Izazovi sa kojima se suočavaju žene preduzetnice

Poslovni svet savremenog doba odlikuje izuzetna kompetitivnost i svako ko mu se priključi kao pokretač sopstvenog biznisa mora da bude spreman da uloži značajan trud zarad valjanog pozicioniranja na tržištu i naposletku uspeha ka kojem stremi. Kada je u pitanju rodna ravnopravnost u ovom kontekstu, iako smo danas svedoci brojnih zalaganja za jednakost polova, još uvek možemo da prepoznamo nešto izazovniju poziciju žena preduzetnica u odnosu na situaciju u kojoj se nalaze muškarci u ovoj ulozi.

U tekstu koji je pred nama, diskutovaćemo upravo o izazovima koji se ukazuju pred ženama koje su odlučiile da uplivaju u vode preduzetništva.

Neprestano dokazivanje i pitanje napretka

Želimo da verujemo da svet biznisa više nije “muški svet” i da žene u njemu imaju jednaka prava i jednake šanse za napredak. A da li je baš tako? Okruženje koje dočekuje ženu preduzetnicu je veoma često ograničeno tragovima prošlih vremena i patrijarhalnih uverenja. I uvek radije ukazuje poverenje muškarcima. Žene preduzetnice se stoga suočavaju sa brojnim problemima. Počev od potrebe  za neprestanim dokazivanjem sposobnosti i vispenosti koja je potrebna za uspeh u svetu biznisa.

Iako saradnici ovo neće komentarisati otvoreno, ne možemo da pobegnemo od utiska da je žena u biznisu još uvek obeležena kao manje racionalna. I  generalno manje snažna od svojih muških kolega. Saradnici će gotovo mahinalno radije ukazati poverenje poslovanju koje vodi muškarac. Tako da će svaka preduzetnica biti u situaciji da mora da uloži dodatni napor u samodokazivanje. Jedini način kako  bi  isplivala na površinu kao vredna poverenja. Ovo je razlog zbog kojeg žene preduzetnice još uvek sporije napreduju u odnosu na prosek.

Dakle, ne zbog toga što su manje sposobne, već zbog toga što moraju da ulože dodatni trud i vreme u dokazivanje toga.

Pedantne i temeljne

Žene preduzetnice su gotovo po pravilu veoma pedantne. A to je  osobina koja daje veoma dobre poslovne rezultate. Čini se da za preduzetnice ne postoji prostor za omaške. Stoga one dodatno obraćaju pažnju na sve činioce uspešnosti poslovanja.

Preduzetnice posebnu pažnju posvećuju zadovoljstvu u kolektivu kao i atmosferi u kancelariji. Neretko svojim zaposlenima obezbeđuju neophodan kancelarijski pribor, i udoban nameštaj. Često organizuju individualne i kolektivne sastanke.

Činjenica je da se ženama u poslovnom svetu manje prašta, što čini njihovu situaciju izazovnijom. To istovremeno doprinosi njihovom uspehu, jer su preduzetnice ovoga svesne i sebi manje dozvoljavaju propuste. To ih sve češće vodi ka vodećim pozicijma na tržištu na kojem posluju.

Preduzetnice i majčinstvo

Problem uslova za preduzetnice u domenu ostvarivanja prava na naknadu u toku porodiljskog odsustva je veoma aktuelna tema u našoj zemlji.  Ovo je stavka koja trenutno značajno otežava poziciju preduzetnica u Srbiji. Predlog o izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je zvanično predat u skupštinsku proceduru, podrazumeva primanje nadoknade u iznosu od 100 odsto.  To bi u velikoj meri pomoglo preduzetnicama da se odluče na ostvarivanje i u pogledu roditeljstva.

Pored toga što postoje prepreke u ovom smislu, preduzetnice se nalaze u specifičnoj poziciji.  Majčinstvo zahteva izuzetnu posvećenost i uglavnom nešto drugačiju ulogu od one koju igra otac u ranim godinama života deteta. U tom smislu, preduzetnice su izložene velikoj količini stresa, budući da vođenje sopstvenog biznisa konzumira mnogo energije i vremena. One žongliraju zahtevnim zadacima kako u privatnom tako i u poslovnom životu istovremeno.

Samousavršavanje

U vezi sa svim prethodno navedenim stavkama je i pitanje samousavršavanja. Ovo  bi trebalo da bude visoko na listi prioriteta svake ambiciozne osobe, a naročito vlasnika sopstvenog biznisa. Preduzetnice se, dakle, nalaze pred još jednim važnim zadatkom – samousavršavanjem.  A za to je takođe potreban fokus, vreme i energija.

Ono što čini mogućim savladavanje ovog izazova jeste dostupnost online kurseva. Osmišljeni su tako da mogu da se uklope sa obavezama drugog tipa, te da se pohađaju u slobodno vreme i bez fiksnih termina. U zavisnosti od oblasti rada firme na čijem se čelu nalazi, svaka preduzetnica bi trebalo da posveti izvesno vreme savladavanju stranog jezika i poslovne komunikacije. Ništa manje nije značajno  sticanje računarske pismenosti ili bilo koje specifične veštine koja ide u prilog boljem poslovanju biznisa koji vodi.

Preduzetništvo samo po sebi predstavlja veoma zahtevan poduhvat, a pitanje rodne ravnopravnosti u ovim vodama sve češće isplivava na površinu kao predmet diskusije.

Žene se sve češće nalaze na vodećim pozicijama i činjenica da je njihov put ka željenom karijernom uspehu veoma često teži i zahtevniji.  One više cene svoje poslovne uspehe i upornije streme ka svojim ciljevima. Budućnost preduzetništva više nije rezervisana za uslovno rečeno jači pol, jer su savremene žene istrajne na putu dokazivanja svojih vrednosti.

 3,250 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.