Kreativne ideje za enterijer inspirisan prirodom

Oktobar nas svojim jesenjim koloritom neprestano podseća na to da je leto uveliko iza nas. Sa hladnijim danima, naši boravci u prirodi se proređuju i postepeno, ali sve više, smanjuju. Ipak, to ne znači da u sopstvenom domu ne možemo obezbediti produženo iskustvo boravka u prirodi i zelenilu. Ne treba da se odreknemo prirodnog svetla i prirodnih boja tokom hladnijih meseci samo zato što tada više vremena provodimo kod kuće nego na otvorenom. Za enterijer inspirisan prirodom i tokom jesenjih dana sledite nekoliko kreativnih ideja iznetih u nastavku teksta.

Oplemenite prostorije biljkama

Oživite duh prirode u svom domu uz pomoć botaničkih detalja i oplemenite prostorije biljkama kojima ćete postići više od dekorativnog efekta. Njihova dodatna prednost je u tome što su u pitanju prirodni pročišćivači i osveživači vazduha, a zelenilo pozitivno utiče i na naše mentalno i fizičko zdravlje, delujući opuštajuće i smanjujući stres

Nije svejedno gde ćete koju biljku pozicionirati. To umnogome zavisi od same vrste sobnog cveća tj. biljki, rasporeda nameštaja, veličine stana, izvora svetlosti, konkretne prostorije i sl. Za stanove i prostorije manje kvadrature idealno je u ozelenjavanju prostora kombinovati biljke na zidu i plafonu (npr. puzavice, paprat i sl.). One neće zauzeti mnogo mesta kao npr. velike podne biljke, a soba će odisati prirodnom atmosferom i imaćete osećaj kao da se nalazite u pravom prolećnom ili letnjem vrtu. Ukoliko se u prostoriji nalazi i veliko ogledalo ili pak više manjih, neće izostati ni vizuelni utisak da je prostorija veća nego što jeste. 

Podne biljke su bolje rešenje za veće prostorije u kojima ih možete smestiti pored fotelja i dvoseda, kao i blizu izvora svetlosti. Najvažnije je da ih u sobi rasporedite tako da to ima smisla, a najbitniji faktor je osvetljenje. U manjim sobama birajte niže podne biljke visoke do 1m.

Kada su u pitanju manje saksijske biljke, najbolji efekat ćete postići ukoliko ih pozicionirate na drvenim površinama. Police su idealno rešenje. Budite dosetljivi ukoliko vam nedostaje više drvenarije i stolarije u stanu – iskoristite mušeme od silikona u drvenim ili botaničkim printovima i dezenima. One odlično prianjaju uz najrazličitije vrste materijala. Razmislite i o saksijama sa svežim i mirisnim začinskim biljem u kuhinji, koje ćete po potrebi koristiti kada kuvate najukusnija jela za svoje najdraže. Pored toga što će ono vašim jelima dati dodatnu svežinu, zaista će lepo i izgledati u ovoj prostoriji i savršeno se uklopiti u jesenju idilu.

Za enterijer inspirisan prirodom najbolje rešenje je drvo

Tokom hladnijih meseci ništa ne može u vašem domu da proizvede veći efekat prirodne topline od nameštaja i detalja inspirisanih različitim nijansama drveta, koje deluju umirijuće. One se koriste u najrazličitijim segmenitma uređenja enterijera. Drveni podovi su svakako neizostavni.  Međutim, svi prirodni materijali, pa tako i pravo drvo, koliko god lepo izgledali i nikad ne izlazili iz mode, često su preskupi, a njihovo održavanje dodatno košta. Adekvatnu alternativu možete potražiti u već pomenutim mušemama, zidnim tapetama i sl. ali se, naravno, trudite da što više koristite pravo drvo. Ukoliko ne možete da priuštite pravo drvo za svaki pojedinačni komad nameštaja, neka to budu makar detalji poput postolja za lampu, rama za ogledalo, stočića za kafu i sl. 

Ostali prirodni materijali i teksture

U dizajnu enterijera poslednih godina preovlađuju zemljani tonovi i prirodni materijali koji, kao što smo već napomenuli, deluju toplije i prostor čine vizuelno privlačnim i elegantnim. Neka autentičnost i prirodna nesavršenost imaju prednost nad glatkim, savršenim oblicima – približite se prirodi. I ovde se možete zadržati samo na detaljima poput postolja, ramova i sl. koji ne moraju biti samo od drveta. U obzir dolaze i ostali prirodni materijali kao što su kamen, juta, trska, bambus, ratan… Kada je u pitanju tekstil, birajte prirodne tkanine, prijatne na dodir (lan, pamuk, svila, saten, vuna) za svoje zavese, prostirke, jastuke, posteljinu…

Prirodna zen oaza će upotpuniti enterijer inspirisan prirodom

Napravite pravu malu prirodnu zen oazu uz pomoć minimalističkih elemenata iz prirode kao što su grančice, školjke, kamenje, pesak ili kristali… U modernom enterijeru koji prati svetske trendove se ovakvi prirodni detalji podrazumevaju. I ko kaže da su školjke samo deo letnje, odnosno morske dekoracije? Kombinujući ove elemente, napravite prirodni dekorativni aranžman u japanskom stilu koji će krasiti vaš sto ili police. Uz ove prirodne detalje nijedna kombinacija neće biti pogrešna, naravno ukoliko je svedena, i svaka će pozivati na opuštanje.

 5,700 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.