Šta sve treba da poseduje moderna kuhinja?

Svaka domaćica voli da joj je kuhinja uredna i čista, kao i da se prijatno oseća dok priprema obroke. Čak i ako je kuhinja mala i nemate dovoljno prostora u njoj, važno je da sve elemente pravilno rasporedite kako bi vaša kuhinja funkcionalna. Dobar raspored kuhinjskih elemenata će vam omogućiti nesmetani rad u kuhinji. Osnovni elementi svake kuhinje su: šporet, frižider, radna ploča, sudopera i aspirator. Svakako ne smete zaboraviti na dobro osvetljenje kao i na male kućne aparate. 

Da li izabrati šporet ili rernu i kuhinjsku ploču?

Bez obzira na to da li se odlučite za klasičan šporet ili za ugradnu rernu i kuhinjsku ploču, svakako nećete pogrešiti. Ukoliko niste pristalica inovacija, verovatno ćete se pre odlučiti za klasičan šporet. Ugradni elementi spadaju u moderniju varijantu i činjenica je da su funkcionalniji.

Osim šporeta, u osnovne kuhinjske elemente spadaju frižider i sudopera. A kako bi vam sve bilo na dohvat ruke, neophodno je da vodite računa o rasporedu. Dizajneri enterijera savetuju da se najbolji efekat postiže ukoliko sve svi elementi nalaze u nizu. 

Jednodelna ili dvodelna sudopera

Sudoperu možete odabrati bilo jednodelnu ili dvodelnu, a to najviše zavisi od prostora kao i od budžeta. Svakako obe sudopere imaju svojih prednosti, ali ukoliko imate manjak prostora, sasvim je dovoljna jednodelna sudopera. Mašina za pranje sudova svakako ne spada u obavezne kuhinjske elemente, ali je činjenica da mnogo olakšava posao. S obzirom na užurban način života,  mašina za sudove će vam uštedeti vreme, poštedeće vas dodatnog stresa  i olakšaće vam svakodnevne obaveze. 

Pažjivo birajte radnu ploču za svoju kuhinju

Sastavni deo svake kuhinje su osnovni kuhinjski elementi, kao što su police, fioke i slično. Važno je odabrati odgovarajuću radnu ploču, onu koja je kvalitetna i koja se uklapa u ceo ambijent. Kvarcne radne ploče su idealne zato što su dugotrajne i lake za održavanje. Osim toga, možete odabrati dezen po svom izboru, ali se možete konsultovati i sa dizajnerom. 

Osim što možete nabaviti gotove elemente, takođe postoji mogućnost i da se opredeliti za komadni nameštaj po meri. Ova opcija je bolja, jer u tom slučaju možete funkcionalno iskoristiti svaki kvadrat prostora. 

Moderna kuhinja obavezno ima aspirator 

Svaka savremena kuhinja je nezamisliva bez aspiratora. S obzirom na to da su današnje kuhinje sve češće bez prirodne ventilacije ili se nalaze u sklopu dnevnog boravka, zahvaljujući aspiratoru miris hrane se neće širiti po kući. Uzevši sve to u obzir, sasvim je razumljivo što je aspirator na listi prioriteta kada je reč o osnovnim kuhinjskim elementima. Na tržištu postoji više vrsta aspiratora, a od vaše želje, kao i od budžeta, zavisi koji ćete odabrati. 

Kuhinja lepše izgleda uz više raznih izvora svetlosti 

Posebnu notu elegancije svakoj kuhinji daje nekoliko raznih vrsta osvetljenja. Osim toga, svetlost olakšava rad u kuhinji i stvara izuzetno prijatnu atmosferu. Odličan izbor može biti LED osvetljenje. LED trake možete postaviti celom dužinom iznad radne ploče, odnosno ispod visećih kuhinjskih elemenata, kako biste dobili dodatnu notu elegancije. LED osvetljenje, takođe  možete postaviti i preko lajsne što će vam svakako omogućiti ugodan rad u kuhinji. 

Prostor za odlaganje otpada-ugradne kante za smeće

U kuhinji je svakako neophodno imati kantu za otpatke. Brižljivo odaberite mesto gde ćete je smestiti kako ne biste kvarili opšti estetski doživljaj. Pored raznih kanti koje su dostupne na tržištu moderne su i ugradne kante za otpad, čime se dobija na uštedi prostora i funkcionalnosti.

Mali kućni aparati vam štede vreme

Mali kućni aparati svakako spadaju u osnovne kuhinjske elemente. Oni nam štede vreme, uz njih se lakše organizujemo, a sam proces pripremanja hrane traje znatno kraće. Toster, sokovnik, blender i mikrotalasna pećnica su samo neki od malih kućnih aparata koje je neophodno imati, jer vam olakšavaju rad u kuhinji. 

Dekoracija stvara osećaj prijatnosti

Ne smete zaboraviti na dekoraciju, jer svaka kuhinja osim što treba da bude funkcionalna treba i da izaziva osećaj prijatnosti. Žica za začine će vam olakšati rad u kuhinji, a pritom izgleda će izgledati dekorativno. Najbolje je imati police postavljene u  u neki ugao, odnosno svakako u blizini radne ploče ili šporeta. Pored toga što će vam sve biti nadohvat ruke, ako odaberete odgovarajuće dezene začinskih teglica, imaćete vrlo zanimljiv i dekorativan detalj u kuhinji.

U svakom slučaju važno je da se prijatno osećate u kuhinji i da vreme provedeno u njoj ne doživljavate kao teret, već kao zadovoljstvo. 

 5,359 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.