Ambrozija, simptomi i kako se zaštititi?

Već od avgusta ljudi koji imaju problem sa ambrozijom osećaju razne tegobe. Alergijska kijavica kao i astma koje su uzrokovane polenom, posebno ambrozijom ometaju kvalitet života. Prisutan je svrab očiju i nosa, kijanje u serijama kao i obilna sekrecija iz nosa. Sve ovo uzrokuje iritaciju i razdražljivost, remeti normalan san i dovodi do nemogućnosti obavljanja svakodnevnih normalnih aktivnosti. Ambrozija, odnosno alergija na ambroziju je nešto sa čime se suočava veliki deo populacije. Ukoliko ste među njima možda će vam ovaj članak biti od koristi.

Šta je ustvari ambrozija i gde je najviše ima?

Ambrozija je korovska jednogodišnja biljka koja niče u aprilu, a cveta u kasno leto i jesen. Čak od početka jula pa sve do pojave mraza proizvodi polen koji stvara najviše problema ljudima koji su alergični.

Visoka je oko 1,5 metra, stabljika joj je uspravna, razgranata i obrasla je grubim dlačicama. Listovi su joj naspramni, jajolikog oblika a cvetovi su žućkasiti i raspoređeni su kao grozdovi na vrhu stabljike.

Ambrozija raste kako na zapuštenom zemljištu, tako i na kultivisanim i obradivim površinama i pri tom ometa razvoj drugih biljaka. Često se može videti i pored puta. Kada se pomeša sa prašinom na gumama vozila, raznosi se i tako se seje u nove krajeve. Izuzetno je plodna, tako da svaka biljka daje od 30 do 150 hiljada semenki koje zadržavaju klijavost i preko 30 godina.

Koje je pravo vreme za uništavanje ambrozije?

Ambrozija niče u aprilu a cveta tokom jula i traje sve do početka mrazeva. Važno je suzbiti je koliko god je to moguće. Jedino na taj način bi se mogla smanjiti količina polena ambrozije u vazduhu. Kako bi se ovaj korov uspešno suzbio potrebno je preduzeti odgovarajuće mere pre nego počne sa cvetanjem.

Jedino tako  bi se sprečilo stvaranje novog semena i širenje polena. Ukoliko se ambrozija ne uništi pre cvetanja, onda će tokom leta i početkom jeseni biti veoma visoka koncentracija polena u vazduhu.

Zašto je ambrozija štetna za zdravlje?

Ambrozija može da izazove alergijsku reakciju, simptome rinitisa, konjuktivitis i sinusitis. Ukoliko potraje dejstvo ambrozije, alergije mogu prerasti u bronhijalnu astmu. Polen ambrozije ima male kukice kojima se uspešno zakači za sluzokožu gornjih disajnih organa i tako stvara velike alergijske probleme. Sem respiratornih problema dolazi i do promena na koži. Pojavljuju se crveni pečati koji svrbe, mada može doći i do poremećaja u organima za varenje, tako da se javljaju grčevi, dijareja i povraćanje.

Koji su simptomi alergije na ambroziju?

Simptomi alergije na ambroziju se manifestuju kijanjem, kašljanjem kao i obilnom sekrecijom iz nosa. Vrlo često se dešava peckanje i svrab u očima kao i pojava učestalih suza.

Sem navedenih simptoma može se javiti otežano disanje, bol u grlu i plućima kao i uporan kašalj.

Ukoliko se pojave prvi simptomi alergije na ambroziju potrebno  je da se obratite izabranom lekaru, jer će vas on najbolje posavetovati kako da olakšate tegobe i daće vam odgovarajuću terapiju. Takođe postoje i situacije kada biste trebali da posetite alergologa. Ovo se prvenstveno odnosi na situacije ukoliko dođe do otežanog disanja, problema sa varenjem kao i do čestog rinitisa, jer se može desiti da dođe do pojave astme.

U kom životnom dobu se pojavljuje alergija na ambroziju?

Stručnjaci kažu da ne postoji pravilo i da se precizan odgovor na ovo pitanje ne može dati. Što se tiče dece, smatra se da najviše problema sa ambrozijom imaju tinejdžeri.

Kada su u pitanju mala deca, neke studije pokazuju da se simptomi ove alergije javljaju tek nakon treće godine života. Bebe i mala deca su mnogo češće alergični na hranu nego na korove, trave i polen.

Ambrozija i konzumiranje voća i povrća

U nekim slučajevima je dokazano da alergija na ambroziju nije samo reakcija na polen. Nekada konzumiranje određenog voća ili povrća može da podstakne alergijske reakcije na ambroziju. Katkad se dešava da usled toga dolazi do svraba, peckanja u grlu i nosu kao i do oticanja usta, jezika i grla.

Kako se zaštititi od ambrozije?

Kao što i sami pretpostavljate, odgovor na ovo pitanje bi bio – nikako! Nemoguće je da se apsolutno zaštitite od ambrozije ukoliko vam ona stvara problem, ali postoje neki saveti uz pomoć kojih biste mogli bar donekle pomoći sebi.

Trudite sa da u šetnju idete odmah posle kiše, jer tad je koncentracija polena najmanja. Neka vam prozori na stanu i automobilu budu zatvoreni. Najbolje bi bilo da provetravate kuću u ranim jutarnjim satima kao i što kasnije u toku večeri.

Potrebno je svakodnevno tuširanje a preporučljivo je da kosu perete češće nego inače, kako biste sprali polen. S obzirom da se polen zadržava na odeći trudite se da se češće presvlačite tokom dana. Prostor u kome boravite redovno usisavajte a podove prebrišite vlažnom krpom.

Tokom dana prozore držite zatvorene i trudite se da izbegavate izlaske iz kuće po vetrovitom vremenu.  S obzirom da se polen lako lepi za odeću i posteljinu (tkaninu uopšte), izbegavajte sušenje veša napolju. Ukoliko baš morate napolju da sušite veš najbolje bi bilo da ga ostavite da se suši tokom noći, a rano ujutru da ga pokupite. To je jako važno kako biste izbegli vreme kada biljke počinju da izlučuju polen.

Preventiva je od velike koristi

Preventivnu terapiju treba započeti na samom početku cvetanja ambrozije ili čak bar 7 dana pre toga. Važno je da se sa terapijom započne pre nego se jave prve tegobe. Naravno, to ne smete raditi proizvoljno već u dogovoru sa vašim lekarom. Takođe je važno da se pridržavate uputstava o zaštiti od ambrozije. Ukoliko je moguće bilo bi najbolje da tokom prepodneva ne izlazite napolje, jer tada je najveća koncentracija polena.

Nadamo se da su vam ovi saveti bar malo pomogli, ali naša preporuka je svakako da se javite lekaru. U svakom slučaju je bolje delovati preventivno nego sanirati posledice. Ukoliko imate još neki savet koji bi koristio ljudima kojima ambrozija stvara problem, pišite nam. Rado ćemo vaše savete i preporuke podeliti sa našim čitaocima.

 900 total views,  3 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.