Tom Sojer- analiza dela i prepričavanje – Mark Tven

Tom Sojer, izuzetan roman Mark Tvena može čak da se smatra autobiografskim delom, jer je utemeljeno na doživljajima samo Mark Tvena. Ovaj roman je napisan jednostavnim stilom uz mnogo pripovedanja. Ceo roman je protkan humorom tako da je podjednako zanimljiv i deci i odraslima. Čini se da je jedan od motiva za starije čitaoce bio da ih podseti na detinjstvo i dečje nestašluke.

Književni elementi

Književni rod –  epika

Književna vrsta – avanturistički roman

Vreme radnje – negde sredinom 19. veka

Mesto radnje – u Sent Petersburgu, gradiću na obali Misisipija

Tema – Pustolovine dečaka Toma Sojera i njegovih drugara

Ideja – Nestašluci nekada mogu biti zanimljivi i korisni, ukoliko ne postoje loše namere

Analiza likova u romanu Tom Sojer

Tom Sojer – glavni junak ovog romana u početku je prikazan kao nestašan dečak. Čitaocu se na tren može učiniti da je u pitanju nevaspitan dečak koji se trudi da bude sve po njegovom. S obzirom da on to postiže veoma maštoviti i sa dosta ambicija, zaključujemo da je u pitanju dečak koji je veoma sposoban i mudar. Na početku romana, Tom ne poštuje pravila ponašanja, pravi razne nestašluke iz kojih se izvlači spletkarenjem. Veštom manipulacijom uspeva da navede druge da rade umesto njega, kako bi on na kraju pokupio zasluge za njihov rad.

Tokom romana, karakter dečaka Toma Sojera se prilično menja. Kada problemi postanu veći, tada se ispoljavaju njegove glavne osobine kao što su dobrota i poštenje. U tim momentima on donosi veoma razumne odluke i rade za opšte dobro a ne samo gledajući ličnu korist.

Haklberi Fin – je Tomov najbolji prijatelj. Zajedno se upuštaju u nove avantura. Odrastao je sa ocem alkoholičarem, koji nije brinuo o njemu, što ga je vrlo rano dovelo do osamostaljivanja. Dečak je bio prepušten sam sebi i naučio je da bude slobodan. Koliko god da mu sloboda prija, jer može da radi šta želi, s druge strane donosi mu nevolje. Nema niko da brine o njemu, ni da bude tu kada mu je potrebno, a to je negativna strana njegove slobode.

Potiče iz loše porodice. Mnogi su ga smatrali propalicom poput njegovog oca i nisu želeli da budu u njegovoj blizini. Mada postojalo je i nekoliko ljudi koji su voleli Haka i rado su se družili sa njim. S obzirom da Hak nije išao u školu, mnoga deca su mislila da je on srećan zbog toga. Međutim, on je mnogo propuštao. Bez obzira na težak život, Hak je bio dobar i požrtvovan dečak koji je bio spreman sve da učini za svoje prijatelje.

Ostali likovi u romanu Tom Sojer

Tetka Poli je brinula o Tomu. Ona je jedna dobrodušna žena u kojoj se prepliću ljubav prema Tomu i potreba da ga nauči lepom ponašanju.

Beki Tačer je devojčica u koju je Tom bio zaljubljen. Lepa je i gaji osećanja prema Tomu. Bez obzira na njihova obostrana osećanja, njihova ljubav nailazi na brojne prepreke.

Džo Harper je Tomov dobar prijatelj. Oni svakodnevno provode vreme igrajući se. Džo je sa Tomom pobegao od kuće, jer je bio ljut na majku. Kaznila ga je neopravdano, odnosno bio je kažnjen za nešto što nije uradio.

Sid je Tomov mlađi polubrat. Za razliku od Toma, Sid je pristojan i uglađen. Koristio je svaku priliku kako bi smestio Tomu nešto i kako bi ga doveo u neprilike. Tako da nije ni čudo što se Tom često služio šakama, želeći da urazumi Sida.

Meri je Tomova sestričina. Pristojna je i veoma lepo vaspitana. Uvek je drugima na usluzi i spremna je da pomogne.

Crveni Džo je kriminalac koji je ogrezao u mržnji. Predstavlja veliku opasnost za Haka i Toma.

Maf Poter je alkoholičar i veoma naivan. Njegov karakter najbolje dolazi do izražaja u situaciji kada je lažno svedočio.

