Ideje za uređenje dvorišta uz pomoć paleta

Da li ste znali da drvene palete možete iskoristiti za ulepšanje dvorišta, i to na jednostavan, praktičan i kreativan način? Iako se najčešće upotrebljavaju za transport i skladištenje robe, mogućnosti za njihovo korišćenje su gotovo neiscrpne. Široku sekundarnu primenu mogu naći u vašem domaćinstvu, jer mogućnost eksperimentisanja sa drvenim paletema najviše dolazi do izražaja u vašoj kuhinji, bašti, radionici, na terasi… S obzirom na to da je pravo vreme za prolećno uređenje dvorišta, inspiraciju za kreativnu upotrebu paleta za ulepšanje eksterijera možete pronaći u redovima koji slede. Evo kako da na jednostavan način iskoristite pun potencijal drvenih paleta da biste od svog dvorišta napravili živopisnu oazu na kojoj će vam svako pozavideti…

Baštenski nameštaj 

Ako i vi želite udoban i stilizovan baštenski nameštaj, uz minimalna ulaganja, koji će biti savršen spoj rustičnog i modernog, najbolji način da to postignete je da iskoristite euro palete. Uz pomoć njih možete napraviti baštenske klupe, stolove i stolice. Gotov projekat možete, naravno, prefarbati u željenu nijansu, ali ako ih ostavite u prirodnoj boji, ovakav baštenski nameštaj će delovati rustičnije. Jedino što vam nakon toga ostaje da uradite jeste da stolice i klupe učinite udobnim i estetski privlačnijim tako što ćete dodati i poređati živopisne jastuke za sedenje u željenoj boji, a možete ih kupiti ili sašiti sami od omiljenih materijala. 

Jednostavnim spajanjem više paleta, koje ćete obojiti u nijansu koja odgovara ostatku baštenske garniture, dobićete uzdignuto postolje na kome će ona stajati. Ovo postolje vam istovremeno može koristiti i kao podest za saksijske biljke, koje će vas okruživati dok zavaljeni u omiljeni baštenski nameštaj opušteno ispijate kafu s prijateljima. 

Ograda i ukrasni zid od paleta

Drvene palete vam pružaju mogućnost da i iz najmanjeg dvorišta izvučete maksimum, jer od njih možete napraviti prelepu ogradu oko dvorišta i bašte, odnosno baštenski zid. Zbog specifičnog dizajna, sa otvorima duž ivica, palete će vam omogućiti da bez mnogo muke na njih pričvrstite saksije, okačite cveće ili začinsko bilje i na taj način kreirate impresivan vertikalan vrt na kome će vam svako pozavideti. Istovremeno, ukoliko je ova baštenska ograda dovoljno visoka i oplemenjena biljkama, pomoći će vam i da povećate svoju privatnost, pružajući vam osećaj ušuškanosti, dok istovremeno ljupko propušta dovoljnu količinu svetlosti kroz otvore u drvetu i zelenilo. U dekorativne svrhe ovakva ograda može služiti čak i zimi, kada je možete iskoristiti za svetleću novogodišnju dekoraciju i razne druge ukrasne elemente.

Kutak za igru

Ukoliko posedujete nešto veće dvorište, onda sigurno imate prostora da osmislite najkreativnije i najzabavnije mesto za igru. Kreirajte originalan dečji kutak u svom dvorištu, koji će deca obožavati, i to tako što ćete od paleta napraviti ljuljašku, lavirint, penjalice, mini-teretanu, kućicu za igru ili idealno ograđenu površinu za igru u pesku. Garantujemo da će ova igraonica na otvorenom biti sjajan način za izmamljivanje vaše dece napolje, kao i osmeha na njihovim licima. 

Još neke ideje za uređenje dvorišta uz pomoć paleta

Pored toga što ih možete koristiti u vrtu, za skladištenje biljaka i odlaganje baštenskog alata, tako što ćete od njih napraviti prelepe žardinjere i gajbice, možete ih upotrebiti i kao podlogu za izgradnju povrtnjaka ili kompostnih greda u bašti. Reciklirane drvene palete možete iskoristiti i u pčelinjaku, za izdradu košnica, ili za pravljenje kućice za ptice. Kao što vidite, mogućnosti za transformaciju paleta su gotovo beskonačne…

Sada kada smo vam izneli neka od najkonstruktivnijih rešenja za upotrebu drvenih paleta u svrhu uređenja eksterijera, ostaje samo da se i lično uverite da ulepšavanje dvorišta može biti zabavno i kreativno iskustvo. Prilagodite naše ideje sopstvenim potrebama i stilu i maksimalno iskoristite svoj baštenski prostor.

 3,354 total views,  2 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.