Stres i kako se boriti protiv njega – korisni saveti

„To vam je od stresa“ – čuvena rečenica koja se kod nas ponavlja u svakodnevnom razgovoru a neretko i u lekarskoj ordinaciji. Stres je uzročnik svih bolesti, hteli mi to da priznamo ili ne. Najčešće čujemo dobronamerni savet – „Oslobodite se stresa.“ Ma koliko to i sami znali bez da nam neko sugeriše, postavlja se ono ključno pitanje KAKO?

Setite se samo koliko puta vam se desilo da se osećate umorno ili iscrpljeno. Umorni bilo fizički bilo psihički. Koliko puta ste bili u situaciji da ne možete da se skoncentrišete na ono što radite, jer vam misli lutaju. Zbog stresa vam slabi i imunitet, tako da se često razboljevate i teško se oporavljate. Krajnje je vreme da se izborite sa stresom i da se oslobodite preterane napetosti.

Važno je da imate vremena za sebe za opuštanje, ma koliko vam to delovalo neizvodljivo. Da bismo se oslobodili stresa najvažnije je da usporimo i da shvatimo da će se neke stvari dešavati i mimo nas i da pored najbolje volje nećemo moći da utičemo na njih. Verovatno vam se često dešava da uhvatite sebe kako sedite sa rukama stisnutim u pesnice ili kako su vam ramena podignuta.

Jutarnji rituali koji treba da vam postanu navika

 Vežbe istezanja

Umesto da se budite uz zvuk alarma i unezvereno skačete iz kreveta, navijte sat da vam zvoni bar deset minuta ranije. Protegnite se još dok ste u krevetu, mišići će vam biti zahvalni. Par minuta istezanja čim ustanete pospešuje protok krvi kroz organizam. Jutarnje razgibavanje je odlično za uspavane ćelije i mišiće. Uostalom, setite se samo da životinje  nakon buđenja neće nikada ustati pre nego se lenjo protegnu.

To je ono što bismo i mi trebali da praktikujemo. Na taj način se vrši razmena kiseonika između ćelija a u telu se oslobađa nakupljena napetost. Vrlo verovatno da ćete i tokom dana osetiti napetost u mišićima. Tada je najbolje da ustanete i da se istegnete tako što ćete ruke podići što više iznad glave a zatim se saviti tako da dohvatite prste na nogama. Uradite nekoliko puta ovu vežbu, sve dok ne osetite da napetost u mišićima popušta.

 Vežbe disanja

Vežbe disanja su od ogromne koristi. Naučno je dokazano da vežbe disanja utiču na oslobađanje od stresa. Važno je da se tih par minuta skoncentrišete na disanje i da ne obraćate pažnju ni na šta drugo. Da bi vežbe disanja bile učinkovite važno je da dišete polako i ujednačeno.

Dišite duboko i to tako što ćete pratiti svaku udah i svaki izdah. Moguće da će vam u početku biti teško da se skoncentrišete na disanje, jer će vam misli lutati, ali vremenom što češće budete upražnjavali svesno disanje, postaće vam rutina. Ujednačenim i ravnomernim disanjem vaše telo će doći u fazu opuštanja, tako da će se stres smanjiti a telo će se vratiti u ravnotežu.

Šetnja i meditacija u borbi protiv stresa

Šetnja

Sama po sebi šetnja je delotvorna za ceo organizam. Ukoliko u svoj svakodnevni raspored uvrstite šetnju organizam će vam biti zahvalan. Potrudite se da ta šetnja bude meditativnog karaktera, tako što ćete tokom nje biti skoncentrisani na pravilno disanje. Najbolje bi bilo ako je moguće šetati u prirodi.

Ukoliko možete da šetate kroz šumu ili pored vode na taj način će i ostala čula biti uključena tako da će organizam brže i lakše doći u fazu da se oslobodi napetosti. Šetnja snižava krvni pritisak, smanjuje nervnu napetost i povećava protok krvi kroz krvne sudove. Uvek kada ste u mogućnosti umesto da na posao idete autom iskoristite to vreme za šetnju. U početku vam može biti neobično i zamarajuće, ako ste od onih koji ne izlaze iz automobila, ali vremenom će vam šetnja do posla i nazad postati rutina.

