Zašto je studentima sve teže da pronađu odgovarajući stan

Momenat kada treba da se odvoje od porodice i presele u drugi grad zbog studiranja je sam po sebi težak mladim ljudima. To je trenutak kada treba da promene okruženje, životnu sredinu, kao i da pronađu odgovarajući stan u novom, nepoznatom gradu. 

Važno je potruditi se i pronaći stan u kome će se mladi ljudi osećati prijatno i koji će zadovoljiti njihove potrebe. Međutim, visina zakupnine u većini slučajeva diktira kakav stan se može iznajmiti. Činjenica je da su stanovi na bolјim lokacijama skuplji, posebno ukoliko su fakulteti locirani u samom centru. Za razliku od prethodnih godina, danas je sve teže pronaći odgovarajući stan, jer dolaskom Rusa i Ukrajinaca u Srbiju, posebno njenu prestonicu, cene zakupnine su drastično povećane. Kako pronaći odgovarajući stan i na šta treba posebno obratiti pažnju, čitajte u tekstu. 

Kako pronaći odgovarajući stan za studenta 

Nekada je dovoljno bilo ukucati u pretraživaču izdavanje stanova Novi Sad, Beograd, Kragujevac ili drugi odgovarajući grad, i na raspolaganju se moglo naći mnoštvo stanova čije su cene, iako različite, ipak mogle da zadovolje potrebe našeg tržišta. Danas zbog velikog priliva stranaca to je donekle teže, no ipak ne i nemoguće. 

Prilikom pretrage potrebno je fokusirati se na budžet, lokaciju, kao i na  i željene karakteristike stana. Odredite budžet racionalno, kako ne biste premašili svoje granice. Ne zaboravite da osim cene zakupa uračunate i depozit kao i troškove za infostan, kablovsku i struju. Depozit se najčešće daje u visini jedne kirije, kako bi se pokrila eventualna šteta koja bi nastala tokom stanovanja ili u slučaju neplaćenih računa. Neretko se u praksi dešava da studenti kada napuste stan ne mogu dobiti depozit nazad čak i ako su sva dugovanja izmirena i nije bilo nikakvih oštećenja u objektu. Zbog toga ponekad depozit, u dogovoru sa stanodavcem, može pokriti i poslednju stanarinu.

Napravite listu željenih karakteristika za stan 

Možda vam ovo deluje kao gubljenje vremena, ali ukoliko napravite popis željenih karakteristika stana, budite sigurni da ćete uštedeti dragoceno vreme i pregledati samo one oglase koji ispunjavaju vaše kriterijume. Ovde se prvenstveno misli na lokaciju, broj prostorija ( studenti najčešće biraju cimere za zajedničko stanovanje, tako da je važno da imaju prostor za nesmetano učenje), način grejanja, kao i visina troškova režija. Tek kada suzite izbor možete pronaći nekoliko stanova koji potencijalno odgovaraju, a zatim otići da ih pogledate i upoznate stanodavce. Naravno, uz sve ovo neophodno je da zakupnina stana  zadovoljava vaše finansijske mogućnosti. 

Obilazak stanova nije gubljenje vremena 

Kada ste napravili listu i suzili pretragu, vreme je da krenete u obilazak stanova. Imajte u vidu da postoji mnoštvo stanova koji deluju vrlo primamljivo, ali se utisak drastično menja kada ga vidite uživo. Ne dozvolite da vas zavaraju fotografije stana, jer dovoljno je odlično pozicionirati kameru i dodati veću količinu svetlosti kako bi fotografije izgledale bolje. Upravo zbog toga se stiče utisak da stan deluje veći, čistiji ili svetliji nego što zaista jeste. 

Obavezno pripremite spisak pitanja za potencijalnog stanodavca kako ne biste nešto zaboravili. Neka od tih pitanja su: Koliki su prosečni mesečni računi za vodu, struju, centralno grejanje? Kakvo je stanje nameštaja i stolarije? Da li su ispravni svi kućni aparati? Da li stanodavac ima neka posebna očekivanja (da li je dozvoljeno pušenje u stanu, držanje kućnih ljubimaca i sl.)

Takođe, prilikom prve posete detaljno pogledajte stan, proverite kakav je pritisak vode na tušu i vodokotliću, posebno ukoliko je stan na višim spratovima. Odgovori na ova pitanja će vam pomoći da donesete konačnu odluku. Uz sve to, važno je da vam prija energija samog stana, jer ćete u prijatnom ambijentu lakše dobiti dodatnu motivaciju za učenje. Nemojte donositi ishitrene odluke i obavezno insistirajte na potpisivanju ugovora. Tako će obe strane biti zaštićene u celom procesu iznajmljivanja stana.  

Obavezno poštujte kućni red 

Ukoliko iznajmljujete stan kao student, ono što će vas svakako najmanje zanimati jeste komšiluk. Međutim, ne smete zaboraviti da je odnos sa susedima izuzetno važan. To svakako ne znači da morate da se družite i posećujete, ali podrazumeva se uzajamno poštovanje i pristojno ponašanje. 

Neretko se dešava da stanodavci upravo od suseda dobijaju pritužbe na nesavesne i neprijatne stanare. Nekada su te pritužbe osnovane, posebno ukoliko iz stana neprestano dopire buka ili se okuplja društvo do kasnih sati. Poštujte kućni red i ponašajte se pristojno kako biste i sebe i stanodavce poštedeli neprijatnih situacija. 

Iako je priliv stranih državljana u porastu, a oni dobrim delom trenutno diktiraju cenu zakupa, to svakako ne bi trebalo da vas obeshrabri u pokušaju da nađete odgovarajući stan. 

 105,119 total views,  2 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.