Bosiljak, čudotvorna biljka iz Božije bašte

Za bosiljak se opravdano smatra da je biljka koja se najviše koristi na celom svetu. Potiče iz Indije a u Evropi se pojavio tokom XII veka. Mnoge religije bosiljku pripisuju božanska svojstva. Kod Rimljana se bosiljak povezivao sa odanošću u ljubavi, dok je u Indiji simbol dobrodošlice.

Bosiljak kod nas ima široku primenu i koristi se kao začin, u narodnoj medicini i u kozmetici.

Značaj bosiljka u pravoslavlju

Pravoslavna crkva bosiljak smatra svetom biljkom, koja se koristi u crkvenim obredima.Bosiljak je aromatična biljka prijatnog mirisa. Nabran bosiljak se složi u buket, uveže se a zatim se ostavi da se suši. Tako se čuva tokom cele godine. Prijatan miris bosiljka simbolizuje blagodat Svetog Duha i on se obavezno iznosi kad sveštenik dođe da sveti vodicu.

Još davno je Josif Pančić rekao da nas bosiljak prati kroz ceo život, kako u radosti tako i u žalosti, jer je Božiji cvet. On kao naš najveći botaničar je smatrao da u vrtu uvek treba prvo posaditi bosiljak pa tek onda ostalo cveće.

Koja su lekovita svojstva bosiljka?

Bosiljak je delotvoran za snižavanje telesne temperature, za smirivanje kašlja a preporučuje se kod astme i bronhitisa. Njegovo blagotvorno dejstvo utiče na eliminaciju stresa, poboljšava rad bubrega i ublažava nagon za povraćanjem.

Bosiljak sadrži vitamine C, K, A i vitamin B6, a sadrži i minerale kao što su: kalijum, gvožđe, mangan i magnezijum.

Kako se bosiljak koristi u narodnoj medicini?

Poznat od davnina, bosiljak ima svoju primenu u narodnoj medicini. Koristi se kod osoba koje imaju problem sa anksioznim poremećajima kao i kod osoba koje imaju problema sa varenjem.

Kako bi bosiljak imao lekovita svojstva važan je momenat branja. Bere se tokom leta pre cvetanja. Tada njegova eterična ulja imaju najveću koncentraciju. Ukoliko se bere cela biljka važno je da se seče iznad zemlje ili se beru samo listovi. Ako  je u pitanju berba listova oni se suše tako što se stave na papir koji se nalazi na drvenoj podlozi. Kada se bere cela biljka treba je sušiti dalje od direktnog izvora svetlosti. Najbolje negde na prozračnom mestu.

Osušen bosiljak se pakuje i skladišti se na suvom mestu gde nema direktnog izvora svetlosti.

 

Bosiljak u borbi protiv stresa

Bosiljak ima direktan uticaj na stres, jer vitamini i antioksidanti  koje otpušta veoma pozitivno utiču na smanjenje stresa. Poznavaoci lekovitog bilja preporučuju da se svakodnevno žvaće 12 listova bosiljka. Kroz nekoliko dana je preporučljivo prekinuti proces žvakanja bosiljka, pa nastaviti nakon kraće pauze.

Čaj od bosiljka i njegova lekovita svojstva

Čaj od bosiljka se veoma lako sprema. Ima prepoznatljiv ukus i aromu a bogat je mineralima i vitaminima.

Smiruje napetost, ima sedativno dejstvo, a pokazao se kao veoma delotvoran kod prehlade i virusnih infekcija. Koristi se za suzbijanje kašlja kao i u lečenju upale grla. Preporučljivo je da se mlak čaj bosiljka grgoće u grlu. Bosiljak se koristi i za inhalaciju, jer uspešno pročišćava disajne puteve.

Kako pripremiti čaj od bosiljka

Čaj od bosiljka se može praviti od listova bosiljka, cvetova ili suvog lišća u prahu. Da biste napravili ovaj čaj osušene listove bosiljka prelijte sa ključalom vodom. Ostavite da odstoji 10 minuta a zatim procedite. Najbolje je da popijete dok je čaj topao a možete ga zasladiti medom. Ukoliko ga pijete svakodnevno, ne preporučuje se konzumacija duže od nedelju dana. Nakon tog perioda napravite pauzu najmanje dve nedelje.

 

Čaj od bosiljka u borbi protiv kašlja

Ukoliko imate problem sa dugotrajnim kašljem preporučujemo vam čaj od bosiljka sa dodatkom đumbira. Đumbir je veoma delotvoran kod upale grla, a u kombinaciji sa čajem od bosiljka daje izuzetne rezultate.

Kako biste izlečili kašalj preporučljivo je uzimati sveže lišće bosiljka pomešano sa medom. Dozvoljena količina ove mešavine je dva puta u toku dana. Bez obzira koji je uzrok kašlja, čaj od bosiljka ili kombinacija svežeg bosiljka sa medom će ubrzo dati rezultat.

Eterično ulje bosiljka

Eterično ulje bosiljka se koristi nakon uboda pčele i drugih insekata, jer ublažava svrab. Koristi se lokalno tako što se utrlja u kožu. Ovo ulje ima analgetska svojstva i pomože kod bolova. Vrlo često se koristi za saniranje rana, povreda i opekotina kao i kod uganuća.

Eterično ulje bosiljka je izuzetno efikasno za ublažavanje migrena.

Ovo ulje se dosta koristi u kozmetici, kao dodatak za negu kože. Sem što poboljšava tonus kože, eterično ulje bosiljka pojačava sjaj kose.

Bosiljak bez ikakvih nus pojava leči bolesti kože i deluje umirujuće, jer eterična ulja imaju dezinfekciono, antibakterijsko i antibiotsko delovanje.

Napravite sami tinkturu od bosiljka

Kako biste sami napravili tinkturu od bosiljka potrebno vam je 20g listova bosiljka i 100ml alkohola od 70%. Bosiljak iseckajte što sitnije a zatim dodajte alkohol. Ostavite da odstoji 15 dana a nakon toga procedite i sipajte u staklenu posudu. Ova tinktura vam može predstavljati prvu pomoć za dezinfekciju rana, mada je dobra i kao oblog protiv osipa.

 

Bosiljak kao začin

Bosiljak kao začin se najviše koristi u Italiji, jer njihova kuhinja bez ovog začina je nezamisliva. Svakom jelu daje specifičnu notu koja se ne može postići ni sa jednom drugom začinskom biljkom.

Generalno, što se tiče kulinarskih moći, bosiljak hrani daje fantastičan ukus, štiti je od kvarenja a istovremeno potpomaže varenje. U mediteranskoj kuhinji bosiljak je sastavni deo sosova i preliva za jela sa testeninom. Kako sušeni bosiljak ima jači ukus id svežeg potrebno ga je dodavati u jela od paradajza kao i u druga jela od povrća.

Bosiljak od davnina ima široku primenu i sasvim opravdano se smatra biljkom iz Božijeg vrta. U prilog tome ide i stara narodna izreka koja kaže: „Duša dobrih ljudi miriše na bosiljak.“

 4,111 total views,  2 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.