Poigravanje modom i stvaranje ličnog stila

Lični stil kao pojam obuhvata široku paletu karakteristika koje nas čine jedinstvenima, počev od ličnih osobina pa do stila života i odnosa prema svetu oko sebe. U okviru obrazovanja ličnog stila moda ima veliku ulogu, budući da utiče na to kako nas naše okruženje vidi, ali i na naš subjektivni osećaj. Moda, kao i poigravanje modom imaju komunikacijsku ulogu.

Predstavljaju svojevrsno sredstvo izražavanja.  Odabirom modnih kombinacija utičemo na kvalitet  života, jer birajući odeću koja odgovara našim potrebama odgovaramo na našu prirodnu težnju ka lepom i utičemo na samopouzdanje.

Poslednjih sezona je modna scena dovoljno dinamična da može da odgovori na najrazličitije zahteve. Pruža nam mogućnost da se poigravamo njome i naposletku budemo u trendu bez obzira na to da li nam je prioritet estetika ili funkcionalnost odeće. U ovom tekstu možete pročitati više na temu obrazovanja ličnog stila. Naravno u dosluhu sa aktuelnim modnim trendovima i domenima u kojima moda može uticati na nas.

Bazični komadi: Osnova koja doprinosi samopouzdanju

Ne bismo li sebi omogućili da se zaista poigravamo sa modnim aktuelnostima i interesantnim komadima, trebalo bi pre svega da postavimo osnovu svome garderoberu. Bazični komadi odeće zapravo imaju ulogu da povežu čitav izgled i uklapaju se sa različitim stilovima. A  naposletku sami po sebi predstavljaju uvek dobro rešenje kada je potrebno osmisliti kombinaciju na prečac. Na ovaj način ovi osnovni odevni predmeti doprinose tome da samouvereno iznesemo neke druge manje uobičajene komade.

Jednobojne pamučne majice i farmerice možemo same po sebi uspešno da iznesemo na poslu uz salonke, ali i u ležernijoj varijanti uz patike. S druge strane, upravo ove komade ćemo moći da koristimo u svrhu umirivanja nekih smelijih odevnih predmeta. Belu i komotnu pamučnu majicu ćemo moći da obučemo uz suknju jarke boje. Klasične farmerice ćemo ekstravagantnijim izborom obuće ili bluzae moći da učinimo prikladnijima.

Personalizovani komadi: Odeća koja prenosi ličnu poruku

Poslednjih nekoliko sezona moda traži nove domene u kojima će preuzeti značajnu ulogu. U vezi sa time, mnogi kreatori i uopšte modni znalci vide prostor za napredak kada je njena komunikacijska uloga u pitanju. Zbog toga je danas izuzetno moderno štampanje majica, koje na najdirektniji način šalje određenu poruku o samoj ličnosti.

U ovom trendu, kao i u personalizovanim aksesoarima sa simbolima koji nas motivišu, prepoznajemo jednu kompleksniju fukciju mode. Ona istovremeno  odgovara na našu potrebu da se izrazimo i predstavimo sebe. S druge strane, estetika koju neguje modna scena danas je usko u vezi sa ovim trendom. Ovakve komade možemo koristiti ne bismo li urbanizovali formalnije kombinacije.

Bezvremenski komadi: Obnavljanje minulih trendova

Činjenica je da ono što danas pripada listi modnih aktuelnosti u velikoj meri zapravo predstavlja buđenje minulih trendova i uklapanje estetike prošlih vremena sa savremenim stilom života. Mnogi modni stilovi su se poslednjih sezona konačno oteli zubu vremena. Na ovaj način moda dobija i izvesnu sentimentalnu funkciju.  Lako možete uklopiti neki komad odeće nasleđen od majke ili bake u trendove gradskih ulica. Takođe,  nostalgiju za vremenima iza nas možete pretočiti u sjajno modno rešenje. Modu danas odlikuje izuzetna sloboda i možete se poigravati sa retro šikom i modom sredine prošlog veka. Takođe i modom devedesetih, a da pri tome ne izađete iz okvira onoga što se smatra aktuelnim danas.

Jedinstveni komadi: Izlazak iz zone komfora kao poigravanje modom

Izlazak iz zone komfora je u svakom segmentu života težak ali preporučljiv korak. U osnovi, ovo ne znači da bi trebalo da se odreknemo osećaja udobnosti i onih rešenja povodom kojih smo se osećali dobro. S druge strane, ukoliko načinimo iskorak iz nama uobičajenog možemo zapravo pronaći svoj komfor. Istina, u drugačijim i novim načinima ophođenja prema svakodnevici, a u ovom konkretnom slučaju prema modi. Kada birate odeću, prihvatite se nekih komada koje ste mislili da ne možete da iznesete i možda ćete shvatiti da ste se prevarili. Smeli dezeni, jarke boje i neobični asimetrični krojevi mogu predstavljati sjajnu promenu i doprineti vašem samopouzdanju.

Stvaranje ličnog stila je proces koji podrazumeva pre svega upoznavanje sebe i spoznavanje načina na koje želimo da se predstavimo okruženju. Moda sama po sebi pruža mogućnost da izrazimo svoju ličnost, kreativnost i smisao za lepo. Naši izbori istovremeno traže da budu prilagođeni našim specifičnim potrebama. Činjenica da modne trendove danas odlikuje izuzetna raznolikost ide u prilog ideji poigravanja sa modom. A sve u cilju konačnog obrazovanja ličnog stila. Prema tome, pronađite zadovoljstvo u potrazi za sopstvenim stilom i probajte nešto novo, nešto staro, nešto neobično i nešto sasvim lično.

 53,093 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.