Promena načina razmišljanja donosi brojne benefite?

Koliko puta ste bili u situaciji da vam se čini da ne vidite izlaz iz neke situacije? Ne brinite, niste jedini. Svi mi smo nekada prolazili ili prolazimo kroz to. I koliko god verovali da ste u datom momentu nemoćni, znajte da promena načina razmišljanja može da vas otrgne iz takve situacije.

Užurbani način života sa sobom nosi neke probleme, a stres i anksiozni poremećaj su česti među njima. Sama pomisao da nam se svakodnevno vrzmaju misli poput onih kako organizovati život u finansijskom smislu, kako ispoštovati rokove na poslu, dovodi do toga da smo neprestano napeti bili svesni toga ili ne. Ovakvo psihičko stanje nije strano bilo kome od nas, ali način na koji se nosimo sa tim svakako jeste. Kako biste uspeli koliko toliko da odagnate te misli, pokušaćemo kroz ove redove da vas navedemo na promenu načina razmišljanja.

Nemojte živeti ni u prošlosti ni u budućnosti

Ukoliko se usresredimo na svoje misli shvatićemo da smo retko u sadašnjem trenutku. Najčešće nas opsedaju misli poput onih šta je bilo ili šta će biti. Na taj način sebi namećemo osećaj krivice kada razmišljamo o prošlosti, ili osećaj straha kada razmišljamo o budućnosti.

Pokušajte da se usresredite na sadašnji trenutak i da se fokusirate na ono što vam se dešava „sada“ i „ovde.“ U početku to može biti veoma teško, ali ukoliko svakodnevno budete vežbali, ovakav način razmišljanja će vam mnogo pomoći.

Bilo da ste vernik ili ne, dovoljno je da se setite stiha iz molitve Oče naš“ koji kaže – „Hleb naš nasušni daj nam danas“ – znači ne sutra, ne prekosutra, već samo danas! I tako svakog dana iznova. Ukoliko podrobnije razmislite o ovome, sigurni smo da ćete i sami postati svesni da akcenat treba staviti samo na danas, odnosno na sadašnji trenutak. Na taj način ćete sebe poštedeti od nadolazećih misli i strahova koji su najčešće u negativnoj konotaciji.

Obratite pažnju na disanje

Verovatno i sami znate da kada ste pod stresom dah vam je plitak, a srce užurbano lupa. Kako biste sebe oslobodili svega toga morate naučiti da kontrolišete disanje. Većina ljudi nepravilno diše, tako da kada ste napeti i u grču potrebno vam je da nađete odgovarajući položaj kako biste mogli da udahnete duboko. Umesto toga uvežbajte lagano disanje koje će vam pomoći, koje će vas smiriti i opustiti. Vežbe disanja možete praktikovati bilo kada i bilo gde.

Potrebno je da polako udahnete kroz nos, malo zadržite vazduh, a zatim polako izdahnete kroz usta. Ukoliko mislite da će vam biti lakše, možete za početak držati ruku na stomaku kako biste pratili ritam disanja. Na taj način ćete naučiti da uspostavite kontrolu nad pravilnim udahom i izdahom, a kasnije će vam to postati rutina.

Napravite plan dnevnih aktivnosti

Praveći plan dnevnih aktivnosti, bićete bolje organizovani, uspećete više toga da odradite bez dodatnog stresa. Samo budite oprezni i nemojte sebi postaviti više zadataka nego što realno možete da ih obavite. Na taj način ćete stvoriti konfuziju i osećaćete se mnogo napetije nego pre toga. Neka u početku bude zapisano samo nekoliko stavki, ali da budete sigurni da ćete uspeti da ih obavite.

Vremenom će se vaša produktivnost povećavati, bićete uspešniji na poslu, a samim tim na spisak možete dodati još nekoliko stavki. Najbolje bi bilo da plan dnevnih aktivnosti napravite ujutru čim ustanete ili još bolje svako veče pred spavanje za naredni dan.

Promena načina razmišljanja podrazumeva i promenu životnih navika

Verovatno vam je teško da se pokrenete kada ste pod stresom ili u grču zbog svega što se dešava oko vas, a najviše zbog nečega što vam zaokuplja misli. To su oni momenti kada je itekako važno da se osmelite i da napravite prvi korak. Baš u takvim momentima fizička aktivnost je preko potrebna. Ne dozvolite da vam finansije budu prepreka ili opravdanje kako iz tog razloga ne možete na fitnes, jogu ili u teretanu. Uvek možete odabrati šetnju ili trčanje za šta vam sem volje ne treba ništa drugo.

Često ćete iznalaziti opravdanja poput onih da nemate dovoljno vremena ili da su loši vremenski uslovi. Osvestite da to nije realno opravdanje, već utešan izgovor. Što se tiče nedostatka vremena, budite sigurni da ćete nakon tih sat vremena provedenih u prirodi biti znatno produktivniji. Uostalom koliko sati dnevno utrošite skrolujući društvenim mrežama a da niste ni svesni. Što se tiče loših vremenskih uslova i to je jedan od izgovora kojem često pribegavamo, ali ne zaboravite da ne postoji loše vreme već samo neadekvatna garderoba.

Zato ne tražite izgovor već prilagodite odeću vremenskim prilikama i izađite iz kuće. Vratićete se rasterećeniji, opušteniji i zadovoljniji.

Obavezno priuštite sebi zadovoljstvo u vidu toplih kupki

Sigurno ste i sami imali priliku da čujete ili se uverite da se početak depresije manifestuje i odsustvom lične higijene. Naravno, to nužno ne znači da ćete se zapustiti, ali prvi pokazatelj je nedostatak volje za tuširanjem. Čak iako ste nekada bili neko ko sate provodi svakodnevno pod tušem, može vam se desiti da svesno izbegavate ovaj ritual, pod izgovorom da nemate volje.

To je velika greška koju je potrebno saseći u samom startu. Sem što ćete se nakon svakog tuširanja osećati lepše i zadovoljnije, ne zaboravite da vodom „spirate“ sve negativnosti koje ste svesno ili ne „nalepili“ na sebe. U svakom slučaju, tuširanje ne samo da je odraz lične higijene, već je ritual koji će vas i mentalno osvežiti.

Ovo su samo neki početni koraci koji će vas u datom momentu odići od tla i pomoći vam da se pokrenete. A, kada napravite prvi, odlučujući korak, onda će sve biti lakše. Posebno, kada dođete u stadijum da shvatite da je promena načina razmišljanja neminovna za dalji napredak.

 

 

 2,874 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.