Dobre navike za stolom koje svako dete treba da usvoji

Način na koji razgovarate o hrani i ponašate se za stolom može u velikoj meri uticati na odnos dece prema ishrani. Svako dete prati i usvaja obrasce ponašanja roditelja, a tu se u velikoj meri podrazumeva i način ishrane. Ono što jedu, kako jedu i šta rade za vreme obroka dok su mali uticaće i na njihove navike u ishrani tokom zrelog doba. Zbog toga je veoma važno da deca od malih nogu usvoje dobre navike za stolom.

Naravno, sve je podložno promeni. Istraživanja i novi standardi u ishrani nameću drugačije sastojke i navike. Vaša deca kao odrasli ljudi imaju pravo da usvoje ono što je dobro za njih i njihovu porodicu. Međutim, ako oni sami tokom detinjstva nisu stekli čvrst temelj dobrih navika u ishrani i lepog ponašanja za stolom, biće im mnogo teže da se menjaju. Neki će možda i odustati nakon prvog pokušaja da usvoje lepe manire tokom obroka i vratiće se već usvojenim navikama. 

Zbog toga pedagozi i psiholozi navode neke osnovne porodične rutine koje su veoma važne za decu i njihovo ponašanje za stolom. 

Sedite zajedno tokom obroka

Neke od starih tradicija među kojima je jedna od najvažnijih da cela porodica sedi u isto vreme za stolom danas se sve više gube. Roditelji često zbog posla nisu kod kuće, deca imaju vanškolske obaveze ili su kod drugara, pa se porodična okupljanja za stolom propuštaju. Nekada su čak i svi ukućani prisutni, ali nisu dovoljno zainteresovani i motivisani da sednu za sto kada i ostali jedu. 

Međutim, zajednički porodični obroci mogu da zbliže sve članove i da stvore poseban i jedinstven odnos. Bez obzira na to da li tokom vikenda praktikujete spremanje ručka kod kuće ili su vam draži restorani, praktikujte da za stolom bude cela porodica. 

Birajte zdravu hranu

Već je bilo reči o tome koliko je važno da deca u ranom detinjstvu usvoje zdrave navike u ishrani. Ovde se misli na tri obavezna obroka dnevno, ali i na hranu koja je važna za njihov rast i razvoj. Ukoliko vi sami tokom života niste pravili zdravije izbore, roditeljstvo je najjači razlog da počnete ispravno da se hranite. Dakle, pružite primer svojoj deci tako što ćete u restoranu poručivati zdrava jela, a kod kuće spremati hranljive i kvalitetne obroke. 

Uključite ih u pripremu i serviranje

Nema ničeg lepšeg nego kada cela porodica učestvuje u pripremi obroka i kada zajedničkim snagama postavlja i aranžira sto. Mališani vole kada su uključeni u kućne aktivnosti i poslove. Pružite im zadovoljstvo da kuvaju sa vama, da peru povrće, mešaju neke sastojke, stavljaju začine. Sve će im ovo mnogo značiti tokom života, kako zbog druženja sa vama, tako i zbog opšteg vaspitanja, učenja o osnovnim sastojcima za pripremu hrane. Dozvolite im i da postave sto onako kako najbolje znaju. Vama će značiti pomoć, a oni će se osećati korisno i ravnopravno. 

Dajte im pravo na izbor

Umesto da samo pripremite hranu i postavite je bez najave šta ste pripremili i šta deca mogu da očekuju, razgovarajte sa njima pre obroka. Na primer, za ručkom ih pitajte šta žele za večeru ili doručak. Naravno, dajte im dva izbora, da ne bi shvatili da mogu predložiti šta god požele. Navedite im čime raspolažete i šta možete da pripremite i neka biraju. Na taj način će takođe osetiti koliko su važni i da imaju pravo na odluku. 

Ovo važi i za restorane. Procenite šta bi mogli da jedu i pitajte ih da li žele jedno ili drugo jelo. Shvatićete da ste uspeli da ograničite njihov izbor, da ne bi birali nešto nezdravo, a u isto vreme im pokazujete i da cenite njihove želje. 

Dobre navike za stolom uključuju i stvaranje uspomena za stolom 

Potrudite se da tokom svakog obroka vodite neke standardne razgovore i da im postavljate pitanja koja će ih navesti da razmišljaju o onome što rade i što im se dešava. Na primer, za doručkom možete da ih pitate kako planiraju da provedu dan i šta će im biti najvažnije. Tokom ručka ih pitajte kako im je bilo u školi ili sa drugarima. I za vreme večere se svi osvrnite na dan koji je prošao, istaknite dobre stvari i recite da li biste nešto želeli da promenite. 

Vi sada niste ni svesni koliko će ovi razgovori vašoj deci jednog dana značiti. A značiće i vama, kada se kasnije budete sećali njihovog odrastanja i svoje prisutnosti u njemu.

 50,461 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.