Kupovina nekretnine bez muke

Kupovina nekretnine je ozbiljan korak u životu svakog pojedinca. Bilo da je kupujete na kredit ili za gotovinu, sami za sebe, sa partnerom ili porodicom, postoje stvari na koje treba da obratite pažnju kako bi kupovina nekretnine protekla bez muke.

Za početak dogovorite se sa drugim ukućanima oko budžeta, visine kredita, dela grada u kome želite da kupite nekretninu, kvadrature koja je realna za cenu koju ste spremni da platite i sprata, ukoliko kupujete stan u zgradi. Razmislite takođe da li želite da kupite nekretninu u novogradnji ili staroj zgradi.

Unajmite agenta za nekretnine

Ceo ovaj proces svakako vam može olakšati agencija za nekretnine. Oni će umesto vas filtrirati ponude kuća i stanova na prodaju i ponuditi vam ono što se poklapa sa vašim zahtevima. Takođe će se angažovati oko dokumentacije, što će vas poštedeti velike glavobolje.

Nije loše da izaberete agenciju na opštini u kojoj želite da kupite nekretninu. Npr. ako želite da živite u Zemunu, trebaće vam agencija za nekretnine iz Zemuna. Mnogi prodavci potražiće upravo agenciju za nekretnine u svom komšiluku, a ovo vam može ubrzati proces pronalaska novog doma.

Proverite da li banka ili agencija imaju klauzulu o proveri dokumentacije koja se podnosi

Kada predajete dokumentaciju za kredit, mnoge banke nude i klauzulu o zaštiti investicije i sprovode detaljan pregled dokumentacije predate od strane prodavca. Ovo vas osigurava u slučaju da vlasničko pitanje u nekoj prethodnoj generaciji nije bilo rešeno, bilo nehotice, bilo da neko pokušava da vas prevari. I mnoge agencije za nekretnine će vam ponuditi sličnu klauzulu i proveriti u katastru da li je celokupna dokumentacija u redu.

Proverite da li kupovina nekretnine podrazumeva i neke poreske olakšice

Pri kupovini nekretnine treba da platite dva poreza. Jedan je porez na dodatu vrednost (PDV) ili porez na prenos apsolutnih prava, a drugi je porez na imovinu, koji kasnije plaćate kvartalno. Međutim, ukoliko nekretninu na svoje ime kupujete prvi put, treba da znate da imate pravo na poreske olakšice. Koliko tačno one iznose i kako se obračunavaju zavisiće od površine nekretnine, kao i to sa kim se useljavate u nov prostor.

Ne zaboravite da u cenu uračunate i dodatna ulaganja

Prilikom razgledanja nekretnina obratite pažnju i na to u kakvom su stanju prostorije. Ne zaboravite da u konačnu cenu uračunate i neophodne troškove dodatnih ulaganja. Možda ćete morati da renovirate stan kompletno, možda je potrebno samo opremanje kuhinje i pojedinih soba, a možda će ulaganja biti minimalna. U zavisnosti od veličine i toga u kakvom je stanju nekretnina u trenutku kupovine, troškovi renoviranja mogu podići ukupnu cenu i za nekoliko desetina hiljada evra.

Troškovi održavanja

Pre nego što kupite nekretninu, takođe proverite i visinu mesečnih troškova. Obratite pažnju na način grejanja, jer ovo može zaista uticati na mesečne troškove. Iako jeste lep osećaj imati nešto svoje, mesečno održavanje stana ili kuće može izaći i skuplje nego što mislite.

Ukoliko još razmišljate između dva stana, pogledajte mesečne račune za godinu dana unazad i izračunajte koja opcija je isplativija. Ova mala kalkulacija na kraju može biti vrlo isplativa i može vam pomoći da donesete pravu odluku.

Dodatni načini uštede

Osim one glavnice, provere da li je sve u redu sa papirima, provere kreditne sposobnosti, poreza i ostalog, evo još nekih načina da uštedite.

Kupite nekretninu koja zahteva dodatna ulaganja

Nekretnina koja zahteva velika ulaganja imaće manju cenu na tržištu od one koja je sređena tip-top. Na kraju ovo može biti isplativije.

Dobra izolacija

Proverite izolaciju na nekretnini koju kupujete. Ovo vam možda neće uštedeti novac u trenutku kupovine, ali će svakako biti isplativa investicija dugoročno, jer neće biti preteranog gubitka toplote zimi.

Razgovarajte sa budućim komšijama

Ovde već govorimo o uštedi nerava. Pri kupovini nekretnine veliku ulogu igra i komšiluk. Proverite da li je kraj miran, da li ćete imati nekog problematičnog suseda, da li je u zgradi dobra izolacija. Oni koji već žive u blizini novog potencijalnog doma mogu nam dati najbolji uvid u to kakav je kraj u pitanju.

Kupovina nekretnine je kompleksan poduhvat i treba mu pristupiti predano i metodično. Treba sagledati sve aspekte i ustanoviti koja od opcija nudi najviše pogodnosti u svakom smislu. Tek kada sve stavite na papir i dobro izvagate, možete krenuti u postupak kupovine.

 8,489 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.