Kako pronaći motivaciju za učenje?

Često u razgovoru sa kolegama i prijateljima čujem kako im učenje predstavlja problem. Vidim da govore sebi da moraju da uče, međutim, to i ne rade. Dosadno im je ili ne mogu da se fokusiraju isključivo na učenje. Zašto je to tako i kako pronaći motivaciju za učenje, govorimo u današnjem tekstu.

Pažnju nam obično oduzimaju društvene mreže, ukućani, zapravo bilo šta. U momentima kada je potrebno da najviše učimo, najmanje smo fokusirani na knjigu. Upravo su ti momenti, kada nam nedostaje motivacija, najvažniji za uspeh.

Iako govorimo o motivaciji za učenje, motivaciju treba pronaći u svemu. Ništa ne možete uraditi kako treba, ukoliko niste motivisani. Zapamtite to.

1. Pronađi prostor, gde ćeš pronaći motivaciju za učenje

Na prvom mestu, pre samog početka učenja, morate pronaći prostor u kome ćete se osećati komforno i sigurno. Nekome odgovara da uči u čitaonici, jer mu prija učenje sa kolegama, a neko voli učenje u tišini u svojoj sobi.

Različiti smo karakteri i od toga zavisi gde će nam učenje više odgovarati. Pripremite pribor za učenje i učite za stolom. Učenje za stolom održava budnost, ali ukoliko  vama odgovara, svakako možete učiti i u krevetu, fotelji, nije bitno. Važno je da se vi osećate zadovoljno.

Podjednako je važno da prostor u kom učite bude dobro provetren i osvetljen. U suprotnom možete dovesti do glavobolje i gubitka vida, a može vam se i prispavati.

2. Isplanirajte svoje vreme

Napravite plan dnevnih aktivnosti. Uzmite u obzir da je potrebno osam sati sna. Odvojite  vreme za ishranu, trening, izlazak i odmor. Naravno, u danima pred kolokvijume i ispite, moraćete izmeniti plan, kako bi vaše učenje imalo smisla.

Kada napravite plan aktivnosti, koje nemaju veze sa učenjem, potrebno je da napravite plan za učenje. Razjasnite sami koje ispite želite da polažete u ispitnom roku.  Prilagodite svoje vreme upravo tim ispitima.

Najbolji savet jeste svakodnevno učenje tokom predavanja. Pratiti redovan ritam predavanja i svakoga dana učiti obrađene nastavne jedinice. Međutim, to bi bio savršen plan.

Napravi svoj dnevni raspored aktivnosti

Ali, svakako da treba ispoštovati svoje vreme za učenje i ne gubiti kontinuitet. Savetuje se da vreme za učenje treba da bude u jutarnjim časovima, kada je mozak najodmorniji. Međutim, to je individualna stvar. Izaberite sami svoje vreme za učenje, koje vam najviše odgovara.

Dobra stvar je i pravljenje kraćih pauza tokom učenja, koje daju privremeni odmor. Na taj način vaš organizam će se odmoriti od učenja na trenutak i pripremiti za nove izazove.

3. Naučite da učite

Najvažnije je, u celoj ovoj priči, da naučite da učite. Koliko god zvučalo smešno, ljudi ne umeju da uče i imaju problem sa tim.

Nakon što isplanirate svoje dnevne aktivnosti i odredite vreme za učenje, potrebno je da napravite plan oblasti koje učite. Treba napraviti dnevni cilj, koji će sadržati gradivo koje treba preći. I treba se pridržavati ciljeva i poštovati ih, kako biste na kraju dana bili zadovoljni.

Ispunjavanje dnevnog cilja, dovešće do povećanja motivacije za učenje. Shvatićete da to, ipak, nije toliki bauk i da i vama učenje može ići lako.

Preispitujte se nakon pređene lekcije. To je najbolji test, koji možete napraviti, i nakon toga ćete imati pravu sliku o tome koliko znate. Ukoliko vam pogled odluta ka knjizi ili uhvatite sebe da pričate a ne znate šta pričate, niste dobro naučili, tj. učili ste napamet.

Sednite i pročitajte lekciju. Pokušajte da shvatite suštinu i vežite se za ključne činjenice. Napravite vezu između ključnih stvari u tekstu i formirajte svoju priču. Mnogo je lakše od učenja napamet, a razvijate logiku i razmišljate o gradivu.

Zainteresujte se za gradivo i iskoristite svoje pametne telefone. Internet je baza znanja i možete pronaći korisne informacije, koje vam mogu pomoći pri učenju ili čak nadograditi vaše znanje. Možda čak možete pronaći Youtube video u kom neko pažljivo objašnjava vaše gradivo. Potrudite se.

4. Razmišljajte o krajnjem cilju

Važan trenutak tokom učenja i spremanja ispita biće momenat kada razumete smisao konačnog cilja. Nevažno da li je to ocena ili samo polaganje ispita, taj krajnji cilj je najvažniji, za to radite i ulažete trud.

To je takođe jedan od načina da pronađete motivaciju za učenje. Ukoliko vam je stalo do ispita, a verujem da jeste, više ćete napora uložiti. Samim tim taj krajnji cilj donosi satisfakciju, ali i zadovoljstvo. O tome treba razmišljati tokom spremanja ispita, pogotovo u momentima kada želite da odustanete.

5. Pronađi koncentraciju, inspiraciju i motivaciju za učenje

Pronaći motivaciju za učenje, možda, nije sasvim dovoljno. Ukoliko imate motivaciju, a nedostaje vam koncentracija za učenje, možda vam nešto remeti mir. Potrudite se da pronađete to što vam ne dozvoljava da učite i uklonite ga.

Ne dozvolite da odstupate od svog plana, a da vreme provodite na mobilnom telefonu. Postoji vreme, koje ste odredili za odmor i razonodu, i u tom periodu koristite i Facebook i Instagram. Ali u vremenu za učenje isključite internet konekciju i posvetite se samo knjizi.

Koncentracija, inspiracija i motivacija za učenje

Možda će zvučati čudno, ali potrebna je i inspiracija prilikom učenje. Učenje nekih predmeta zahteva razmišljanje, uključivanje logike i kreativno mišljenje, a zato je upravo potrebno inspiracija. Potrudite se da, kada učite, razmišljate o tome što učite.

I koliko god to bilo teško, moraćete da zavolite učenje da bi vam ono bilo lakše. Ukoliko to ne bude slučaj, učenje će vam ići baš teško. Čak je i za učenje potrebna kondicija i trening, kao i za sve drugo u životu. Zato se potrudite da bude redovni što se tiče učenja, i vama će biti bolje.

Na kraju:

Moram vam reći da su ovo neki univerzalni saveti prilikom traženja motivacije za učenje. Kako biste stekli motivaciju za učenje i ispunili svoj krajnji cilj, važno je da se pridržavate pravila.

Ne treba odstupati od rasporeda dnevnih aktivnosti, ali je podjednako važno nekad izaći iz svoje komfor zone. Ukoliko primetite da vam samostalno učenje ide loše, potražite pomoć od kolega i učite zajedno u čitaonici.

Napravite ravnotežu, jer vam vrlo lako može dosaditi jedan isti sistem učenja. Istražite i druge mogućnosti učenja, ali i druga mesta za učenje. Budite slobodni da pružite sebi šansu da pronađete motivaciju bilo gde.

 8,708 total views,  1 views today

Ivan Mihajlović

Student četvrte godine na smeru upravljanje sistemima na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.