Da li ste razmišljali da pokrenete sopstveni biznis?

Ukoliko ste iz nekog razloga na evidenciji NSZ bez mogućnosti da nađete zaposlenje, onda ste verovatno razmišljali da pokrenete sopstveni biznis. Činjenica je da to nije ni najmanje jednostavno, ali nije nemoguće. Pre nego što se upustite u preduzetničke vode potrebno je da imate viziju i da savršeno dobro znate šta želite. Pokretanjem biznisa rešavate životno važno pitanje kojim između ostalog obezbeđujete egzisistenciju sebi i svojoj porodici. 

Ako razmišljate o pokretanju sopstvenog biznisa i želite da postanete preduzetnik važno je da znate šta vam je sve potrebno kako biste svoju želju pretočili u stvarnost. 

Biznis ideja  je  osnova svega

Početni korak u ostvarenju vaših snova je biznis ideja. Ona vas motiviše da svoju zamisao sprovedete u delo, a istovremeno je pokretač svakog posla. Ne dozvolite da vam vreme uzalud prolazi čekajući da dođete do neke revolucionarne ideje. Inovativne ideje su najbolje, mada veoma mali procenat biznisa predstavlja potpunu inovaciju. Posmatrajte tržište, istražujte, ali najbolje bi bilo da se fokusirate na oblast u kojoj imate najviše iskustva, veština i znanja. Neka vam to bude polazna tačka. Pokušajte da razmišljate o kreiranju novog proizvoda ili novog rešenja za neki postojeći proizvod. Uvek možete ponuditi tržištu nešto što već postoji, ali se potrudite da pridobijete tržište nižom cenom i vrhunskim kvalitetom. Ukoliko imate potrebne veštine za neke usluge, mogli biste da razmišljate u tom pravcu. Ne ustručavajte se da potražite savet od uspešnih biznismena. Možda vam neće otkriti tajnu uspešnog poslovanja, ali sigurno je da će vam dati smernice koje će vam koristiti. 

Ukoliko ste odlučni u svojoj nameri da se upustite u preduzetničke vode, ne oklevajte i ne dozvolite da vas pokoleba mišljenje okoline. Nemojte čekati idealan trenutak, jer on nikada neće doći. Slušajući mišljenje drugih i čekajući neko bolje vreme mnoge ideje su ostale nerealizovane. Neka vam ova misao bude vodilja.

Prvi koraci prilikom pokretanja biznisa 

Podrazumeva se da su za pokretanje biznisa neophodna novčana sredstva. Ukoliko vas zanima koliko je novca potrebno u samom startu, teško da će bilo ko moći da vam da precizan odgovor na ovo pitanje. To zavisi od više faktora, ali ključne stvari koje vam mogu pomoći kako biste odredili makar približnu sumu novca su obim posla, kao i vrsta delatnosti kojom planirate da se bavite. Da biste investirali u pokretanje biznisa, ne smete zaboraviti da sve stavke zapišete kako biste ih mogli detaljno razraditi. Ukoliko nemate svoj poslovni prostor, prva stavka koja bi trabalo da se nađe na vašem spisku je zakup prostora. Pored toga morate obavezno dodati stavke kao što su kupovina opreme, nabavka repromaterijala i, u zavisnosti od posla kojim planirate da se bavite, možda će vam trebati novac za kupovinu određenih mašina. Obavezno na sve to dodajte novac za knjigovodstvene usluge, jer knjigovodstvena agencija mora da vam bude prioritet za koji god posao da se opredelite.

Pored novca, ne zaboravite vreme i energiju koja vam je potrebna za pokretanje i razvoj biznisa.

 

Kako obezbediti početna sredstva za sopstveni biznis?

Ukoliko imate sredstva za započinjanje biznisa, to je najbolja moguća opcija. Mada, ukoliko nemate dovoljno sredstava moraćete ih potražiti kod banaka, državnih fondova ili nekih drugih finansijskih institucija. Ne zaboravite da vam početni kapital mogu predstavljati i raznorazni programi koje država nudi, a koji predstavljaju podsticaj za pokretanje sopstvenog biznisa.

Možete konkurisati za bespovratna sredstva za započinjanje biznisa, što bi bila sjajna opcija, mada možete i dobiti novčana sredstva koja ćete vraćati sa veoma malom kamatom. Pre nego što se upustite u obezbeđivanje finansijskih sredstava potrebno je detaljno se raspitati.

Nacionalna služba za zapošljavanje jednom godišnje raspisuje konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za započinjanje sopstvenog biznisa. Ukoliko nemate dovoljno sredstava, bilo bi dobro da se informišete preko NSZ kako biste bili u toku.

Vođenje poslovnih knjiga prepustite stručnim licima

Da biste započeli sopstveni biznis morate ga registrovati. Ukoliko odaberete da to sami uradite, morate biti strpljivi, jer je to proces koji traje. Naš savet je da ipak angažujete knjigovodstvenu agenciju. Da biste započeli registraciju firme, potrebno je doneti odluku o pravnoj formi firme, delatnosti kojom ćete se baviti, odabrati sedište firme kao i poslovno ime. Sve to se obavlja u Agenciji za privredne registre.

Uz rešenje o registraciji firme, dobićete matični broj i poresko identifikacioni broj (PIB). Nakon toga se automatski izvršava prijava za PIO i RFZO. Sledeći korak je da podnesete zahtev Upravi prihoda kako bi vam izdali rešenje o utvrđivanju poreza na prihod. Kada prikupite svu neophodnu dokumentaciju, sledi izrada pečata i otvaranje poslovnog računa u banci. 

Kako biste ostvarili znatnu uštedu vremena i bili sigurni da će sve biti obavljeno bez greške, naš savet je da za vođenje poslovnih knjiga angažujete agenciju. Ukoliko živite na području beogradske opštine, dovoljno je da u pretraživač ukucate knjigovodstvene usluge Beograd. Možete odabrati onu agenciju koja vam najviše odgovara i biti apsolutno sigurni u njihove usluge dok se vi budete bavili drugim obavezama.

Svaki biznis zahteva dobar marketing 

Marketing je osnovni deo svakog biznisa. Kako biste se približili kupcima odnosno klijentima, neophodno je da ostvarite što bolju komunikaciju sa njima. Važno je da ih što preciznije upoznate sa proizvodima ili uslugama koje nudite. U vreme internet komunikacije nezamislivo je imati biznis a nemati pri tom sajt firme. 

Izrada sajta treba da vam bude sledeći korak. Veb-sajt će vas približiti kupcima i poboljšaće vam prodaju. Ništa manje nisu važne ni društvene mreže. Što ste aktivniji u digitalnom svetu neuporedivo je veća šansa da zadobijete poverenje kupaca i ostvarite poslovni uspeh. 

Ohrabrite se i zakoračite smelo u novi poslovni poduhvat. Naravno, pre toga detaljno isplanirajte svaki korak, jer dobra organizacija je pola puta do uspeha. 

 

 17,909 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.