Microsoft Word – Uputstvo za korišćenje

Upoznavanje sa računarom počinjemo kroz učenje najosnovnijih programa sa kojima se susrećemo i koji su nam najpotrebniji pri radu na računaru. Microsoft Word je program koji ulazi u programski paket Microsoft Office i služi za obradu teksta.

Najčešće je prvi susret ljudima sa računarom upravo kroz pisanje teksta u Microsoft Word. Vremenom je značaj ovog programa postao veliki pa ga danas koristimo i za pisanje seminarskih radova, maturskih i diplomskih radova. I ovaj tekst, kao i svi tekstovi napisani na sajtu, koji se tiču računarskog obrazovanja, napisani su u Microsoft Word programu. Mogućnosti koje pruža su velike i potrebno ih je sagledati sve, kako bi se u potpunosti iskoristio kapacitet programa.

Istraživanje je najvažniji pojam u svetu računara i kroz istraživanje zapravo dolazi znanje. Kako bismo spoznali značaj ovog programa, potrebno je da analiziramo sve njegove delove. Dodatne informacije možete potražiti na Google-u ili pogledati video na Youtube-u. Jedna od opcija je i da pročitate tekst kao što je ovaj.

Nezavisno od verzije koju posedujete, Microsoft Word manje-više nudi iste mogućnosti. Naravno, naprednije verzije nude veći broj mogućnosti, ali ukoliko imate neku stariju verziju sasvim je okej. Microsoft Word 2010 je  verzija programa u kojoj ja pišem svoje tekstove i radove za fakultet, i pritom zadovoljava moje potrebe.

1. Microsoft Word – Formatiranje teksta

Na početku pisanja svakog teksta potrebno je podesiti font i veličinu teksta. Iz padajućeg menija birate font kojim želite da pišete, a preporuka je da to bude Times New Roman. Veličina fonta zavisi od toga šta pišete, pa su naslovi obično veličine 18, a tekst 12. Prečica za promenu veličine fonta na tastaturi je (ctrl+alt+:) ukoliko povećavate font, tj. (ctrl+alt+;) ukoliko smanjujete font.

Ukoliko želite nešto specijalno da naglasite, tekst možete podesiti da bude boldovan (ctrl+b), italic (ctrl+i) ili podvučen (ctrl+u). Jedna od stvari, koju sam naučio tokom pisanja tekstova, jeste značaj prečica na tastaturi za brzinu pisanja, pa ih zato i navodim u zagradi.

Uputstvo za rad u Microsoft Word - Formatiranje teksta

Ukoliko želite da pokažete da nešto nije ispravno ili imate neki drugi razlog, možete precrtati tekst – tekst.

Vrlo bitna stvar ukoliko pišete neke matematičke ili hemijske formule jesu subscript (ctrl+=) O2 i superscript (ctrl++) x2.

Možete promeniti boju teksta, iako su svi ozbiljniji tekstovi napisani crnim slovima, a tekst može biti i obojen. Takođe, Microsoft Word nudi mogućnost promene teksta u vidu određenih efekata.

2. Microsoft Word – Uređivanje sadržaja

Još jedan deo Microsoft Word programa, koji je veoma značajan, a odnosi se na uređivanje teksta. Tokom pisanja teksta imamo naslov, podnaslove, razradu, zaključak. Veoma je važno da sve delove razdvojimo i napišemo ih u skladu sa pravilima.

Naslovi se obično pišu na sredini (ctrl+E), a podnaslove možete podesiti da budu poravnati samo sa leve strane (ctrl+L). Tekst je potrebno poravnati, kako bi čitaocima izgledao urednije (ctrl+J), a ukoliko je potrebno neke delove teksta možete podesiti da budu poravnati samo sa desne strane (ctrl+R).

Veoma je važno da tokom pisanja teksta podesite razmak između redova ili ga potpuno uklonite, ukoliko je to potrebno. Ponuđene su veličine razmaka, i najčešće se bira 1.0 veličina.

U ovom delu možete pronaći mogućnost za numerisanje, kada navodite određene stavke ili nabrajate nešto. Takođe, kada pišete sadržaj rada može vam biti od koristi. Možete iskoristiti mogućnost za označavanje pomoću nekih oblika ili iskoristiti kombinaciju brojeva i slova.

Prilikom pisanja teksta potrebno je i uvlačenje uvodne rečenice u pasusu. Možete pronaći i tu mogućnost, a prečica na tastaturi je taster Tab.

Još jedna važna stavka jeste okvir teksta. Kako biste dali dozu ozbiljnosti vašem radu, i kako biste ga učinili urednijim, uokvirite ga pomoću linija. Možete izabrati tip  linija, boju i debljinu.

3. Microsoft Word – Unos dodataka

Microsoft Word program nudi mogućnost kreiranja tabela u okviru jednog dokumenta. Iako primarno nije napravljen za te svrhe, kao Microsoft Excel, može se koristiti i za izradu tabela.

Ukoliko pravite seminarski, potrebne su vam i slike tako da i njih možete ubaciti u svoj rad. Takođe, možete ubaciti neke oblike, dijagrame i grafikone.

Uputstvo za rad u Microsoft Word - Unos dodataka

Možete napraviti i screenshot (slikanje ekrana), ali za to postoji i prečica na tastaturi koju možete iskoristiti ctrl+alt+PrtSc.

Prilikom pisanja ovih tekstova, potrebno je i linkovanje (povezivanje reči sa internet adresom), koje se zahteva od mene kao pisca i za to se koristi hyperlink.

