Kako uštedeti vodu?

Informacija da mnoge organizacije za zaštitu životne sredine rade na pitanju uštede vode nije previše iznenađujuća. Jednostavno, visoka potrošnja vode je problem sa kojim se suočava čitava planeta. Mišljenje da je voda obnovljiv izvor, te da ćemo je imati u svakom trenutku upravo je jedan od razloga tako velike i neopravdane potrošnje. Na globalnom nivou nećemo učiniti mnogo ako ne krenemo od pojedinačnog, tj. od samih sebe. U sledećim redovima ćemo predstaviti slučajeve u kojima se voda troši mnogo više nego što je zapravo potrebno. Pored toga, skrenućemo pažnju i na nekoliko saveta koji će vam verovatno smanjiti mesečne troškove i koji će vam dati odgovor na pitanje – kako uštedeti vodu.

Neki od razloga zbog kojih često imamo velike račune 

Štednja vode je izuzetno bitna stavka za čitavo društvo. Međutim većina ljudi nije svesna njenog značaja. Ipak, kada na kraju meseca pristignu novi računi, tada konačno krenemo sa preispitivanjem utrošaka.

Zbog visoke i kolektivne potrošnje, postoji više odgovora na pitanje – zašto imamo velike račune. Neretko se dešava da su  kvarovi uzrok visokih računa. Problemi poput vodokotlića koji nekontrolisano pušta vodu ili, u krajnjem slučaju, napukla cev, često mogu iziskivati visoke novčane naknade. U tom slučaju, pozivanje stručnjaka, kao što je npr. vodoinstalater, svakako je najbolje rešenje. 

Perite suđe sa manje vode

Zbog nekontrolisanog protoka vode, ručno pranje suđa se uglavnom ispostavi kao neekonomično. Mnoge domaćice praktikuju da napune čitavu sudoperu, u nadi da će tako uštedeti vodu. Iako naizgled deluje da ovaj način ručnog pranja posuđa nije ekonomičan, ovim putem zaista možete uštedeti nekoliko desetina litara vode. Ukoliko se ne odlučite za ovu varijantu, preporučujemo vam da obratite pažnju na jačinu mlaza, te da posuđe perete sa češćim zaustavljanjem mlaza.

Na kraju krajeva, uvek ćete imati dostupnu opciju kupovine mašine za pranje suđa. Napominjemo da postoji nekoliko modela koji su kreirani tako da će smanjiti potrošnju vode.

Kako uštedeti vodu prilikom vođenja lične higijene (pranje zuba, ruku, brijanje…)

Vođenje zdravog života i održavanje lične higijene je nešto što se podrazumeva za svakog člana porodice. Počevši od higijene zuba i pranja ruku, pa sve do brijanja,  količina vode koja se utroši je često veća od predviđene. Glavni predlog koji će nesumnjivo smanjiti mesečni račun je gašenje mlaza u trenutku kada nije neophodno da teče. Dakle, pri svakom pranju zuba ili ruku, pokušajte da pravovremeno isključujete mlaz, kao i da on bude nešto slabiji. Isti savet važi i prilikom brijanja (iako se voda u tom slučaju nužno ne koristi previše).

Tuširanjem se potroši puno vode

Nemojte se zavaravati da se prilikom tuširanja ne potroši velika količina vode. Naprotiv, za vreme tuširanja potrošnja može biti izuzetno velika. Shodno tome, prilikom kupanja imaćete ogroman prostor za uštedu. Primera radi, tuširanje nekada možete obaviti na brzinu i bez punjenja kade. Upamtite da kada ne mora uvek biti puna. Naravno, pokušajte da pri svakom sapunjanju tela zaustavite mlaz vode. Svoj doprinos uštedi vode dajte tako što ćete najpre krenuti od sebe u osvešćivanju ovog problema.

Pranje automobila  

U želji da uštedimo na jednoj strani, često potrošimo na drugoj. To je upravo slučaj i kod pranja automobila. Umesto plaćanja pranja u auto-perionici, mnogi od nas se često odlučuju za samostalno pranje. Nema sumnja da je dobra navika ako s vremena na vreme sami operete auto, ali se i povrh toga ovaj proces može ispostaviti skupim. Potrošnja može dostići i cifru od nekoliko stotina litara. Shodno tome, umesto creva je najbolje koristiti pištolje za pranje ili prenosne kofe

U svakom slučaju, uvek možete računati i na samouslužne perionice. Mlaz vode je ograničen brojem sekundi, tako da će potrošnja biti svakako mala. Naravno, ovo nema veze sa vašim mesečnim troškovima za vodu, ali je svakako bitno spomenuti i ovaj vid uštede.

Zalivanje bašte – kako uštedeti vodu?

Što se zalivanja bašte tiče, preporuka je da, ukoliko imate takvu mogućnost, skupljate kišnicu u velikom buretu npr. Kako bi za kratko vreme skupili dosta vode, položaj bureta će biti jako važan, pa shodno tome pronađite idealnu lokaciju. Ovom metodom ćete uspešno uštedeti i do 400 litara vode po jednom zalivanju. Na kraju, zalivajte baštu u trenucima kada nema vetra ili sunca – na taj način će isparavanje biti manje.

Letnja potrošnja vode  

Kao posledica visokih temperatura, računi za vodu su u proseku najveći upravo tokom leta. Primera radi, potrošnja je veća zbog češćih tuširanja, punjenja bazena ili kada, ali i zalivanja bašti ili travnjaka. Pored nabrojanih stavki, troškovi mogu narasti i prilikom čekanja da voda iz slavine malo oteče” kako bi bila bistrija i postala hladnija. Skok potrošnje vode je na ovaj način zagarantovan. Umesto toga, vodu možete hladiti u frižiderima ili zamrzivačima.

 1,298 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.