Kako pripremiti dete za selidbu u drugi grad

Život nas nekad dovodi u neplanirane situacije i nepredviđene okolnosti, a jedna od njih je preseljenje u drugi grad. Bez obzira na razloge preseljenja, složićete se da nije ni najmanje jednostavno ostaviti sve poznato i u potpuno novoj sredini među nepoznatim ljudima započeti novi život. Koliko god vam sve to delovalo stresno, morate imati u vidu da je deci neuporedivo teže nego vama.  Oni se ne pitaju ni za šta, već se povinuju vašim željama i odlukama. Upravo iz tog razloga morate dete taktički i postepeno pripremiti za odlazak u novu sredinu, kako bi mu olakšali sam čin preseljenja kao i period adaptacije. 

Započnite razgovor mnogo pre preseljenja 

Selidba sama po sebi nije prijatna bilo kome, ali morate voditi računa da dete preseljenje ne doživi kao nešto negativno, već kao nešto potpuno novo, zanimljivo i uzbudljivo. To ćete postići ukoliko danima pre samog čina preseljenja počnete razgovor na tu temu. Obavezno  stavite akcenat na sve pozitivne aspekte selidbe.  Pomenite mu da će upoznati nove drugare, da će upisati školicu jezika ili sporta u novom gradu ili neku novu, njemu zanimljivu aktivnost. Mnogo zavisi od vašeg pristupa, tako da je potrebno da unapred osmislite šta ćete mu sve ispričati. Ne smete dozvoliti da  dete pati za starim krajem, već se potrudite da željno iščekuje ulazak u novi dom.  Preseljenje u drugi grad, dete  treba da doživi kao jedno novo, lepo iskustvo koje će mu doneti mnogo zabave i novih zanimljivosti. 

Dozvolite detetu da vam pomogne prilikom pakovanja 

Jedan od boljih načina pomoću koga ćete dete adekvatno pripremiti za selidbu je da ga uključite u čitav proces preseljenja. Postavite pred njega konkretne zadatke kao što je pakovanje njegovih omiljenih igračaka. U zavisnosti od uzrasta, možete mu predložiti da spakuje i svoju omiljenu garderobu, knjige, bojice i sl. Naravno, ostatak pakovanja ćete vi dovršiti. Time što će dete samo pakovati omiljene stvarčice, shvatiće selidbu kao igru i kao normalan sled događaja. Ukoliko se selite u veći prostor, možete mu objasniti da će imati mnogo više mesta za igru i obećati mu neku novu igračku koja će se savršeno uklopiti u novi enterijer. Podrazumeva se da obećanje morate ispuniti. 

Zajedno istražite mogućnosti koje pruža drugi grad 

Deca vas svesno ili ne oponašaju, tako da morate uvek imati na umu da vaše ponašanje i stav imaju mnogo veći uticaj na dete nego što biste mogli i da pretpostavite. Čak i kada se maksimalno trudite da sakrijete svoje raspoloženje, deca ga mogu osetiti. Ako ste vi tokom pripreme za selidbu nervozni i neraspoloženi, dete će početi da iskazuje nezadovoljstvo. Imaće negativan stav oko selidbe kao i potisnuti strah od novog i nepoznatog. 

Međutim ukoliko ste vi raspoloženi i radosni dok pakujete stvari, ukoliko pričate o prednostima novog doma i novog grada uopšte, dete će nesvesno početi da se raduje selidbi. Na internetu zajedno sa detetom istražite sve mogućnosti mesta u koje se preseljavate. Pokušajte da mu ih približite na njemu razumljiv način. Planirajte zajedno kuda ćete u početku šetati u kom parkiću će se igrati. Odaberite mesto gde ćete ići na sok, palačinke ili sladoled. 

Strpljivo odgovarajte na sva postavljena pitanja

Deca su po prirodi radoznala i žele da saznaju što više. Kada saopštite detetu da ćete se preseliti u novi životni prostor i drugi grad, budite sigurni da će imati mnogo različitih pitanja koja će zahtevati vaše strpljenje i odgovore. Nemojte zanemarivati ta pitanja. Nemojte ga ismevati, već strpljivo odgovarajte na njih. Samo  tako ćete mu olakšati doživljaj preseljenja. Što više razgovarajte sa detetom, kako biste mu unapred stvorili kompletnu sliku svega što ga očekuje. 

Vrlo je verovatno da će dete u nekom trenutku negodovati i biti uznemireno, ali takvo stanje je potpuno prirodno i očekivano. Ne zaboravite da dete baš kao i vi napušta svoju zonu komfora. Za odrasle, selidba predstavlja svojevrstan stres, mada nije mnogo lakše ni deci. Razlika je u tome što deca svoje strahove ispoljavaju na drugačiji način. Dešavaće se povremeno da se dete inati i da negoduje zbog preseljenja. Pustite ga u tim momentima da pokaže svoje nezadovoljstvo. Kasnije mu se obratite mirnim tonom i biranim rečima kako biste mu ponovili sve prednosti preseljenja u drugu sredinu. 

Selidba u novi prostor, a posebno u novi grad, predstavlja veliki izazov i nešto što zahteva puno vremena kako bi se svi članovi porodice privikli na novu sredinu. Zato morate biti strpljivi u ophođenju sa detetom i ne smete očekivati da će se dete u kratkom vremenskom roku navići na novu sobu, novi vrtić ili školu, uopšte na novi grad. Uz vašu podršku i pozitivan stav o preseljenju, dete će osećati sigurnost i, što je najvažnije, kasnije tokom života će pozitivno reagovati na svaku novu životnu promenu. 

 939 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.