Odlazak kod zubara – kako pripremiti dete?

Mnogi odrasli imaju strah od odlaska kod zubara i svesno ili ne taj strah prenose i na decu. Roditelji bi trebali da budu prvi koji su zaduženi za ličnu  higijenu dece. Naravno ovde se misli i na oralnu higijenu, koju mnogi zbog svog straha izbegavaju ili nipodaštavaju. Briga o oralnoj higijeni počinje pre nego se pojave prvi zubići. Činjenica je da redovnim posetama stomatologu ne doprinosimo samo zdravlju zuba već i celog organizma. Veoma je važno znati kako odagnati taj strah i kako pripremiti dete za odlazak kod zubara.

Posavetujte se sa stomatologom

Stomatolozi preporučuju da bi prva poseta zubaru trebala biti kada detetu izraste prvi mlečni zub. To je u periodu između 6. i 10. meseca. Ta poseta je bitnija za roditelje nego za samo dete, jer je ona preventivno obrazovna. Stomatolog bi prilikom te posete trebao da objasni roditeljima kako pravilno da brinu o detetovim zubima. Usmeriće ih na zdrave prehrambene navike a istovremeno upozoriti i na štetni uticaj slatkih pića i poslastica. Sledeći odlazak kod zubara, roditelji bi trebali da planiraju negde u periodu između detetove 2. i 3. godine.

Igrajte se sa decom zubara

Kada je dete malo mnogo toga mu možemo približiti kroz igru i tako ga postepeno uvoditi u svet odraslih. Pre nego se odlučite na odlazak kod zubara igrajte se sa decom stomatologa. Menjajte uloge. Nekada budite stomatolog nekada pacijent. Ovo važi i za dete. Na taj način ćete uspeti da pripremite dete za odlazak kod zubara i da mu eliminišete strah. Mnogi zubari se služe ovom tehnikom kako bi zadobili simpatije i poverenje najmlađih pacijenata. Taj prvi susret sa stomatologom je ključan za svaki naredni odlazak kod zubara.

Prvi odlazak kod zubara

Veoma je važno da roditelji odvedu dete kod zubara preventivno kako bi eliminisali strah u svakom narednom periodu. To bi svakako trebalo da bude u periodu kada dete nema tegoba ili bolova. Taj prvi odlazak kod zubara bi trebao da posluži da se dete upozna sa ordinacijom i sa stomatologom. Većina iskusnih stomatologa će se potruditi da detetu taj prvi dolazak u stomatološku ordinaciju ostane u lepom sećanju. Stomatolog tada neće obaviti nikakav zahvat, tako da kod deteta neće izazvati strah.

Šta kada roditelji imaju strah od zubara?

Ukoliko roditelji imaju strah od zubara oni će to svesno ili ne preneti na dete. Tako da se može desiti da će dete imati strah od zubara i pre nego što prvi put dođe u stomatološku ordinaciju. Jako je važno da se roditelj obuzda i da ne pokazuje strah od odlaska kod zubara, jer će se dete uplašiti i pre nego razvije svest o zdravlju zuba. Ukoliko ste od onih roditelja koji odlazak kod zubara doživljavaju kao noćnu moru, pozovite nekog od prijatelja ili rodbine da zajedno sa vama i detetom odu kod zubara.

Kao i u ostalim životnim segmentima tako  i sa posetom stomatologu i održavanjem oralne higijene, porodica je ključna u formiranju navika kod dece. Deca oponašaju roditelje, tako da ukoliko vi brinete o zdravlju svojih zuba te navike ćete preneti i na dete. Neka pranje i nega zuba postane vaš zajednički ritual. I ne zaboravite da su zubi odraz zdravlja čitavog organizma. Samim tim briga o oralnoj higijeni treba da počne u najranijem uzrastu. A tamo gde vlada odgovornost, nema prostora za strah.

 

 1,532 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.