Kako sprečiti opadanje kose nakon farbanja

Sveže ofarbana kosa ima svojih draži i doprinosi lepšem izgledu, ali kada je nakon farbanja primetno učestalo opadanje kose nema žene koja se neće zabrinuti. Prva pomisao prožeta strahom je odustajanje od farbanja. Međutim, niko se ne oseća lepo sa velikim izrastkom, jer to odaje utisak žene koja ne vodi računa o svom izgledu.

Na sreću postoje brojna alternativna rešenja pomoću kojih je moguće ojačati koren kose, sprečiti njeno opadanje i imati uvek sveže ofarbanu i lepo stilizovanu kosu.

Zašto je nakon farbanja učestalo opadanje kose?

Kosa nakon farbanja opada više nego uobičajeno. To se dešava iz više razloga. Učestalim farbanjem koren kose slabi i menja se njegova proteinska struktura. To je i razumljivo, jer tokom farbanja dolazi do agresivnijeg pristupa kosi zato što sam proces farbanja zahteva povlačenje iz korena. Samim tim koren kose trpi, tako da je neophodno da bude ojačan kako ne bi ispao iz vlasišta i kako bi uspešno odoleo izazovima.

Farbe za kosu sadrže razne supstance usled čega kosa postaje oštećena i lomljiva, što neminovno dovodi do pojačanog opadanja. Kako bi se to sprečilo neophodno je kosu ojačati i redovno hidrirati.

Sastojci farbe za kosu su amonijak i hidrogen peroksid koji deluju veoma agresivno kako na samu dlaku tako i na njen koren što dovodi do slabljenja vlasi i učestalijeg opadanja.

Kutikula koja predstavlja spoljni sloj kose ima zaštitnu ulogu, jer štiti kosu od oštećenja. Međutim, amonijak koji je sastavni deo farbi za kosu prodire u kutikulu, oštećuje je podižući istovremeno pH vrednost kose.

Izloženost kose amonijaku dovodi do njenog oštećenja, jer amonijak prodire duboko u kutikulu kose. A podizanje kutikule pospešuje učestalo opadanje kose kome najčešće prethodi lomljenje vlasi. Odnosno, farbe ne samo da dovode do slabljenja korena kose već istovremeno dovode i do slabljenja proteinske strukture dlake. Usled farbanja, kosa ne samo da postaje proređena i da opada, već znatno sporije i raste. Farbana kosa zahteva mnogo više nege,  jer jedino tako će se smanjiti učestalo opadanje.  Negovana, hidrirana i adekvatno nahranjena kosa će uspeti da odoli negativnom uticaju farbe.

Šta uraditi kako bi se sprečilo učestalo opadanje kose?

Ukoliko imate problem sa učestalim opadanjem kose, savet stručnjaka je da dosadašnje farbe za kosu zamenite polutrajnim ili još bolje prirodnim farbama, jer znatno manje oštećuju kosu. Odaberite farbe bez amonijaka. One istovremeno hrane i obogaćuju kosu. U svakom slučaju važno je da preventivno delujete kako biste sprečile opadanje kose nakon farbanja.

Prirodne farbe za kosu ne pružaju širok dijapazon boja i nijansi. Njima možete donekle posvetleti ili potamneti prirodnu boju kose, ali svakako ne možete očekivati radikalne promene. Nisu svemoguće, ali su dosta dobro alternativno rešenje.

Ukoliko odaberete varijantu da na svaka 3 meseca ofarbate celu dužinu kose, a u međuvremenu samo izrastak ubrzo ćete videti pozitivne efekte. Krajevi neće biti oštećeni, a vaša kosa će biti ofarbana, uredna i laka za oblikovanje.

Kako ojačati kosu i sprečiti njeno opadanje nakon farbanja?

Činjenica je da jaka i zdrava kosa znatno lakše odoleva izazovima koji su neminovni prilikom farbanja kose. Ukoliko već imate ovaj problem preporučujemo dubinsko hidriranje kose, zahvaljujući kome ćete ojačati kosu u korenu i sprečiti njeno opadanja usled farbanja.

Ključna stvar u tome je da zauvek zaboravite šampone sa štetnim sastojcima kojima je inače preplavljeno tržište.

Šamponi bez sulfata će uspeti temeljno da očiste ne samo kosu, već i vlasište a pri tom neće prouzrokovati oštećenja. Osim toga, neophodno je koristiti i pakovanja za kosu, jer deluju dubinski, prodiru u srž dlake i ojačavaju je iznutra. Uvek birajte prirodna pakovanja koja sadrže vitamine i minerale zahvaljujući kojima će vaša kosa postati jača. Takođe, upotreba kvalitetne maske za kosu će je dubinski hidrirati i nahraniti, a istovremeno će joj pomoći da se što pre oporavi.

Farbanje kose neretko dovodi i do pojave rascvetalih krajeva i to ne smete olako shvatiti. Krajevi su važni, jer bez njih frizura ma koliko se trudili neće izgledati lepo i nećete moći da imate željeni oblik i frizuru.

Maska  za kosu

Zahvaljujući adekvatnim maskama ne samo da ćete uspešno hidrirati kosu pružajući joj neophodne materije, već ćete je i dubinski nahraniti. Pomoću odgovarajućih maski ćete uspeti da ojačate koren i da zaštitite kutikulu, tako da ćete vrlo uspešno sprečiti opadanje kose usled farbanja. Jedna od proverenih je maska od jaja.

Napravite same masku od jaja

Maska za kosu od jaja obiluje hranljivim materijama i proteinima zahvaljujući kojima ćete ojačati kosu iz korena i sprečiti njeno opadanje koje nastaje kao posledica farbanja.

Potrebni sastojci:

–        1 jaje

–        1 kašika kokosovog ulja

–        1 kašika maslinovog ulja

–        1 kašika arganovog ulja

Način pripreme

Pomešajte sve sastojke kako biste dobili homogenu masu a zatim nanesite na kosu, dobro utrljajte i ostavite da odstoji okvirno 45 minuta. Kako biste videli prve rezultate preporučljivo je da ovu masku koristite dva puta nedeljno. Ubrzo ćete primetiti da vam je kosa znatno ojačala, a opadanje se svelo na razumnu meru.

Ukoliko se budete pridržavali svih gore navedenih saveta, sasvim smo sigurni da ćete nesmetano uživati u svojoj ofarbanoj kosi bez bojazni da će se prorediti.

I da rezimiramo – prirodna farba, tromesečno farbanje cele dužine, kvalitetni preparati kao i redovno korišćenje maske za farbanu kosu će vam svakako pomoći da sprečite opadanje kose nakon farbanja.

 

 

 730 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.