Zvezde u usponu: Kako gimnastika oblikuje našu decu za svetlu budućnost

Gimnastika se smatra jednim od najstarijih olimpijskih sportova. Za nju smo prvi put čuli još na drevnim Olimpijskim igrama, kada su učesnici učestvovali u razliičitim takmičenjima u skakanju, rvanju. Termin gimnastika potiče od stare grčke reči “Gumnos”, što u prevodu znači “go” i tada je ženama bilo zabranjeno da  učestvuju u drevnim Olimpijskim igrama i kao takmičarke i kao gledateljke.

Jedan je od najpopularnijih olimpijskih sportova, baš zbog toga što od takmičara pravi izdržljive, fokusirane, disciplinovane pojedince.

Njen uticaj na razvoj dece je veoma važan i oblikuje ih u fizički spremne, motorički sposobne, izdržljive, motivisane, vitalne pojedince.

Ukoliko se dete od najranijeg uzrasta posveti ovom sportu, bez obzira na same rezultate u gimnastici, on će razviti i mnogo rugih plemenitih veština kao pojedinac.

Gimnastika je jedan od sportova koji oblikuje dete na emocionalnom, psihološkom i fizičkom nivou, tako da kada dete odrasta kroz gimnastiku razvija niz dobrih i lepih osobina:

Fizički razvoj

Iako se dete fizički pravilno razvija u mnogo drugih spotova, gimnastika dečijem fizičkom razvoju dodaje još jednu novu dimenziju, a to je gipkost koja postoji samo kod umetničkog plesa, igre i baleta. Gimnastika zahteva izuzetnu fizičku spremnost i kondiciju, jako i zategnuto telo i muskulaturu, zato je i gimnastika za decu oblast gimnastike koja usmerava decu u tom pravcu.

Deca na ovaj način izgrađuju mišiće, kosti postaju jače a telo izdržljivije. Gimnastika se sastoji od mnogo vežbi na gredi i akrobatike.

Samopouzdanje

Jedna od najvažnijih stvari koje gimnastika za decu čini za najmlađe jeste zdravo samopouzdanje, koje je jedno od ključnih stvari za uspeh na svakom polju u kasnijem životu. Bez samopouzdanja nema ni uspeha, a kroz gimnastiku deca uče da se ono gradi tokom godina.

Disciplina

Da bi bilo koji pojedinac bio uspešan na bilo kom polju, potrebno je da bude disciplinovan i uporan. Ni jedna uspeh ne dolazi preko noći, a deca koja se bave gimnastikom vrlo brzo postanu svesna ove važne istine koja ima pomaže da ranije osveste koliko je disciplina važna i da je prenesu ne samo na gimnastiku i tu ostvare sjajne rezultate, već i na sve druge oblasti u životu, kao što su posao ili bilo koji rad na sebi.

Gimnastika razvija timski duh

Iako gimnastika važi za individualni sport gimnastika za decu razvija timski dug. Deca gimnastiku ne treniraju individualno, već u grupi  to im pomaže da razviju svoje socijalne veštine, da nauče puno o podršci i empatiji prema drugima, da nauče koliko je važno pružiti podršku drugarima uu timu i prilagoditi se grupi.

Kreativnost

Kreativnost nije samo sposobnost da kombinujemo različite elemente na uvek inovativan način, već je kod dece razvijanje kreativnosti važna kako bi ih naučila da pronalaze uvek nova i drugačija reššenja za svaki problem. Ova sposobnost ne čini nas samo zanimljivim kada porastemo a svako dete koje ovu sposobnost razvije, ima veliku šansu da jednog dan postane uspešno.

Zdravlje kao osnova uspeha

Bez obzira koliki uspeh ostvarimo, ako izgubimo zdravlje sva naša postignuća padaju u vodu. Gimnastika baš kao i drugi sportovi uče nas koliko je ova komponenta važna. Zdravlje kao esencijalna vrednost u našem životu trebalo bi da nam bude na prvom mestu bez obzira da li se bavimo sportom ili ne ili koliko smo uspešni u poslu koji odaberemo. Treniranjem gimnastike zdrav život se nameće kao jedina opcija jer zahteva dsciplinu, pravilnu ishranu kao i redovne treninge, kako bi se ostvario bilo koji značajan rezultat, ne samo u ovom već i u drugim sportovima.

Ostvarivanje ciljeva

Kroz gimnastiku deca ostvaruju različite zadate ciljeve što je za njih veoma važna lekcija u najranijem uzrastu. Kada deca prepoznaju da ostvarivanje ciljeva zavisi od njihovog zalaganja i truda, a da oni neće biti ispunjen ako nius disciplinovani i uporni, na taj način deca mnogo ranije postanu zrele, ostvarene odrasle osobe, koji taj mehanizam prenose i na druge aspekte života.

Emocionalni i socijalni aspekt

Iako je razvijanje fokusa, discipline i kreativnosti veoma važno, deca ali i odrasli su emocionalna i socijalna biča koja ne mogu bez drugih. Zato je pripadanje grupi i vežbanje socijalne interakcije kroz trening i druženje, važno za oblikovanje naše dece i izrastanje u zdrave i društvene pojedince. U ovom aspektu važna je empatija kao neizostavni element odraslog uspešnog pojedinca. Samo fizički i psihički zdrav pojedinac, koji ima razvijen fokus, disciplinu i upornost i koji je razvio socijalne kontakte i prijateljstva za ceo život može izrasti u uspešnu ostvarenu osobu na prvom mestu, a posebno u uspešnog sportistu.

Uspeh se ne meri samo medaljama već uspešan gimnastičar sasvim sigurno može ostvariti zavidnu karijeru i na svim drugim poljima.

Zato je važno da se u njihov razvoj uključe i roditelji kao najvažniji činilac, ali i stručni treneri koji su jedan od prvih autoriteta i veoma važni za razvoj svakog deteta, kako za njegov uspeh u samoj gimnastici, tako i i za izgradnju njegovog identiteta.

 71,021 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.