Šta treba da znate o kampovanju i kamping turizmu

Možete li da zamislite letovanje u šatoru ili kamp kućici u šumi, spavanje pod otvorenim nebom na planini ili kraj mora, gde vas bude i uspavljuju zvuci talasa i miris borovine? Ukoliko ste i sami zaljubljenjik u prirodu i ova zamisao budi u vama avanturistički duh, onda je ovo tekst namenjen upravo vama. U njemu ćemo vam ukratko predstaviti  kampovanje kao i kamping turizam ukoliko ste početnik. 

Poslednjih godina kampovanje je sve popularnija aktivnost, kako u svetu, tako i kod nas. Nakon pandemije koronavirusa, ova vrsta turizma posebno je počela da privlači sve veći broj ljudi u našoj zemlji. Ipak, u poređenju sa ostatkom Evrope, ona je u Srbiji tek u povoju.

Ukoliko i vi želite da pobegnete sa asfalta, provedete noć daleko od gradske vreve i prespavate pod otvorenim nebom, biće vam dovoljni šator i osnovna oprema. Međutim, ako planirate letovanje ili duži boravak u prirodi i navikli ste na nešto veći komfor, šator i vreća za spavanje vam neće biti dovoljni. Na kampovanje, naravno, možete ići i sami, ali je u društvu porodice, prijatelja ili kolega neuporedivo zabavnije i sigurnije. Međutim, utoliko će vam dodatna oprema biti potrebnija.

Posedovanje kamp prikolice ili mobilne kućice, koje su više od vozila, san su mnogih avanturista, posebno profesionalnih kampera. One imaju sve uslove za duži boravak u prirodi i zaista mogu biti adekvatna zamena za pravi dom. Mada, istovremeno predstavljaju prilično skupo zadovoljstvo. Međutim, nemojte da vas to obeshrabri. Pored toga što kamp prikolicu ili kućicu možete da napravite sami, postoji i mogućnost njihovog rentiranja.

Osnovna i dodatna oprema za kampovanje

Kampovanje podrazumeva udaljenost od pogodnosti koje vam obezbeđuje urbani život. Zbog toga je važno da se dobro organizujete i temeljno isplanirate šta ćete poneti sa sobom u prirodu. Osnovna oprema za kampovanje ima mnogo delova i podrazumeva dosta stvari, a sve zavisi od trajanja kampovanja, lokacije i cilja. U nju uglavnom spadaju kvalitetan šator i torba za kampovanje (izdržljivi i vodootporni, prilagođeni različitim vremenskim uslovima), vreća za spavanje (imajte u vidu to da su noći u prirodi znatno hladnije), baterijska lampa, nož, plinske boce i šporeti i sl. kao i pribor za prvu pomoć. 

Naravno, ne zaboravite i kese za smeće. Uvek imajte u vidu to da prirodu treba da ostavite onako kako ste je i zatekli. Dobar, pravi kamper mora imati svest o važnosti očuvanja prirode. S obzirom na to da kampovanje definitivno podrazumeva i prisustvo divljih životinja i insekata, ne zaboravite da u sklopu prve pomoći ponesete biorazgradiv dezinfekcioni aparat i adekvatnu kremu protiv insekata.

Kada je u pitanju dodatna oprema za kampovanje, ona će vam biti potrebna samo u slučaju dužeg boravka u prirodi ili letovanja. Takođe će vam biti potrebna i kada želite da stvorite poseban ugođaj i komfor. I, naravno  ako kampujete u većem društvu. U tom slučaju, dodatni kamping aksesoar mogu činiti tende, ležaljke, rashladne torbe i ručni frižideri, roštilj itd. Za uživanje kraj logorske vatre svakako bi vam dobro došle i stolice za kampovanje (za opuštanje i uživanje kraj logorske vatre, jelo i sl.).

Najpopularnije lokacije za kampovanje u Srbiji

U Srbiji ima mnogo sjajnih mesta idealnih za kampovanje, a postoji četrdesetak registrovanih kampova. Lokacija se najčešće bira u zavisnosti od afiniteta kampera. Brojna etno-sela, banje i planine, sva mesta u blizini reka, potoka ili jezera, ali i na obodima šuma pogodna su za kampovanje. Dobar put, lep pogled i izvor pijaće vode obično su presudni kod izbora lokacije. Najvažnije je pažljivo odabrati teren za postavljanje šatora. 

Svakako, kada je u pitanju kamping-turizam, najpopularniji i najrazvijeniji je zapadni deo Srbije, o čemu govori i činjenica da on odnosi prevagu po broju registrovanih kampova. Zlatarsko jezero, planine Tara i Zlatibor posebno su popularne, ali i okolina Beograda, kao i istočna i južna Srbija imaju da ponude mnogo lepih mesta za savršeno kamping iskustvo. 

Kada su u pitanju kamp naselja, razlikuju se kampirališta i kamp odmorišta. Kampirališta,  su zapravo parkirališta sa priključcima za vodu i struju. Zamišljena su kao kampovi na tranzitnim pravcima.  Kamp odmorišta su manji, porodični kampovi, u okviru nekih seoskih domaćinstava ili eko-kampovi u okviru prirodnih zona koje su zaštićene. Ukoliko razmišljate o kampovanju van Srbije, imajte u vidu to da u mnogim zemljama nije dozvoljeno kampovanje izvan uređenih kampova. Zbog toga se dobro organizujte pre putovanja i detaljno isplanirajte kampovanje van naše zemlje.

Šta treba da znate o kampovanju – dodatni saveti

Poznatao je koliko putovanja utiču na poboljšanje kvaliteta života i da imaju brojne dobrobiti po zdravlje.  Kamping turizam u tom smislu pruža posebnu prednost. Zdravstvene pogodnosti koje vam pruža kampovanje su nebrojene. Kampovanje se odvija u prirodnom okruženju, na čistom i svežem vazduhu. Osim toga što smanjuje stres, anksioznost i depresiju, ova vrsta aktivnosti snižava krvni pristisak, poboljšava varenje i jača imuni sistem.

Iako kampovanje podrazumeva avanturu, a donekle i neizvesnot, ipak je veoma važno da pažljivo isplanirate svaki detalj.  Iako se u kampovanju može uživati tokom cele godine, leto je najpopularnije godišnje doba za ovu aktivnost. Uvek ponesite odgovarajuću odeću i obuću za neočekivane vremenske uslove, u kojoj god sezoni da se odlučite za kampovanje. 

S obzirom na to da ovo može biti veoma naporna aktivnost, sigurno ne želite da dehidrirate ili da budete iscrpljeni. Obezbedite dovoljne količine vode i hrane za sve dane kampovanja.

Ne zaboravite pribor za paljenje vatre, pogotovo imajući u vidu da su noći u prirodi dosta hladnije. Takođe, vatra tera insekte i divlje životinje. Vodite računa da je dobro i temeljno ugasite pre spavanja, kao i da pažljivo motrite na nju sve vreme dok je upaljena. Takođe, tokom kampovanja verovatno neće imati dostupan tuš ni tekuću vodu, pa je svakako preporučljivo da sa sobom ponesete i vlažne maramice u higijenske svrhe.

 552 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.