Meditacija

Meditacija takođe pomaže u borbi protiv stresa. Sedite na udobnu stolicu tako da vam kičma bude prava kako biste celo telo držali u pravilnom položaju. Da biste se oslobodili stresa glavnu ulogu u ovoj vežbi ima položaj tela. Leđa treba da su vam ravna, noge savijene u kolenima ker na taj način se omogućava protok energije kroz celo telo.

Udahnite duboko, tako da vazduh ispuni cela pluća. Zadržite kratko dah a zatim lagano ispustite vazduh do kraja. Važno je da izdah uvek bude duži od udaha. Nemojte da vas obeshrabri ako ne budete odmah mogli da se usresredite na pravilno disanje ili ako vam misli lutaju. Vremenom ćete uspeti da napravite balans i vrlo lako ćete se opustiti a stres će jenjavati dok ne iščezne sasvim.

Hrana i voda kao stres eliminator

Hrana

Ishrana mora da bude uravnotežena i izbalansirana kako bi pospešila smanjenje stresa u organizmu. Mahunarke i lisnato zeleno povrće su izvor folne kiseline koja inače pozitivno utiče na raspoloženje. Tako da je poželjno da se bar jednom tokom nedelje na vašem tanjiru nađu spanać, blitva,boranija. Koštunjavo voće i morski plodovi su bogati selenom tako da konzumiranjem ovih namirnica dolazi do smanjenja stresa kao i poboljšanja raspoloženja. Konzumiranjem čokolade luči se hormon sreće, tako da ne bi bilo loše da povremeno uzmete kockicu ili dve crne čokolade.

 Voda

Važno je da hidrirate organizam dovoljnim unosom tečnosti. Dovoljna je samo čaša vode kako bi se aktivirao deo mozga koji je zadužen za smirenje i opuštanje. Samim tim smanjićete nivo stresa u organizmu. Usled dehidracije ćelije nemaju dovoljno kiseonika a to je takođe jedan vid stresa za organizam. Sveže ceđeni sokovi kao i blagi biljni čajevi su vrlo delotvorni, jer ublažavaju hronični umor.

Sem unutrašnje hidratacije jako je važna i spoljna hidratacija. Tople kupke sa eteričnim uljima lavande, mente ili ruzmarina opuštajuće deluju i prijaće vam svakako. Mada ništa manje nije deletvorno i kratko tuširanje koje će vam popraviti raspoloženje i smanjiti napetost.

Smeh je protiv stresa lek

Smeh

Od davnina je dokazano da je smeh veoma delotvoran u borbi protiv stresa. Najbolji način da povratite izgubljenu energiju i da se otarasite nagomilanog stresa je smeh. Nakon nekoliko minuta intenzivnog smeha, krv prostruji vašim telom a napetost nestaje. Smejte se što češće i što više, posebno glasan smeh ima relaksirajuće dejstvo. Lepo je biti okružen duhovitim ljudima i negovati tu crtu kod sebe. Na taj način ne samo da ćete se vi bolje osećati, već će dobrom raspoloženju doprineti i okruženje u kome se nalazite.

Muzika

Stručnjaci kažu da je muzika lek za dušu. Ukoliko slušate dobru i kvalitetnu muziku to dovodi do stvaranja hormona sreće, tako da vam slušanje omiljene pesme vrlo brzo može podići nivo raspoloženja. Slušanje muzike, naravno one koja vam prija dovodi do stvaranja pozitivnih vibracija koje se šire celim telom. Kako se napetost smanjuje tako se iz tela oslobađa stres.

Ma koliko vam se sve gore navedeno činilo kao nemoguće ili kao nešto za šta vi nemate vremena, ne zaboravite ako nastavite istim tempom kao do sada stres će se nagomilavati a imunitet postajati sve slabiji. Važno je da osluškujete svoj organizam i da prikočite kada je potrebno. Uspostavljajući  balans između obaveza i zadovoljstva možete se vrlo lako osloboditi napetosti i hroničnog stresa.

 2,281 total views,  2 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.