Kako bajke i priče utiču na razvoj dece?

U odrastanju dece bajke i priče zauzimaju veoma važno mesto. Mnogi roditelji biraju mogućnost da umesto čitanja deci daju mobilni telefon i puste im neku priču. To je velika greška, jer ekranizacija  se nikada ne može porediti sa živom reči. Uostalom to zajednički provedeno vreme dok čitate detetu pre spavanja je od neprocenjivog značaja.

To što čitate deci bajke i priče imaće veoma pozitivan uticaj kako na razvoj deteta, tako i na njegov rečnik. Takođe, iz bajki i priča dete će uspeti da usvoji neke moralne poruke i znaće da razlikuje dobro od lošeg.

Kako čitati bajke i priče deci

Čitanje deci bi trebao da bude ritual koji vas povezuje i kog će se dete rado sećati i kada odraste. Ukoliko čitate u toku dana, najbolje je da dete stavite u krilo kako bi moglo da gleda ilustracije.

Za večernje čitanje je takođe bitno da dete zagrlite tako da naslonjeno na vašu nadlakticu može gledati u knjigu.

Posebno kada je dete malo, možete pustiti mašti na volju i uključiti ime deteta u celu priču. Ne treba da se zamarate brojem pročitanih strana. U početku to može biti strana ili dve, a kasnije ćete lako uspeti svaku priči da pročitate do kraja. U pitanju je pažnja deteta i normalno je da u najranijem uzrastu nećete uspeti dugo da mu zadržite pažnju. To dolazi kasnije, jer vremenom će dete naučiti da vas pažljivo sluša dok priču ne pročitate do kraja.

Bajke i priče su prvi detetov dodir sa književnošću

Ukoliko imate ritual čitanja pre odlaska na spavanje velika je verovatnoća da će i samo dete kasnije zavoleti čitanje.

Bajke i priče imaju jednostavan  sadržaj i uglavnom govore o dobroti, pozitivnim osobinama i moralnim vrednostima. Preporučljivo je da uvek nakon pročitane bajke ili priče porazgovarate sa detetom o njoj. Važno je da saznate šta vaše dete misli o pročitanom i da li je dobro razumelo.

Čitajući detetu, vi ga zapravo uvodite u svet mašte kroz likove. Na osnovu toga što čitate dete formira sliku u tome. Kako su bajke i priče za malu decu pune ilustracija verovatno će dete formirati sliku i na osnovu ilustracija koje vidi.

Momenti čitanja predstavljaju izuzetnu povezanost između roditelja i deteta. Nemojte dozvoliti sebi da umesto ovakvog druženja date detetu telefon na kome će gledati bajke i priče.

Što više detetu budete čitali utoliko će vaš odnos kasnije biti bliskiji i povezaniji. Dete će vam se rado poveravati znajući da ste mu podrška i da vam može maksimalno verovati. To je posebno bitno u periodu adolescencije, kada se deca okreću ka vršnjačkim grupama previše ukoliko u porodici nisu izgradili stabilan odnos.

Bajke i priče – borba između dobra i zla

Čitajući detetu vi ga od najrenijeg detinjstva upoznajete sa dobrim i zlim likovima. To je veoma važno, jer dete tako razvija sklonost ka pozitivnim i moralnim likovima. Dok vas sluša kako čitate, dete se poistovećuje sa likom iz priče ili bajke, tako što uvek za svog idola bira pozitivan lik. Na taj način vremenom dete razvija pozitivne osobine koje su društveno prihvatljive.

Istovremeno dok mu čitate  dete će naučiti da onaj ko je dobar, vredan, hrabar i strpljiv uvek pobeđuje na kraju. Na taj način dete uči o sebi i svojim osećanjima. Istovremeno likove iz bajke ili priče povezuje sa poznatim ljudima iz svog okruženja.

Zašto je bolje čitanje od ekranizacije?

Kada detetu čitate , dete sluša reči koje izgovarate i tako ih povezuje sa značenjem slova. Dokazano je da deca kojoj su roditelji čitali priče i bajke mnogo brže nauče da čitaju i pišu u odnosu na drugu decu. Pažnja i koncentracija su im na znatno boljem nivou od dece koja nisu imala tu privilegiju.

Veoma je važan odabir, tako da morate voditi računa koje bajke i priče ćete čitati svom detetu. Vodite računa da odabrana priča bude primerena uzrastu deteta ali svakako i interesovanju.

Stručnjaci preporučuju bajke braće Grim u najranijem uzrastu, dok su Andersenove bajke za nešto stariju decu. Andersenove bajke najčešće nemaju srećan završetak i zbog toga ih treba izbegavati dok je dete sasvim malo.

I što je veoma važno, deci je potrebno čitati bajke i priče od malena, jer će oni kasnije kroz život nesveno čitanje knjiga povezivati sa ugodnim osećanjima.

Ukoliko vam se dopao tekst, podelite ga sa prijateljima i napište nam koje su to bajke ili priče koje se vašoj deci posebno dopadaju.

 3,077 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.