Doktor Robinson je mlad i ugledan doktor. Veoma je cenjen i stručan u svom poslu. Napravio je nepromišljeno grešku kada je unajmio Mafa i Crvenog Džoa da iskopaju telo na groblju, želeći da sprovede medicinska istraživanja.

Udovica Daglas je divna,dobrodušna i plemenita žena. Izuzetno voli decu. Na kraju je usvojila Haka.

Tom Sojer – prepričana lektira

Na samom početku romana vidimo da je Tom vragolasti dečak, sklon raznim nestašlucima. Pisac nam opisuje radnju u kojoj se Tom sakrio u ostavi i jede pekmez iako mu je tetka to zabranila. S obzirom da je Tom vrlo domišljat, on se vešto izvlači iz te cituacije tako što beži na kupanje umesto u školu. Zbog toga ga je tetka već sledeći dan kaznila, tako da je morao da ofarba celu dvorišnu ogradu. Međutim, Tom je bio dosetljiv kao i uvek. Ubrzo je uverio svoje prijatelje da je krečenje veoma zabavno, tako da su oni sav posao odradili umesto njega i još su mu platili za to. Tetka Poli je bila veoma iznenađena, jer nije mogla da poveruje da je Tom tako brzo i tako dobro uspeo da ofarba ogradu. Nagradila ga je jabukom i dozvolom da ide da se igra.

Džo Harper je bio Tomov drug sa kojim se igrao kada je u trenu ugledao predivnu devojčicu Beki Tačer u koju se Tom zaljubio na prvi pogled.

Tom Sojer ne voli da ide u školu

Tom je u nedelju morao da prisustvuje misi svečano obučen. Nije voleo tako da se oblači, jer ga je to sputavalo. Na ulazu u crkvu svi su dobijali ceduljice s obzirom na to koliko je ko poznavao Sveto Pismo. Tom je svoj zarađeni novac zamenio sa ceduljicama i tako je dobio svoj primerak Biblije.

Kako mu se u ponedeljak nije išlo u školu, Tom je glumio da je bolestan, ali nije uspeo da prevari tetku Poli, tako da je ipak morao da ide u školu. Na putu do škole je sreo druga Haklberi Fina, koji je bio sin lokalnog pijanca. Fin je provodio dane  u dokolici, jer nije išao u školu. Njih dvojica su se tada dogovorili da se nađu uveče i da idu na groblje. Zapričavši se sa Hakom, Tom je zakasnio u školu, zbog čega je bio kažnjen od učiteljice. Kazna mu nije teško pala, jer je morao da sedi sa devojčicom Beki u klupi. Tom je zaljubljen u nju, odmah joj je pokazao svoja osećanja sa željom da je veri. Beki najpre pristaje, ali kada je saznala da je Tom već bio veren sa drugom devojčicom, rasplakala se i raskinula veridbu.

Uveče Tom i Hak odlaze na groblje ne sluteći da će tamo videti ubistvo. Došlo je do svađe i tuče između pijanog Mafa Potera i Crvenog Džoa sa jedne i doktora Robinsona sa druge strane. Crveni Džo je nožem ubo doktora. U tom trenutku, dečaci su se uplašili, pobegli su i obećali jedan drugome da nikada nikome neće reći šta su videli.

Informacija o ubistvu na groblju se ubrzo proširila, a Poter je bio glavni osumnjičeni, jer je njemu pripadao nož. Čak mu nije pomogao ni ubica Crveni Džo, jer je svedočio protiv njega kako bi sebe osigurao. Tom je zbog svega toga imao noćne more.

Zbog svih problema, Tom odlučuje da pobegne od kuće.

Neprestano se svađa sa tetkom, Beki ga je odbila tako da je doneo definitivnu odluku da pobegne od kuće. Pridružuju mu se prijatelji Džo Harper i Hak Fin, tako da su ukrali splav i započeli plovidbu želeći da se upuste u gusarsku avanturu. Plovili su nizvodno rekom od St. Petersburga sve do Džeksonovog ostrva.

Najpre im se život na ostrvu činio zanimljivim i nisu imali želju da se vrate, ali vremenom Tomovi prijatelji čeznu za povratkom. Tom ih je uveravao da treba da ostanu na ostrvu. U to vreme saznali su da meštani pretražuju reku tražeči ih. Tomu je bilo žao tetke Poli, tako da je odlučio jedne noći dok su prijatelji spavali da se iskrade i ode. Zapravo, on nije hteo da ih napusti, već je imao želju da tetki ostavi poruku na kojoj piše da je živ i zdrav.

