Da li je štetno keratinsko ispravljanje kose?

Keratinsko ispravljanje kose je tretman koji žene sa kovrdžavom kosom obožavaju. Jedni ga hvale, drugi ga osporavaju tvrdeći da šteti kosi. Kroz ovaj tekst pokušaćemo da rešimo nedoumice, a vi ćete same zaključiti da li je keratinsko ispravljanje kose za vas ili ne.

Šta je keratin?

Keratin je vlaknasta struktura proteina u organizmu i predstavlja zaštitu epitelnih ćelija koje se oštećuju usled stresa ili drugih spoljašnjih uticaja. Predstavlja glavnu komponentu kose, kože i noktiju. Osim što deluje na spoljašnju zaštitu kose nalazi se i u samom korenu vlasi. Zapravo, reč je o proteinu koji je odgovoran za kosu koja se ne lomi i ne puca, odnosno za jaku, sjajnu i svilenkastu kosu.

Tokom godina, keratin se troši i postepeno nestaje iz našeg tela. Za to postoje brojni razlozi kao što su izloženost suncu, slanoj vodi, usled hemijskih procesa, fizičkih oštećenja i naravno usled stresa. Učestalo farbanje kose i tretiranje agresivnim sredstvima svakako dovodi do gubitka prirodnog keratina u kosi. Samim tim kosa postaje isušena i sklona je krzanju,  pucanju i učestalom opadanju. Niko od nas ne želi ovakvu kosu, složićete se.

Iz tog razloga žene se sve češće odlučuju za keratinsko ispravljanje kose, koje je u poslednje vreme trend. Trajno ispravljanje kose keratinom obnavlja kosu, vraća joj sjaj i omogućava lakše stilizovanje.

Koje su vrste keratinskog tretmana?

Postoje tretmani koji dovode do regeneracije kose i oni su na bazi prirodnog keratina i revitalizuju kosu. Osim njih postoje i keratinski tretmani za trajno ispravljanje kose koji osim keratina sadrže i formaldehid. I pre nego što se upustite u tretman kose keratinom naš savet vam je da se podrobno raspitate o vrsti tretmana u frizerskom salonu. Odaberite frizerski salon od poverenja kako biste bile sigurne da nećete pogrešiti. Ne ustručavajte se da proverite da li su sertfikovani i priznati. Složićete se da je u današnje vreme to veoma bitna činjenica.

Keratinsko ispravljanje kose

Ovaj tretman se radi isključivo u salonima, ali naš savet je da se detaljno raspitate pre nego što nekome ukažete poverenje. Za razliku od tretmana za oporavak kose keratinom, nakon ovog tretmana ćete dobiti potpuno ispravljenu kosu, bez lokni. Nakon keratinskog ispravljanja kose, vaša kosa će biti glatka i ravna i što je najvažnije delovaće zdravo. Ovaj tretman se radi isključivo u profesionalnim salonima pomoću profesionalnih keratinskih preparata.

Kako izgleda keratinsko ispravljanje kose u salonu?

Ukoliko se odlučite za keratinsko ispravljanje kose, ne bi bilo loše da unapred znate šta možete da očekujete. Prvi korak je dubinsko pranje kose i sušenje fenom. Keratin se nanosi na osušenu kosu i to tako što se pomoću četke nanosi na pramenove. Neophodno je da odstoji na kosi sat vremena kako bi se potpuno sjedinio sa vlasima. Od presudnog značaja je količina keratina koja se nanosi tako da je bitno da vam ovaj tretman uradi profesionalac u koga imate poverenja. Ukoliko se mnogo keratina nanese kosa će biti slepljena, a to je poslednje što biste želeli. Takođe je važno da se keratin ne nanosi od samog korena jer u tom slučaju kosa će uvek biti masna.

Sledeći korak je grejanje, koje najčešće ide ispod haube. Kada je kosa potpuno suva, dalji postupak se nastavlja presom ili fenom u zavisnosti od dogovora sa frizerom. Istina, ovaj postupak dugo traje, ali pruža zadivljujući efekat.

Kako održavati kosu nakon tretmana keratinom?

Nakon keratinskog ispravljanja kose, kosu ne smete prati naredna 4 dana, jer u protivnom tretman neće imati nikakav efekat. Generalno, kosu je potrebno prati šamponom bez sulfata, a nakon keratinskog ispravljanja kose to je neophodno. Ukoliko nakon tretmana koristite šampone sa jakim sastojcima efekti ispravljanja kose će ubrzo nestati.

Jedno od često postavljanih pitanja je koliko dugo ćete moći da uživate u svojoj kosi pre nego što ponovite tretman. Precizniji odgovor na ovo pitanje će vam dati frizer. Mada, ono što treba da znate je svakako činjenica da trajanje keratinskog tretmana najviše zavisi od vas, odnosno od toga koliko ćete  pravilno i redovno negovati kosu. Ukoliko želite da vaša kosa uvek bude ravna onda bi neko optimalno vreme za ponovljeni tretman moglo biti oko 3 meseca, mada je to ipak individualno.

Keratinsko ispravljanje kose, samo po sebi nije štetno, ali nije svejedno kome ćete pokloniti poverenje. Odabir frizerskog salona, proizvodi sa kojima se izvodi kompletan tretman kao i profesionalnost frizera su od ključnog značaja, pre nego što donesete konačnu odluku.

 

 

 

 2,121 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.