Da li se isplati kupovina električnog automobila?

Razvoj inteligentne tehnologije je u velikoj meri uticao na sve grane industrije. Talas pametne proizvodnje nije zaobišao ni automobilsku industriju, pa su električni automobili (tzv. smart automobili) sve češća pojava na ulicama.  Glavna odlika i najveća prednost elektromobila se odnosi na očuvanje životne sredine. Međutim, da li se isplati kupovina električnog automobila? Verujemo da ćemo vam u narednim redovima pomoći u razotrkivanju ove nedoumice.

Vrste elektromobila

Ukoliko razmišljate o kupovini ovakvog tipa vozila, postoji nekoliko stavki sa kojima biste morali biti upoznati. Prva na listi je svakako podela električnih automobila, koju na osnovu pogona možemo podeliti u tri grupe:

  1. EV U prvu podgrupu spadaju električna vozila na baterije. Njihov pogon u potpunosti pokreće punjiva baterija (puni se na posebnim punjačima na pumpama ili kod kuće).
  2. PHEV U drugu podgrupu možemo smestiti priključni hibridni elektromobil, koji poseduje dva motora (električni motor i motor sa ubrizgavanjem goriva).
 • HEV Treća vrsta električnog automobila u zavisnosti od situacije, naizmenično koristi i fosilno gorivo i litijumsku bateriju. Takva vozila nazivamo hibridnim električnim autom.

Kupovina električnog automobila – sve prednosti

Ako volite moderne i pametne uređaje, kupovina električnog automobila će zbog svojih pogodnosti biti idealna opcija za vas. Jednostavno, ova vozila imaju puno pametnih opcija. Primera radi, neki modeli imaju auto-pilota koji će bez problema preuzeti volan ukoliko ste umorni od dugog putovanja.  

Pored odličnog dizajna enterijera i eksterija, elektromobili se mogu pohvaliti zadivljujućom voznom dinamikom i ubrzanjem, te apsolutnom sigurnošću pri krivinama. Zbog sigurne vožnje i pomoćnih uređaja koji olakšavaju putovanje (ujedno i često sprečavaju nesreće) elektrovozila se smatraju najpouzdanijim na tržištu. Ipak, u slučajevima teških saobraćajnih nezgoda, i pored sve sigurnosti, šlep služba se neće moći izbeći.

Da li ću uštedeti? 

Motor vozila na električni pogon ima mali broj pokretnih delova, pa je održavanje prilično jednostavno, ali i jeftino. Dakle, nema filtera, nema menjanja ulja, nema tečnosti za hlađenje nema ni dodatnih troškova. 

Naravno, kada smo već spomenuli dodatne troškove, teško je ne spomenuti gorivo i cenu registracije vozila. Što se tiče goriva (u ovom slučaju baterije) brojni gradovi u svetu, među koje svrstavamo i domaće, nude besplatno punjenje. 

Sa druge strane cena registeracije e-mobila je prilično niža u odnosu na klasične automobile. Takođe, olakšavajuća okolnost pri kupovini ovakvog vozila će biti subvencije koje nudi veći deo razvijenih zemalja (do 8.000€). Posledično tome, ušteda će biti neminovna.

Životni vek baterije

Dužina trajanja električne baterije je neretko jedna od većih briga potencijalnih kupaca. Takva informacija nije iznenađujuća, s obzirom na to da je zamena baterije na ovakvim vozilima izuzetno skupa. Međutim, svaka briga oko baterije će biti suvišna, jer njihov životi vek neretko može prebaciti i deceniju! Imajući na umu da prosečan korisnik svoj automobil menja tek nakon 5-7 godina korišćenja, kupovina svakako neće biti pogrešna opcija.

Glavno pitanje – da li se isplati kupovina električnog automobila?

Konačno, da li je isplativo kupiti električni automobil? Definitvno jeste! Ipak, ovakva kupovina je isplativa samo ukoliko situaciju posmatrate dugoročno. Zašto? Prvenstveno zbog početne cene električnih automobila, koje često znaju biti više od cene regularnih vozila. Na duge staze će se, bez svakodnevnog točenja goriva i ostalih troškova, ovo ulaganje svakako isplatiti. Naravno, postoje i jeftiniji modeli, međutim svu čar e-auta ćete osetiti tek nakon ulaska u ozbiljniju klasu.

Odluku o kupovini bi trebalo doneti u skladu sa načinom na koji planirate koristiti automobil. Primera radi, kupovina e-mobila će biti odličan izbor ukoliko preferirate kratke gradske vožnje. Ako sa druge strane vaše obaveze zahtevaju česta duga putovanja, najbolje je da se odlučite za hibridna vozila. Svakako, ovo je prilično subjektivna stvar, tako da je finalna odluka samo na vama.

Najbolji električni automobili

Glavna mana elektrovozila jeste upravo visoka nabavna cena. Premda deluje drugačije, i pored enormne cene mnogi vozači će se ipak odlučiti za ovu kupovinu. A koji su to najbolji električni automobili?

 • Dacia Spring – Ovo je definitivno najisplativiji model na tržištu (cene se kreću između 7.000 i 12.000 €).
 • Tesla Model 3 – Najpopularnija opcija za ulazak u svet elektrovozila. Cena varira, ali ne prelazi 40.000 €.
 • Cupra Born (cena ovog hečbeka iznosi približno 35 000 €).
 • Volkswagen ID.3 je fizički veoma sličan Golfu. Na našem tržištu, cena ne prelazi 30.000 €
 • Kia e-Niro – Iako deluje „zastarelo” ovaj krosover i dalje drži korektnu cenu koja iznosi 35.000 €.
 • Nissan Leaf – Cena ovog ekonomičnog vozila i bez upotrebljenih subvencija ne prelazi 30.000 €.
 • Peugeot e-2008 je jedan od najlepših i najpraktičnijih automobila na tržištu. Njegova cena takođe varira i kreće se od 30.000 do 35.000 €.

 3,850 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.