Glavne prednosti agencija za prevođenje

Pre ili kasnije, svakom od nas će biti potreban prevod tekstova sa domaćeg na inostrani jezik ili pak obratno. U tim momentima, bilo da se radi o jednostavnim ili kompleksnim tekstovima, potrebno je angažovati stručne, iskusne i profesionalne prevodioce od poverenja, kako bi krajnji ishod bio na zadovoljavajućem nivou. Tada na scenu stupaju prevodilačke agencije! A koje su to glavne prednosti agencije za prevođenje dokumenata, saznaćete u narednim redovima ovog bloga.

Kvalitet i pouzdanost usluge

Glavni razlog zbog koga bi se trebalo opredeliti za saradnju sa prevodilačkom agencijom se pre svega tiče kvaliteta isporučenih prevoda. Ekipu prevodilaca sačinjavaju visoko obrazovani pojedinci sa izuzetnim poznavanjem inostranih jezika, tako da je vrhunska usluga definitivno zagarantovana.

Raznovrsna ponuda usluga

Prevodilačke agencije, osim prevođenja papirologije, takođe nude još nekoliko usluga:

  • Simultano prevođenje – istovremeno sa izlaganjem govornika.
  • Konsekutivno prevođenje – nakon izlaganja govornika.
  • Šišotaž prevođenje – prevođenje šapatom na uvo.
  • Usmeni prevod kod javnog beležnika.
  • Prevođenje sa overom sudskog tumača.
  • Prevod i titlovanje filmova.
  • Usluga turističkog vodiča na stranom jeziku.
  • Prevod sa overom sudskog tumača

Prevodioci vrše i adaptiranje teksta kulturnim i jezičkim normama ciljne grupe. Taj proces se u praksi najčešće sastoji od tri faze – korektura, lektura i lokalizacija.

Efikasnost i posvećenost

Renomirane prevodilačke agencije imaju širok i iskusni kadar, pa su u stanju da za kratko vreme prevedu pregršt dokumentacije. Naravno, dosta toga zavisi od složenosti teksta, broja stranica kao i same gužve u rasporedu, ali svakako vredi naglasiti efikasnost kao jednu od najvećih prednosti u situacijama kada je potreban hitan prevod.

Poštovanje rokova i profesionalizam

Iako kompleksnost tekstova možda neće uvek dozvoliti da prevodi budu dostavljeni na  vreme, činjenica je da će prevodioci dati sve od sebe da ispoštuju ugovorene rokove. Njihova posvećenost i profesionalnost je zaista vredna pomena i nikako se ne bi smela izostaviti sa liste benefita saradnje.

Specijalizovani lingvisti

Svaka prevodilačka agencija u svom timu lingvista sadrži prevodioce koji su specijalizovani za različite oblasti. Takav pristup omogućava prevođenje ugovora, izjava, reklamnih materijala, tenderske dokumentacije, izvoda, medicinskih nalaza ili bilo kojih drugih specifičnih tekstova.

Online prevođenje tekstova

Nekolicina agencija nudi i mogućnost online prevođenja, koja može biti i te kako korisna ukoliko vam lokacija predstavlja prepreku. U tom slučaju, vaša jedina obaveza će biti da pošaljete potrebnu dokumentaciju za prevod putem (e)pošte željenoj agenciji. Prevedeni tekst se uglavnom vraća skeniran, u elektronskom formatu, ali vredi napomenuti da po potrebi isti može biti prosleđen i putem pošte ili kurirske službe. Velika je prednost što su troškovi dostave mahom besplatni za veći broj stranica ili složenije prevode.

Prednosti stalne i profesionalne saradnje

U slučaju da ste vlasnik kompanije, angažman agencije za prevođenje dokumenata može ostaviti sijaset benefita na vaše poslovanje. Uzmimo za primer da dočekujete saradnike iz inostranstva. Tada vam prevodilačka agencija može ponuditi licencirane turističke vodiče koji će vašim gostima predstaviti sve znamenitosti grada u (više)dnevnom obilasku i na taj način ih savršeno upoznati sa kulturnim nasleđem te pripremiti za poslovne razgovore.

Osim toga, česta saradnja sa prevodilačkom agencijom omogućiće i uštedu novca, a pogotovo ukoliko obe strane budu zainteresovane za potpisivanje višegodišnjeg ugovora. Dugoročna saradnja će vas nadalje lišiti stalnog objašnjavanja na šta bi sve trebalo obratiti pažnju, jer će vaši saradnici to unapred znati. 

Izuzetna jezična podrška

Ponuda prevodilačkih agencija obuhvata usluge prevođenja svih vrsti dokumenata i tekstova na desetine svetskih jezika. Stoga, bilo da su vam potrebni prevodi na nemačkom, italijanskom, ruskom, francuskom, španskom, poljskom ili bilo kom drugom jeziku,  prevodilačka agencija će vam definitivno pomoći. 

Individualni pristup prevodioca

Veliki broj biznismena, zahvaljujući agencijama za prevođenje, ima priliku da reklamira svoje usluge, sklapa poznanstva te samim tim gradi svoju karijeru na inostranom tržištu. Prevodioci su svesni toga i trude se da sve svoje klijente reprezentuju na najbolji mogući način, prilagođavajući sve prevode svrsi, nameni, cilju, ali i publici.  

AI i softveri  za prevođenje – dobro ali nedovoljno

Razvojem softvera za prevođenje i veštačke inteligencije, mnoštvo ljudi je pomislilo da će se potreba za angažmanom prevodilačkih agencija potpuno izgubiti. Međutim, svi su bili u krivu. Istina je da aplikacije i čet botovi mogu biti korisno rešenje, ali samo ukoliko je reč o prostim rečenicama bez previše stručnih termina. U suprotnom, prevodi postaju bukvalni, isprogramirani te se istinski kontekst jako lako gubi. Upravo zbog toga je angažman agencija za prevođenje neophodno i jedino ispravno rešenje. Nadamo se da će vam ovaj tekst biti od koristi. 

 13,140 total views,  97 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.