaju u dugom i zdravom životu, neophodna je dobra i redovna higijena. Briga o ličnoj higijeni se direktno odražava na zdravlje vaše dece. Zbog bolesti, mališani nekada nisu u stanju da idu u školu, pa propuštaju časove i samim tim postižu lošije rezultate u učenju. Dobrom higijenom, zaštitićete vaše dete i uneti mu potrebno samopouzdanje.

Dakle, higijena ne predstavlja samo pranje ruku i redovna tuširanja. Higijena je stil života koji sa sobom donosi mnoge prednosti. Lična higijena i njen značaj se, najviše vezuju za fizički izgled, dok npr. na društvenom nivou, pravilna higijena može zaštiti vaše dete od “dečijih prozivki” u još u najranijem detinjstvu.  Sve veći broj ljudi primećuje tuđe nedostatke. Pozitivno je što se više priča o tome jer ljudskoj svesti konačno postaje jasan njen značaj. Osnove higijene svi poznajemo, ali evo par saveta kako je upražnjavati pravilno i kako postati “redovan”.

Pranje ruku 

Pranje ruku se samo nameće na prvo mesto kada je reč o ličnoj higijeni. Ruke su naš alat koji upotrebljavamo svakodnevno, sa kojima dolazimo u kontakt sa raznim površinama, ali i sa hranom, pa je jako bitno redovno prati ili ispirati naše dlanove. Postoje bolesti koje se mogu preneti prljavim rukama, tzv. “bolesti prljavih ruku” koje su uzročnici raznih infekcija. Kako bismo im stali na kraj, redovno pranje ruku postaje neophodno i obavezno. Dezinfekciju radnih površina, od telefona pa do radnog stola bi trebalo raditi barem jednom dnevno, preventivno, kako bismo eliminisali i najsitnije prljave čestice.

Dentalna higijena 

Svi želimo prelepe bele zube, ali smo nekada previše lenji da posle svakog jela ili pre spavanja operemo zube. Tako pravimo grešku i gomilamo naslage na našim zubima koje kasnije postaju glavni uzrok zubnog kvara. Dentalna nehigijena može ostaviti duboke posledice, a upravo je jedna od onih koja može uticati i na društvene odnose.

Neredovnom oralnom higijenom sebi stvaramo ogromne probleme ali i bolove. Kao jedino rešenje za neprijatnu situaciju u kojoj se nalazimo se uzročno nameće da se poseti stomatološka ordinacija. Pored čestog pranja, odlaskom zubaru na redovnu kontrolu, podižemo nivo naše oralne higijene. Odlasci zubaru, u kombinaciji sa upotrebom odgovarajuće paste, konca ili sredstva za dezinfekciju usne duplje, dovešće do toga da naši zubi ponovo imaju stari sjaj. 

Tuširanje

Tuširanje čisti pore i vraća sposobnost kože da funkcioniše, tako što je čisti i uklanja mrtve ćelije kože. Uklanja iritacije i bakterije koje mogu dovesti do osipa i drugih problema sa kožom. Najpravilnije je krenuti dužinom tela, od ramena do stopala. Upotreba sapuna, gela ili šampona je obavezna, kako bi samo tuširanje imalo svrhu. Gomilanje šampona između prstiju može dodatno isušiti kožu pa je dobro ispiranje neophodno (uvek isperite sa malo više vode). Tuširanje hladnom vodom usporava rad srca i normalizuje rad krvnih sudova, te se preporučuje barem jednom nedeljno. 

Odaberite šampon koji najviše odgovara vašoj koži. Po završenom tuširanju, na kožu možete naneti mleko za telo ili kreme kako biste dodatno ubrzali regeneraciju vaše kože. 

Kosa – pravilno pranje i održavanje

Higijena kose je verovatno najprimetnija zbog same frizure i dužine, a posebno kod žena. Redovno pranje toplom vodom pomaže porama da se otvore, što pospešuje rast i povećava volumen kose. Nije neophodno prati kosu svaki dan, ali se nega kroz češljanje i sitno sređivanje svakako preporučuje. Perite kosu odgovarajućim i blagim šamponom, a pored toga, za dodatnu mekoću i sjaj možete koristiti balzam ili regenerator.

Čišćenje lica – umivanje i higijena svih delova lica

Jutarnje umivanje hladnom vodom je prva stvar kojom treba započeti dan, ne samo zbog toga što facijalna higijena doprinosi svežem izgledu našeg lica već zbog toga što regeneriše kožu i delotvorno razbuđuje. Pored umivanja, higijena nosa, ali i ušiju je neophodna kako bismo održavali korak sa čistim i zdravim životom. Čišnjenje i pranje ušiju obavezno je kako zbog higijene, tako i zbig boljeg sluha. Lična higijena i njen značaj se najviše vide u čistom i zdravom licu.

Brijanje

Brade su pre par godina postale modni trend među muškarcima koji se zadržao i dan danas. Međutim, niste ispratili trend ako ste samo (za)pustili vašu bradu da poraste. Potrebno je negovati je i održavati, sa sitnim skraćivanjima ili “fejdovima” kako bi izgled vaše brade bio na nivou svetskih zvezda. Trimovanje možete raditi sami ili kod frizera, gde svakako možete pokupiti najviše saveta o održavanju brade. Koristiti gelove za fizički izgled brade.

Vodite računa o ličnoj higijeni, jer na taj način čuvate zdravlje i pružate dobar primer mladim naraštajima i svojoj okolini. 

 33,035 total views,  2 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.