Organizacija venčanja: kako da stres pretvorite u slatke muke?

Organizacija venčanja može biti vrlo stresna obaveza. Toliko je toga na spisku obaveznih aktivnosti i neophodnih stvari da je nemoguće ostati potpuno smiren. Zakazivanje termina za građansko i crkveno venčanje, kupovina venčanice i odela, spisak zvanica, dekoracija i još mnogo toga samo su neke od vaših obaveza. 

Ako niste u prilici da unajmite profesionalce koji će svaki detalj organizovati umesto vas, onda u daljem tekstu saznajte kako da ova stresna obaveza postane slatka muka.

Organizacija venčanja počinje pravljenjem spiska

Ako ste se pitali kako i odakle početi  kada je u pitanju organizacija venčanja – olovku i papir u ruke i krenite da pravite spisak. Ovo je prvi i zaista najvažniji korak  priliko svake  proslave. Onda kada stavite na papir sve ono što želite i očekujete od ovog važnog dana, pola posla ste već rešili. 

Ključna stvar kod pravljenja spiska jeste da počnete da ga ispisujete čim odlučite da stanete na ludi kamen, jer ćete tako imati dosta vremena da korigujete stavke na njemu. Pa, da počnemo.

Zakazivanje venčanja 

Ovo je prva i najvažnija stavka koju treba rešiti. Najpre odredite datum kada želite da se venčate, a zatim odmah proverite u crkvi i opštini da li vas mogu venčati baš tog dana. Kod zakazivanja građanskog venčanja obavestite matičara da li želite da se ono obavi na nekoj posebnoj lokaciji ili u prostoriji predviđenoj za to. Ova prva mogućnost – da matičar izađe na teren, tj. da dođe u restoran, negde na otvorenom i slično dodatno se plaća pa imajte i to na umu. Organizacija venčanja podrazumeva i prikupljanje određene papirologije, mada će vas verovatno  matičar  uputiti koju  neophodnu dokumentaciju treba nabaviti.

Spisak zvanica, sala za venčanje, hrana

Uopšte nije jednostavno napraviti spisak zvanica, pogotovo ako imate veliku rodbinu, puno prijatelja i kolega. Zato je najvažnije da prvo odlučite da li želite intimniju proslavu sa isključivo najbližim ljudima ili želite veliko slavlje. 

Što se tiče zvanica, najlakši način da se ne zaluta puno jeste da svaki od supružnika pravi svoj spisak gostiju, a kasnije ih spojite i po potrebi ga korigujte. Pošto utvrdite tačan broj gostiju, sledeća stavka su sale za venčanja – za mnoge mladence najogovornija obaveza. Međutim, izbor ovog prostora uopšte ne mora biti stresan ako kao prioritet stavite tri stvari – da je sala dovoljno velika za vaš broj zvanica, da je ambijent prijatan i da je meni sa hranom sadržajan. Dakle, nemojte birati prevelike sale ako imate malo zvanica i obrnuto; obratite pažnju da li je prostor klimatizovan, da li ima prostora za muziku, dekoraciju, kako izgleda toalet i slično. Meniju sa hranom posvetite najviše pažnje, jer i ova stavka je preduslov dobrog slavlja. Izjasnite se kakvu hranu želite i da li imate neke posebne uslove u vezi sa tim. 

Muzika – izaberite bend koji će goste držati na nogama cele večeri

Koliko će svadba biti vesela najviše zavisi od muzike pa se potrudite da pronađete najbolji bend. Najvažniji kriterijum kojim se treba voditi jeste muzički program koji treba da sadrži od svega pomalo, tj. da ispoštuje svačiji ukus. Sve popularnija praksa na svadbama jeste i žurka u organizaciji di-džeja pa vi odlučite šta želite. Ne zaboravite da izaberete pesmu za prvi ples i za tortu.

Savršena dekoracija za savršen foto-sešn

Prelazimo na sve kreativnije stavke spiska, a dekoracija je svakako jedna od njih. Za početak je važno da tačno znate šta želite – paravan za fotografisanje, cvetne aranžmane, svećnjake na stolu i slično. U suštini, najbitniji vam je paravan za fotografisanje, jer će jedini on biti zabeležen na slikama. Ako pravite venčanje na otvorenom, najlepši izbor su baldahini u kombinaciji sa pampas travom.

Kada organizujete savršenu dekoraciju, foto-sešn možete obaviti gde god, a može biti zakazan i unapred na nekoj posebnoj lokaciji. Na vama je izbor. Kada je reč o dekoraciji, ne zaboravite da izaberete i bidermajer, kao i cvetiće za kićenje svatova, dekoraciju za automobil, kućna ulazna vrata i kapiju.

Torta

Ovu slatku obavezu mlade reše vrlo brzo. Na internetu i Instagram stranicama raznih cake majstora postoji ogroman izbor svadbenih torti. Izaberite najpre onu koja vam se dopada, a vodite računa da se njena kilogramaža uklopi sa brojem zvanica. O svemu tome najbolje ćete se dogovoriti sa stručnjacima za ovaj slatki posao.

Izbor burmi

Evo još jednog prilično lakog posla. Kod izbora burmi samo treba pronaći dobru zlataru, a onda izaberite model burmi koje vam se najviše dopadaju. Sa unutrašnje strane možete tražiti da vam ugraviraju datum venčanja ili ime supružnika. 

Najslađi deo organizacije venčanja: izbor venčanice i odela

I najlepši deo posla ostavite za kraj, jer nema sumnje da ćete pri izboru venčanice i odela najviše uživati, ali i da će vam biti potrebno najviše vremena. Odvojite bar nekoliko dana samo za ragledanje u različitim radnjama. Onda napravite uži izbor, isprobajte svaku venčanicu / odelo i tek na kraju odlučite. Muškarci se prilično lako odluče svadbeno odelo, dok će buduće mlade čak uzimati u obzir i drugu opciju – da sašiju venčanicu. Za šta god da se odlučite, najvažnije je da to uradite na vreme, kako biste imali priliku da se predomislite i izbegnete potencijalni stres. Isto važi i za izbor šminke i frizure pa se pouzdanim i profesionalnim osobama treba na vreme obratiti.  

 978 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.