Vrnjačka Banja se opravdano smatra kraljicom turizma

Vrnjačka Banja nekada je bila pretežno banjsko lečilište koje su posećivali gosti radi oporavka posle bolesti. Danas je to  banja u koju rado dolaze i mladi radi zabave i provoda, tako da je razumljiv podatak da je Vrnjačka Banja među najposećenijim banjama u Srbiji. U nastavku teksta vam donosimo neke zanimljivosti kako o banji, tako i o neposrednoj okolini. Mada, svakako efekat je daleko bolji ukoliko sami doživite sve čari ovog prekrasnog mesta.

Vrnjačka Banja – kako stići?

Ova po mnogo čemu izuzetna banja se nalazi nu centralnoj Srbiji. Udaljena je oko 200km od Beograda, a u blizini su gradovi Kraljevo, Trstenik i Kruševac. Do banje se može stići autobusom, vozom ili automobilom. S obzirom da je odlično povezana putevima, iz bilo kog grada da krenete ubrzo ćete stići do ove banjske kraljice. Svi veći gradovi u Srbiji imaju svakodnevne autobuske linije do banje.

Vrnjačka Banja se nalazi u dolini Zapadne Morave. Okružena je planinom Goč i Gledačkim planinama, što dodatno doprinosi njenoj autentičnosti. Kroz samu banju protiču Lipovačka i Vrnjačka reka.

Klima Vrnjačke Banje pogoduje ljudima sa bolestima respiratornog sistema. Od davnina je prepoznatljiva po lekovitim izvorima mineralne vode. Sedam banjskih izvora kao što su Snežnik, Jezero, Beli izvor, Borjak, Topla voda, Vrnjačko vrelo i Slatina predstavljaju pravi izvor zdravlja. Temperatura vode u izvorima je u proseku oko 36,5 stepeni. Osim što pogoduje ljudima sa respiratornim tegobama, ova banja je veoma cenjena u lečenju dijabetesa, reumatskih oboljenja kao oboljenja organa za varenje.

Vrnjačka Banja je prepoznatljiva po svom banjskom parku koji predstavlja svojevrsnu cvetnu oazu. Ratnovrsno cveće, zelene površine i centralna fontana čine park prelepim za odmor i uživanje nakon šetnje.

Šta obavezno videti u Vrnjačkoj Banji?

Centralno mesto u banji je Promenada. Reč je o pešačkoj zoni, tj. glavnom šetalištu na kome se odigravaju sve manifestacije. Dužinom cele Promenade se nalazi mnoštvo kafića i restorana u kojima se služi odlična nacionalna kuhinja. Ovde su i večernji izlasci nezaboravni, jer ćete uživati u muzici popularnih bendova.

Promenadu i Vrnjački park povezuje veliki broj mostova, od kojih je najpoznatiji Most ljubavi. Velika verovatnoća je da ćete i vi kupiti katanac i zaključati svoju ljubav baš kao u legendi o ovom popularnom mostu. Na dan zaljubljenih na ovom mostu se održava takmičinje u najdužem poljupcu popularno nazvano „Poljubi me na Mostu ljubavi.“

Šetajući Promenadom imaćete priliku da vidite veliki broj uličnih prodavaca suvenira. Najveći deo suvenira je  autentičan za banju i sa neizostavnim natpisom „POZDRAV IZ VRNJAČKE BANJE.“

Kod čuvene vile San, zapazićete stepenice koje vode do Letnje pozornice na kojoj se tradicionalno održava festival filmskog scenarija. Dalje šetajući Promenadom doći ćete do Japanskoh vrta koji predstavlja simbol prijateljstva između Japana i Srbije. Ovaj vrt je izrađen 2011.godine po ugledu na uređenje vrtova u Japanu. Vrt obiluje raznim vrstama drveća i cveća i pruža idealnu priliku za odmor uz zvuke vodopada.

Teško je prošetati Promenadom, a ne primetiti maskotu Vrnjačke Banje, čuvenog vrapca Gočka koji se nalazi na centru šetališta. Gočko je simbol tradicije odeven šajkačom i opancima. Fotografisanje sa njim je neizbežno. Gočko je inače bio maskota Igara bez granica koje su se održale 1990.godine u Vrnjačkoj Banji.

Kada dođete u banju ne propustite da posetite Goč

Obavezno, dok ste na odmoru u banju pokušajte da odvojite jedan dan za obilazak Goča. Planina Goč se prostire dužinom od 10 kilometara i najvišim vrhom od 1127 metara. Kao takva spada u red nižih planina u Srbiji. Mada po lepoti prirode i bogatstvu sadržaja ne zaostaje za prostranim planinskim vencima Srbije.

Na Goču se nalazi veliki broj staza za pešačenje, koje će vam omogućiti laganu šetnju na čistom vazduhu, i samim tim doprineti poboljšanju  vašeg zdravlja. Ova planina je izuzetno bogata izvorima i bistrim planinskim rekama. Omiljeno izletište posetilaca je jezero Selište. Istina, na jezeru nije dozvoljeno kupanje i pecanje, ali vredi ga posetiti kako zbog čistog vazduha tako i zbog predivnog pogleda na zelene obronke.

Planina Goč je veoma bogata šumama kojima dominiraju gočki bor, hrast i plemeniti lišćari. Šetajući padinama Goča koje obiluju lekovitim travama, borovnicama i divljim šumskim jagodama, bićete očarani lepotama ove planine.

Na samoj planini se nalazi turistički centar Dobre vode, i predstavlja veoma popularno odmaralište za decu i omladinu. Goč je veoma popularan i tokom zime, jer sadrži nekoliko ski staza koje su idealne kako za početnike, tako i za iskusnije skijaše.

Dok uživate na odmoru u banji, možete razmisliti o obilasku još nekoliko lokacija kao što su manastir Ljubostinja, tvrđava Koznik ili spomen park Popina. U svakom slučaju sigurno je da ćete uživati u bajkovito lepoj i nestvarnoj Vrnjačkoj Banji. Napišite nam svoje utiske, ali i neke lokacije koje smo propustili.

 

 

 

 

 

 

 6,029 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.