Kako isplanirati radni dan

Da biste bili produktivni i izvršavali obaveze na vreme neophodno je detaljno isplanirati radni dan. Ukoliko se osećate neproduktivno ili isuviše umorno, a pri tom znate da niste uradili sve što je trebalo, verovatno je da niste dobro organizovani i da niste dobro rasporedili i isplanirali svoje obaveze. Zaista je teško razgraničiti koja vrsta posla izaziva veći umor. Da li je to fizički ili psihički napor? Imajte u vidu da brojni faktori utiču na našu neproduktivnost, tako da nam se često čini da radimo mnogo, ulažemo napor a pri tom ne vidimo rezultate.

Ne preskačite doručak

Da bi vam dan započeo energično i opušteno važno je da ne preskačete doručak. Na taj način ćete organizam nahraniti vitaminima i hranljivim materijama, što će svakako doprineti boljoj produktivnosti.

Uredite svoj radni prostor

Ukoliko radite u haotičnom ambijentu, zaboravite na produktivnost. Čist i uredan prostor neminovno podstiče na bolju produktivnost kao i na smanjenje stresa. Što se osećate prijatnije i opuštenije u radnom prostoru i postignuća će biti znatno veća.

Pravite pauze tokom rada

Pauza je neophodna kako biste bili produktivniji i postigli bolje rezultate. Pomodoro tehnika je idealna, jer nakon 25 minuta efektivnog rada, dolazi 5 minuta pauze. Rezultati će ubrzo biti vidljivi, a vi opušteni i zadovoljni.

Izbegavajte multitasking

Imajte u vidu da nemogućnost fokusiranja samo na jednu obavezu dovodi do konfuzije svakoga od nas. Činjenica je da često svi pribegavamo ovakvom načinu rada, tj. radimo više stvari istovremeno, ali na duže staze to do dovodi do ogromne iscrpljenosti, prezasićenosti i konstantnog stresa.

Najvažnije od svega je napraviti plan rada

Najbolje bi bilo plan napraviti u jutarnjim satima ili još bolje prethodne večeri. Zajednička osobina svim uspešnim ljudima je ta, što umeju veoma dobro i efikasno da upravljaju vremenom. Imajte u vidu da je vreme relativan pojam i zavisi od toga kako ga definišemo. Svi koji su svesni ove činjenice, vrlo uspešno upravljaju vremenom, postavljaju ciljeve i lako ih realizuju. Ukoliko još uvek ne znate na koji način je najbolje isplanirati radni dan, predlažemo vam da se pridržavate sledećih saveta:

Uveče isplanirajte naredni dan, ali ne zaboravite da uračunate i ometajuće faktore. Započnite dan nekim važnim zadatkom, koristite aplikacije za praćenje vremena i što je najvažnije budite svesni činjenice da se ipak sve ne može postići tokom jednog dana.

Najbolje je uveče isplanirati naredni radni dan

Pre nego što krenete na spavanje, isplanirajte naredni dan, tako što ćete ga započeti sa nekim ciljem. U planer zapišite planove za predstojeći dan. Savet je da isplanirate barem četiri aktivnosti za svaki dan. Jedna od njih bi trebalo da se odnosi na posao, druga na neke lične aktivnosti, a preostale dve bi trebalo da budu vezane za rad na ostvarenju vaših snova.

Ne zaboravite ometajuće faktore

Imajte u vidu da nikada ne možete isplanirati baš svaki detalj, posebno ukoliko stavite vremenske odrednice i trudite se da ih se striktno pridržavate. Uvek ostavite prostora za eventualne ometajuće faktore, kako biste uspešno isplanirali radni dan.

Započnite dan nekim važnim zadatkom

Trudite se da se uvek pridržavate ovog pravila. Prvo obavite ono što je najvažnije i najbitnije tog dana, kako biste kasnije mogli nesmetano da se fokusirate na manje važne obaveze. Nakon obavljenog važnog zadatka imaćete veću satisfakciju da ispoštujete ostatak plana.

Ako vam je lakše koristite neku od aplikacija za praćenje vremena

Često se dešava da mnogo vremena provedemo na internetu. Najčešće je u pitanju trenutak kada samo poželimo da pogledamo nešto na društvenim mrežama, a potom nastavimo skrolovanje kako bismo zadovoljili trenutnu radoznalost. Imajte u vidu da vas takvo ponašanje odvlači od cilja, pri čemu će krajnji ishod biti uzalud izgubljeno vreme.

Ne može se sve postići u toku jednog dana

Pre nego što započnete sa planiranjem morati biti svesni da ne možete sve postići tokom jednog dana. To se najčešće dešava  usled griže savesti zbog izgubljenog vremena. Tada pred sebe postavljate neralne zahteve. Umesto da započnete veliki projekat i očekujete da ga završite u toku istog dana, savet je da ga podelite na nekoliko manjih segmenata. U tom slučaju ćete moći detaljno da se posvetite poslu na projektu koji ćete raditi dva ili tri dana. I što je najvažnije ne dozvolite da vas obeshrabri ukoliko ne stignete sve da završite. Završićete narednog dana. Bitno je da ste napravili plan i da ga se pridržavate. Već nakon nekog vremena to će vam postati rutina, a vi ćete mnogo efikasnije i sa lakoćom postizati postavljene ciljeve.

 

 

 

 2,917 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.