4. Numerisanje stranice, header i footer

Prilikom pisanja radova vrlo je važno da nam stranice budu numerisane. U insert meniju možemo pronaći Page Number i izabrati odgovarajući položaj gde će se nalaziti broj stranice.

Mali savet: Prilikom numeracije stranice vodite računa da vam naslovna stranica ne bude numerisana, već iskoristite mogućnosti podešavanja. Neka se prva stranica razlikuje i neka numerisanje krene od 0, samim tim vaša prva stranica biće obeležena sa 1.

Ukoliko je potrebno, možete sređivati header i footer u insert meniju. Header obično koristim da napišem naziv rada koji pišem ili nešto važno za konkretnu stranicu. Footer nam može poslužiti za pregledniji prikaz broja stranice i za to se, najčešće, i koristi.

5. Podešavanje margina i položaja teksta

Prva stvar, koju uradim kada otvorim Word dokument, jeste upravo ovo. Zapravo i pre nego što počnem sa pisanjem, izvršim ova podešavanja. U okviru menija Page Layout  nalazi se Size i tu podešavamo veličinu stranice. Prilikom pisanja radova, seminarskih ili maturskih, veličinu stranice treba podesiti da bude A4. Zatim, možete podesiti horizontalan ili vertikalan položaj vaše stranice, i u najvećem broju slučajeva je vertikalan, ukoliko se drugačije ne zahteva od vas.

Uputstvo za rad u Microsoft Word - Podešavanje margina i položaja teksta

Iako deluje sada nevažno, i meni je delovalo tako kada sam bio u osnovnoj školi. Međutim, na fakultetu sam shvatio da se i to zahteva od mene da znam kao korisnika Microsoft Word programa. Podešavanje margina je u inčima, tako da možete pronaći na internetu kalkulator koji će vam promeniti cm u inče i obrnuto, u zavisnosti šta vam je potrebno.

Ukoliko vam je to iz nekog razloga potrebno, tekst možete podeliti u dve koleno u okviru jedne stranice (Page Layout – Columns).

6. Fusnote i specijalni simboli

Podjednako važni detalji tokom pisanja teksta su specijalni simboli. Govorimo o različitim simbolima i o matematičkim jednačinama. Najčešće ih i koristimo kada je potrebno zapisati neku jednačinu pa su nam potrebni i ovi detalji (Insert – Symbols).

Fusnote i endnote koristimo za komentarisanje ili objašnjenje nekog pojma u tekstu. Razlika je u tome što fusnote koristimo na dnu stranice, a endnote na kraju dokumenta. Potrebno je obeležiti reč, koju je potrebno dodatno objasniti. Uđite u References i imate Insert Footnote. Ukoliko nemate dovoljno godina, verovatno i ne vidite značaj fusnota. Međutim, sa godinama ćete uvideti njihov značaj i shvatićete da vam je veoma važno to što piše na dnu strane.

Microsoft Word – Mišljenje i savet:

Microsoft Word je jednostavan za korišćenje i tako ga treba doživljavati. Čak i prvi susret sa ovim programom, trebalo bi da vam stvori takav utisak.

Sećam se da je u školi to dosta bilo konfuzno. Nastavnik pokazuje na prezentacijama, i istovremeno treba da ispratiš prezentaciju i da uradiš na svom računaru. I onda kako ti nije jasno? Nije mi jasno jer treba vremena, kao i za sve drugo. Potrebno je malo i istražiti program, proveriti sve mogućnosti koje pruža.

Internet pruža brdo mogućnosti i tu možete pronaći informacije i o ovom programu. Iako smatram da su sve verzije podjednako dobre, ne bi postojale novije verzije da program nije unapređen. Zato se trudite da idete u korak sa vremenom i instalirajte neku noviju verziju Microsoft Word programa.

Treba naglasiti da je Microsofot Word najbolje koristiti za pisanje i uređivanje tekstova, jer je to njegova primarna funkcija. Iako je moguće praviti prezentacije i kreirati tabele, potrudite  se da za to koristite druge programe te namene, jer nude više mogućnosti. Naravno, ovo je samo savet, jer programi iz paketa Microsoft Office nude pregršt mogućnosti za ljude koji žele da se bave kreativnim radom.

 8,425 total views,  1 views today

Ivan Mihajlović

Student četvrte godine na smeru upravljanje sistemima na Elektronskom fakultetu u Nišu.

8 thoughts on “Microsoft Word – Uputstvo za korišćenje

 • 15 novembra, 2020 at 1:36 pm
  Permalink

  You have brought up a very great details , thankyou for the post. Nerti Marc Wootan

  Reply
  • 25 novembra, 2020 at 12:23 pm
   Permalink

   Thank you!

   Reply
 • 15 novembra, 2020 at 9:56 pm
  Permalink

  As I website possessor I think the articles here is really superb, appreciate it for your efforts. Salomi Nikolai Mendes

  Reply
  • 25 novembra, 2020 at 12:25 pm
   Permalink

   Thank you!

   Reply
 • 19 novembra, 2020 at 5:02 pm
  Permalink

  You made some good points there. I did a search on the topic and found most individuals will go along with with your site. Zorah Rip Fineman

  Reply
 • 20 novembra, 2020 at 12:02 pm
  Permalink

  This article offers clear idea designed for the new viewers of blogging, that actually how to do blogging. Kimbra Sebastien Glynis

  Reply
 • 21 novembra, 2020 at 5:52 am
  Permalink

  Excellent article. Keep writing such kind of information on your blog. Ilysa Conny Groark

  Reply
 • 21 novembra, 2020 at 3:29 pm
  Permalink

  Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this post plus the rest of the site is really good. Mandie Caryl Vinna

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.