Tajna dugovečnosti – kako to rade Japanci?

Japanci imaju najduži životni vek. U proseku žive oko 85 godina i imaju najviše stogodišnjaka na svetu. Ovi podaci su bili dovoljni da privuku stručnjake kako bi pokušali da otkriju u čemu je tajna njihove dugovečnosti. Naomi Morijama, japanska autorka knjige „Japanke stare i ne goje se“ otkriva tajne njihove dugovečnosti i mladolikog izgleda bez obzira na godine.

Tradicionalna japanska ishrana podrazumeva nisko kalorične namirnice koje se uvek služe u malim porcijama. Kako navodi autorka knjige, prosečna Japanka unese oko 25% manje kalorija nego prosečna žena sa zapada. Iz tog razloga stopa gojaznosti u Japanu je svega oko 3,5%, što se nikako ne može porediti sa ostatkom sveta, gde se sve svodi na brzu ishranu i gde je prema istraživanju četvrtina stanovnika gojazna.

Desert zaboravite, poručuju Japanci

Za razliku od mnogih zemalja gde se nakon obilnog obroka jede neka poslastica, Japanci obrok završavaju šoljicom zelenog čaja. Ukoliko baš ne mogu da se odreknu deserta, konzumiraju ga tokom pre podneva i to isključivo u malim količinama i uz šoljicu kafe. Preporučljivo je jesti što manje slatkiša, jer je šećer povezan sa gojaznošću. Istraživanja su pokazala da Japanci u proseku dnevno unose 48,8 grama šećera za razliku od Britanaca koji unose 100 grama dnevno.

Birajte manje porcije hrane

Japanski otok Okinava je poznat po tome što u njemu živi najveći broj stogodišnjaka. Ovi Japanci tvrde da je tajna dugovečnosti u tome što nikada ne jedu onoliko koliko su gladni. Važno je da ne budu potpuno siti, odnosno da prekinu kada su siti nekih 80%. Dovoljno je samo par minuta kako bi shvatili da bi im preostalih 20% bio višak. Vremenom to postaje navika, a vitka figura i dobro zdravlje to potvrđuju. Važno je da vam porcije budu manje, jer tako nećete imati šanse da se prejedete, navodi  Naomi Morijama.

Pešačenje u službi zdravlja

Tajna njihovog zdravlja je u pešačenju i vožnji bicikla. Japanci se trude da što manje vremena provedu u sedećem položaju. Autorka knjige „Japanke stare i ne goje se“ navodi da kod njih odlasci na treninge joge i tai-chija nisu uobičajeni, ali svakako predstavljaju sjajan način da se istovremeno vežba i duh i telo. Na taj način dolazi do smanjenja stresa a to je veoma važno za zdravlje celog organizma.

Riža umesto hleba

Njihova ishrana se sastoji od ribe, algi, soje, riže, voća, povrća i zelenog čaja. Ova hrana ne samo da je zdrava, već ima i „anti-age“ učinak. Zbog toga Japanke i u kasnijem životnom dobu izgledaju mladoliko. Obroci se najčešće pripremaju kod kuće tako što se griluju ili kuvaju. Umesto hleba jedu rižu. U tome je najveća razlika u načinu života između ljudi sa istoka i zapada. Roditelji od malena uče svoju decu da jedu polako i da cene svaki zalogaj.

Pozitivan stav je veoma važan

Na ostrvu Okinava postoji popularna izreka među stanovništvom – „U sedamdesetoj si još dete, u osamdesetoj si mlad. Ako vas pozovu iz raja u devedesetoj recite im da se vrate kad napunim stotu.“ Ova izreka nesumnjivo prikazuje njihovu životnu filozofiju i vedar duh. Na ulicama ovog ostrva nije retkost videti ljude koji u devedesetoj godini voze bicikl, plešu, šetaju po nekoliko kilometara dnevno ili čak rade na farmama.

Zdrave životne navike su preduslov za dugovečnost, zaključuje Naomi Morijama, autorka knjige.

 912 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.