Šta je autofagija i da li je mogu svi primenjivati?

Autofagija je termin koji se često pominje i dovodi se u vezu sa dijetom. To je pogrešno mišljenje, jer autofagija nije dijeta već način življenja. Potiče od dve grčke reči koje se prevode kao samodisciplina. Autofagija predstavlja proces pri kome dolazi do recikliranja nepotrebnih delova ćelija. I dok jedni smatraju da se zahvaljujući autofagiji podmlađujemo i produžavamo životni vek, drugi tvrde da je u pitanju pomodarstvo ili čak izmišljotina.

Dobitnik Nobelove nagrade iz oblasti medicine i fiziologije, japanski doktor Jošinori Osumi, posebno se bavio procesom autofagije tvrdeći da pomoću nje organizam može u potpunosti da se očisti.

Da li je autofagija dijeta ili je to način života?

Pod pojmom autofagije se podrazumeva proces pri kome nova energija ne dolazi iz hrane, već iz drugih ćelija. Energija koja se proizvodi procesom autofagije je ustvari odgovor na stres koji organizam proživljava bez hrane. Uz autofagiju koža postaje zategnutija, telo mršavije a iz organizma se eliminišu virusi i bakterije. Autofagija može da vam postane i način života s obzirom na brojne prednosti. Kada gladujemo autofagija se aktivira u svakoj ćeliji. To je prirodan proces koji se odvija u telu sve do momenta unošenja nove hrane. Najbolji efekat autofagije se postiže ukoliko uspete u kontinuitetu da izdržite bez hrane od 24 pa do 48 sati maksimalno. Istina, za to je potrebna samodisciplina koja nedostaje mnogima od nas.

Prihvatljivo je i gladovanje od 12 do 36 sati maksimalno, što priznaćete i nije tako nemoguće. Ukoliko vam je lakše možete organizam postepeno privikavati na autofagiju, tako što ćete izbaciti jedan obrok u toku dana i umesto tri obroka imati samo dva. U međuvremenu možete piti vodu ili nezaslađeni čaj i podrazumeva se da nikakve grickalice ne dolaze u obzir. Ukoliko odaberete da započnete ovakav način ishrane večera bi trebalo da bude u 18h najkasnije, a sledeći obrok narednog dana oko podneva.

Za razliku od nekih dijeta tokom kojih se konzimiraju određene namirnice, tokom autofagije se ne jede ništa. Autofagija je metabolički proces koji proizvodi novu energiju čisteći telo od svih nevidljivih neprijatelja. Zahvaljujući autofagiji telo je vitalnije i energičnije, a lice deluje mlađe i sveže. Dok telo gladuje, ćelije se hrane otpadom ubrzavajući rast novih ćelija što dovodi do jačanja imunog sistema.

Da li je potrebna psihička priprema pre nego što počnete sa autofagijom?

Verovatno će vam u početku biti teško, sve do momenta dok se ne priviknete na novi režim ishrane. Važno da osluškujete organizam, jer će se možda desiti vremenom da pomerate granice izdržljivosti. U svakom slučaju kada jednom usvojite ovakav način ishrane i sami ćete uvideti da vam gladovanje ne predstavlja problem. Tokom procesa autofagije usled nedostatka hrane, naše ćelije su primorane da uzimaju energiju iz raspoloživih izvora. Prvenstveno se misli na masne naslage. Naime, kada redovno jedemo naše ćelije uvek imaju dostupan izvor hrane, što im je prilikom autofagije uskraćeno tako da su primorane da „jedu same sebe.“

Sigurno znate da je za svaku dijetu neophodna psihička priprema, jer onda smo istrajniji, lakše podnosimo dijetu i što je najvažnije fokusirani smo na cilj. Isto važi i za autofagiju. Da biste izdržali ovaj režim ishrane, odnosno gladovanje neophodno je da se psihički pripremite. Ukoliko vam je teško da radikalne promene napravite odjednom, možda biste za početak mogli jednom nedeljno da se podvrgnete autofagiji. Mada, zagovornici ovakvog načina ishrane smatraju da bi svako od nas barem jednom mesečno trebao da gladuje 24 sata. Suština autofagije je da ne jedete 16 h u kontinuitetu.

Prvih nekoliko dana to može biti naporno, ali čim se organizam privikne na ovakav režim ishrane osetićete ogromno olakšanje. Ovakvim načinom ishrane će svakako doći do postepenog gubljenja kilograma i održavanja idealne telesne težine. Naime, uvek kada jedemo više nego što nam je potrebno, telo skladišti masti kako bi moglo da ih iskoristi u nedostatku hrane. Prilikom gladovanja, naše telo će „pojesti“ nepotrebne masti koje smo nagomilali. Tokom autofagije organizam dobija više snage i energije, tako da čak ni tokom treninga nećete osećati veliki zamor.

Da li autofagija ima neželjena dejstva?

Izmenjen način ishrane može da ima nus pojave koje nisu zanemarljive. Gladan čovek je i nervozan čovek, tako da je moguće da ćete osećati nervozu dok se ne priviknete na novi režim ishrane. Moguće su i glavobolje kao i nesanica prvih nekoliko dana. Tinejdžerima kao i trudnicama se ne preporučuje autofagija, iz razumljivih razloga.  Naš savet je svakako da se konsultujete sa lekarom pre nego pređete na novi režim ishrane.

 

 82,739 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.