Međutim, prilikom posete zatekao je tetku u društvu Džoove majke, Meri – sestričine i Sida  kako plačući pripremaju sahranu. Tom se u tom trenutku predomislio.

Kada se vratio ispričao je prijateljima šta je video, tako da su isplanirali da se vrate na dan svog pogreba i da ih iznenade. Inače, dečaci sve vreme provode igrajući se, a Hak ih je čak naučio i da puše.

U međuvremenu je ostrvo zahvatila oluja, tako da su dečaci morali da potraže zaklon. Plan o povratku im je uspeo, jer su zaista uspeli da obraduju i razvesele sve.

Po povratku iz avanture Tom i Džo su bili pravi junaci za ostalu decu

Po povratku u školu Tom i Džo su bili pravi junaci, koji su drugarima prepričavali svoje avanture i pred njima su zapalili lulu. Tom je bezuspešno pokušavao da se pomiri sa Beki. To mu je uspelo tek kada je preuzeo krivicu na sebe zbog pocepane stranice u dnevniku, koju je Beki pocepala.

Na kraju škoske godine, Tom se baš nije proslavio na završnom ispitu, jer nikada nije voleo da uči. Beki odlazi iz grada, a Tom shvata da će mu na raspustu biti jako dosadno. Tada se i razboleo.

Poteru je počelo suđenje a to je Toma proganjalo, jer je imao osećaj krivice. Odlučio je da se pojavi u sudnici i da kaže da je pravi krivac Crveni Džo, odnosno da razotkrije istinu.Međutim, Crveni Džo je tada pobegao.

Tom Sojer i Hak kreću u potragu za skrivenim blagom

Nakon toga, Tom Sojer i Hak su odlučili da krenu u potragu na skriveno blago u jednoj staroj kući. Tamo su sreli Crvenog Džoa i njegovog novog prijatelja koji im beže sa pronađenim blagom. Dečaci su odlučili da ga prate kako bi se domogli blaga.

Nakon ovog događaja, Beki se ponovo vraća u grad. U MekDugalovoj pećini je organizovana poseta za svu decu. Beki i Tom su se izgubili a ostali kreću u potragu za njima.

Hak je za to vreme i dalje pratio Crvenog Džoa i saznao je da on planira da napadne udovicu Daglas. Odlučuje da ode na imanje i sve ispriča vlasniku. Udovicu su spasili, ali je Džo ponovo pobegao, a njegov saputnik se utopio u reci.

Za to vreme Tom i Beki su u pećini na izmaku snage, posebno Beki. Tom odlučuje da sam ode kako bi pronašao izlaz iz pećine. Tada sreće Džoa koji je pobegao od straha, a Tom je uspeo da pronađe mali otvor za izlaz.

I porodica i meštani su se gotovo oprostili od Toma i Beki, ali su se oni vratili živi i zdravi. Tada je sudija Tačer, naredio da se zatvori ulaz u pećinu kako se nešto slično ne bi ponovilo. Crveni Džo je ostao zarobljen u pećini gde je umro od gladi.

Nakon toga Tom Sojer i Hak odlaze u pećinu, gde pronalaze sanduk pun zlata, koji je tu sakrio Crveni Džo. Drugari su zahvaljujući pronađenom zlatu bogati, ali njima to ništa ne predstavlja. Hak napokon ima novi dom. Živi kod udovice Daglas.

Bez obzira na pronađeno blago, dečaci čeznu za novim avanturama, smatrajući da je to idealan život.

Ukratko o piscu

Mark Tven ili Semjuel Langhorn Klemens (pravo ime) je poznati je američki književnik i humorista.  Svojim delima postao je poznat i cenjen među svim generacijama. Nije voleo školu, tako da je već u 12.godini prekinuo školovanje, a zatim radio razne poslove. Svoj radni vek je završio kao književnik i predavač. Rođen je 1835.godine a umro je 1910.godine. Roman Tom Sojer se smatra njegovom autobiografijom.

Nadamo se da smo vam ovom analizom bar malo približili doživljaje Toma Sojera, ali kompletan utisak možete da steknete tek nakon čitanja knjige. Ukoliko želite da pogledate sažetak i drugih lektira to možete uraditi OVDE!

 

 

 115,345 total views,  10 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.