Da li znate koje su to najzdravije dijete

Koliko puta ste rekli sebi da od ponedeljka počinjete sa dijetom? Kada dođe taj famozni ponedeljak, vaša nova odluka je da odložite režim ishrane za naredni ili se pak ceo dan žalite da ste gladni. To znači da niste izabrali dijetu koja vama najviše odgovara ili jednostavno nemate dovoljno jak karakter ili motivaciju da se oduprete nezdravim navikama. Ukoliko želite da smršate i ne vratite brzo kilograme, kao i da unosite u svoj organizam sve što je potrebno za njegovo normalno funkcionisanje, pročitajte koje su najzdravije dijete.

Ono što je zajedničko svim dijetama je eliminisanje šećera i brze hrane. Ako smatrate da je to izvodljivo, odlučite se za jednu od navedenih dijeta, onu koja je najviše u skladu sa vašim ukusom. 

Mediteranska dijeta

Mnogi gastroenterolozi imaju stav da je mediteranska dijeta generalno najzdravija. Namirnice se pripremaju na maslinovom ulju, jede se dosta ribe, morskih plodova, sveže salate, tek ubranog voća i integralnih žitarica. Retko se hrana prži, pretežno se kuva, dinsta i peče. Riba se jede najmanje tri puta sedmično. Kvalitetne omega-3 i omega-6 masne kiseline koje u svoj organizam unose ljudi koji se pridržavaju mediteranske dijete pozitivno utiču na stanje krvnih sudova. 

Kako biste se pridržavali preporuka ove dijete, potrebno je da dosta vremena provodite u kuhinji. Pranje, ljuštenje, seckanje, kuvanje i pečenje hrane postaju svakodnevna rutina, a radne ploče i kuhinjski pribor vaši verni saveznici u pripremi jela. Ukoliko već niste nabavili kvarcne ploče za kuhinju, ponudu možete videti ovde. Dok uživate u ambijentu uz muziku koju volite, priprema jela biće vam pravo uživanje, a dijetu ćete lakše podneti. 

Nordijska dijeta

Nordijsku dijetu mnogi nutricionisti i gastronterolozi smatraju čak zdravijom od mediteranske. One su u suštini jako slične, a ključna razlika je u masnoćama. Za razliku od mediteranske ishrane u kojoj se pretežno koristi maslinovo ulje, u nordijskoj se koristi se uljana repica. U našoj zemlji cena ulja repice je viša od suncokretovog, ali niža od maslinovog. 

Nordijska dijeta nije restriktivna i ne broje se kalorije. Bazira se na povrću, sezonskoj hrani, proteinima, složenim ugljenim hidratima i zdravim mastima. Suština je da se iz ishrane izbaci prerađena hrana, što znači da ćete provoditi vremena u kuhinji gotovo isto kao da se pridržavate mediteranske dijete. Napravite sebi idiličnu atmosferu i preuredite kuhinju po svom ukusu. Kvarcne ploče, ugradne rerne, indukcijske ploče, mali kućni aparati (secko, štapni mikser, aparat za kuvanje na pari, blender, ketler, itd.) i saksijice sa začinskim boljem učiniće vaš boravak u kuhinji lakšim i lepšim. 

U najzdravije dijete spada i DASH dijeta

DASH dijeta je izuzetno zdrava, jer osigurava sve potrebne nutritijente. Osim što pomaže ljudima koji boluju od hipertenzije, pomaže i zdravim ljudima u brzom gubitku kilograma. Suština ove dijete je ograničavanje unosa soli i zasićenih masnih kiselina, što znači da ne smete jesti mlečne proizvode sa visokim procentom masti, masno meso, prerađenu hranu. Naglasak je na žitaricama, mahuarkama, svežem voću i povrću. Zanimljivo je da kod ove dijete možete pojesti nešto slatko poput pudinga i voćnih jogurta od manje masnog mleka. Pored tri glavna obroka, dozvoljeno je jesti i do dve užine, ali samo onda kada imate osećaj gladi. 

Za razliku od prve sve navedene dijete, kod DASH dijete ne morate puno vremena provoditi u pripremi hrane. To ne znači da ćete potpuno zaboraviti na kuhinju, ali sigurno ćete imati više vremena za druge aktivnosti. 

Dijete i režimi ishrane koje nisu za svakoga

Iako vam možda zvuči primamljivo kako je neko od vaših prijatelja brzo izgubio kilograme zahvaljujući dijeti koje se pridržavao, ne mora da znači da će se isto desiti i vama. Isto tako, možete brzo vratiti izgubljeno i pomisliti kako ste se uzalud mučili. Najpopularniji režimi ishrane u poslednje vreme su keto, paleo i autofagija, ali daleko od toga da su to najzdravije dijete. Evo šta je važno da znate o njima. 

Keto dijeta

Keto dijeta se bazira na što manjem unosu ugljenih hidrata i visokom unosu masti, što dovodi telo u stanje ketoze. To znači da organizam umesto šećera biva prisiljen da stvara ketone koji služe kao zamena za šećere. Kao zlatni standard u ishrani predstavljen je odnos 45-55% UH, 15-20% belančevina i 30% masti. Kod keto dijete taj odnos izgleda ovako: 5-10% UH, 10-20% belančevina i 70-80% masti. I tu dolazimo do ključnog problema ove dijete i potvrde da ona nije za svakoga. Njeni nedostaci su rizik od povišenog holesterola, deficit vitamina A, E, B1 i B6, folata, magnezijuma, kalcijuma i kalijuma. Istraživanja ukazuju i na značajan gubitak mišićnog tkiva, pojavu grčeva u nogama, ne baš prijatan dah i poremećaje u radu srca. 

Paleo dijeta

Paleo ili „ijeta pećinskog čoveka” bazira se na jelima koje su konzimirali naši daleki preci. Iako ima dosta prednosti u vidu rešavanja problema kod dijabetesa i bolesti srca, postoje i veliki rizici koje ona nosi sa sobom. Paleo dijeta ograničava mlečne proizvode, koji su bogati kalcijumom i vitaminom D, dva hranljiva sastojka neophodna za zdravlje kostiju. Njihov nedostatak može dovesti do osteoporoze i preloma kostiju. Kako se bazira na velikim količinama mesa, posebno crvenog, može dovesti do povećane proizvodnje insulina i do oštećenja bubrega. 

Autofagija 

Poslednjih nekoliko godina mnoge javne ličnosti propagiraju autofagiju. Iako je mnogi smatraju dijetom, ona u suštini predstavlja način života. Treba biti oprezan, jer autofagiju ne mogu svi primenjivati. Kada se u organizam ne unosi hrana 16 sati, dolazi do glavobolje i nesanica. Ne bi trebalo da je primenjuju osobe koje imaju insulinsku rezistenciju, kao ni tinejdžeri, trudnice i dojilje. 

Kad sve rezimiramo i kada vidite koje su najzdravije dijete, odaberite onu koja vama najviše odgovara, istražite recepte za pripremu jela koja su u skladu sa tom dijetom. Ne čekajte ponedeljak, već krenite odmah!

 20,948 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.