Opadanje kose: uzroci, kada je vreme za brigu i koja rešenja postoje

Opadanje kose je normalna pojava sve dok dnevno izgubite od 50 do 100 dlaka. Kako se kosa neprestano obnavlja, na mestu opalih vlasi izrastaju nove i ovaj proces se smatra sasvim normalim i uobičajenim. Međutim, kada kosa počne da opada znatno više i brže nego što se novim vlasima može obnoviti, definitivno postoji neki problem. 

Uzroci za preterano opadanje kose mogu bili različiti. Dok su mnogi ubeđenja da su za nastanak ovog problema krivi jaki šamponi, tretiranje kose farbom, električnom presom i figarom, trebalo bi razmotriti i druge faktore rizika. 

Nažalost, ovaj problem se ne rešava tako brzo, a ni jednostavno. Uz sve to, proređena kosa i ćelavost dovode do gubitka samopouzdanja i depresije i kod muškaraca i kod žena. 

Kako dolazi do ovog problema i kako se rešava saznajte u nastavku teksta.

Genetika je “kriva” za opadanje kose? 

Sve češće genetici pripisujemo najrazličitija stanja i bolesti koje zadese naš organizam. Za određene nismo u pravu, dok za neke druge zdravstvene probleme zaista treba kriviti nasledni faktor. E, upravo je ona jedan od uzroka tanke i slabe kose, ali i njenog proređivanja, opadanja i potpunog gubitka. Osobe sa genetskom predispozicijom su najčešće muškarci. Prve promene se mogu javiti već u ranim dvadesetim godinama, a manifestuju se kroz proređivanje ili delimični gubitak kose najpre u čeonom i slepoočnom predelu, a potom i u predelu temena. Žene takođe podležu naslednom faktoru, ali su posledice drugačije – kosa postaje tanka i znatno se proređuje, ali ne opada u potpunosti.

Problem sa hormonima kao jedan od razloga

Na opadanje kose kod žena može da utiče i hormonski disbalans. Nepravilno funkcionisanje hormona dihidrotestosterona (DHT) smanjuje koren dlake, usporava njen rast ili ga potpuno onemogućuje. Sa opadanjem kose usled hormoskih promena dame se najčešće susreću nakon porođaja, pre i za vreme menopauze. Dobra stvar je ta što se rešavanjem hormonskih problema poboljšava i kvalitet kose.

Opadanje kose usled stresa

I najzad, jedan od razloga opadanja kose jeste stres. Ova neprijatna pojava inače loše utiče na celokupan čovekov organizam. Pored toga što možete biti pokretač različitih bolesti u telu, može dovesti i do narušavanja mentalnog zdravlja i promena koje su vidljive na koži i kosi. Nebitno da li je u pitanju hronični stres ili onaj koji je nastao kao rezultat neke traume, dolazi do aktiviranja kortizola, poznatijeg kao hormon stresa, a posledice se odražavaju između ostalog i na kosu. Njegovim delovanjem na koren dlake javlja se njeno pojačano opadanje, a otežano obnavljanje.

Opadanje kose zbog nedostatka vitamina B

Jedan od najčešćih razloga preteranog gubitka kose jeste nedostatak vitamina B. Naime, kompleks vitamina B čini osam vitamina rastvorljivih u vodi. Njihov adekvatan unos neophodan je za optimalno fiziološko i neurološko funkcionisanje – pozitivan uticaj na imunosistem, nervni sistem, rad mišića, jetre, digestivnog sistema. Pored ovih benefita, ova grupa vitamina, tačnije, jedan od njih – B7-vitamin H (biotin) utiče na kvalitet kože i kose. 

Onda kada nastupi njegov deficit dolazi do sušenja kože, ali i do opadanja kose. Ako ste sigurni da je baš ovo razlog vašeg problema, znajte da je jedino rešenje da povratite vitamin B organizamu. To ćete postići redovnim konzumiranjem namirnica koje sadrže ovaj vitamin: žitarice, mleko, jaja, meso, riba, voće, mahunarke, lisnato zeleno povrće.

Najbolja rešenja protiv opadanja kose

Najpre ustanovite koji od faktora uslovljavaju opadanje vaše kose, a onda pristupite rešenju problema. Ako je genetika u pitanju, ništa nećete moći da promenite, sem da se informišete kod stručnjaka o transplantaciji kose (slučaj kod muškaraca). 

Kada su u pitanju druga rešenja protiv opadanja kose, pogotovo kod žena, prvi savet jeste da uradite detaljnu analizu hormona i ako postoji problem, potrudite se da ih dovedete u normalno stanje funkcionisanja. 

Sledeći korak je da pokušate sa upotrebom medicinskog šampona protiv opadanja kose. Čak i da ne budete oduševljeni rezultatima, trebalo bi da zauvek izbacite iz upotrebe šampone, regeneratore i ulja za kosu koji sadrže sulfate, parabene i silikone. Kosu perite isključivo blagim prirodnim šamponima i vodite računa da je ne trljate peškirom niti da je češljate dok je mokra. 

Kad god ste u prilici, pravite prirodne maske od avokada; ispirajte kosu prohlađenim čajem od koprive; pre pranja natapajte koren kose kokosovim i ricinusovim uljem. Uz sve ovo, preporuka je da kosu što manje tretirate jakim farbama, električnim uređajima, da je ne držite zavezanu dok spavate. I naravno, redovna ishrana i dovoljan unos vitamina B su ključni za rešavanje ovog problema. 

 21,373 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.