Kako uspešno da prevaziđete loš dan?

Svi mi imamo dane kada nam se čini da nam ne ide ništa po planu, kada osećamo bezvoljnost i neraspoloženje. To su one situacije kada smo skloni da kažemo da imamo loš dan. Koliko god nam se to u datom momentu činilo nepremostivom preprekom, ne smemo zaboraviti da i iz takvih dana možemo mnogo toga da naučimo.

Kada nam se desi da imamo loš dan skloni smo da se osećamo bezvredno  i da unutrašnjim monologom potkrepljujemo tu tvrdnju. Naravno, da ima situacija kada ne uspemo da ostvarimo sve postavljene ciljeve, ali to nikako ne bi smelo da nas obeshrabri. Lepo je biti ambiciozan i postavljati sebi visoke ciljeve, ali nikada nemojte stremiti savršenstvu, jer to je put koji neminovno vodi u razočaranje. Vaša sreća ne sme zavisiti od toga.

Sagledajte situaciju iz drugog ugla

Ukoliko vam se dogodi da imate loš dan, nemojte odmah okarekterisati svoj život kao užasan. Ne samo da se nećete osećati bolje zbog toga, već ćete pokazati ogromnu dozu nezahvalnosti. A ne zaboravite da je zahvalnost najuzvišeniji vid vere! Umesto da se žalite drugima ili još gore da se samosažaljevate pokušajte da sagledate problem iz druge perspektive. Možda je to samo jedna lekcija koju biste trebali da savladate. A samim tim sprečite da vam se takve stvari ponove neki drugi put.

Kada vam je loš dan teško je naći razlog za osmeh, ali ne zaboravite da baš tog dana postoje neki ljudi koji zaista imaju razlog za tugu. Budite srećni što niste jedni od njih.

Potiskivanje emocija nije dobro

Nemojte zadržavati emocije u sebi. Ako vam se plače, isplačite se. Sigurno je da ćete se nakon toga osećati mnogo bolje. Suze umeju da nas regenerišu. I ne zaboravite da suze nisu znak slabosti, već način da se oslobodite potisnutih emocija. Ukoliko dozvolite da vam se negativna osećanja gomilaju kasnije ćete se mnogo teže suočiti sa njima.

Ne namećite sebi mentalni košmar

Ne razmišljajte o stvarima koje su van vaše kontrole. Što više budete razmišljali o takvim stvarima sve manje ćete imati prostora da se koncentrišete na one stvari koje zavise od vas. Uvek kada imamo loš dan, negativne misli se nadovezuju jedna na drugu. To onda postaje začarani krug i ne znamo da li imamo loš dan zbog ružnih misli, ili nam ružne misli naviru zato što se osećamo loše. U ljudskoj prirodi je da isuviše često mislimo o svim onim stvarima koje ne bismo želeli da nam se dogode. U većini slučajeva takve stvari se ne dogode nikada, ali samim tim što su prisutne u našem umu dolazi do mentalnog košmara koji smo sami sebi nametnuli.

Nikada se ne  upoređujte sa drugima

Kada uplovimo u dan koji smatramo lošim, skloni smo da se makar i nesvesno upoređujemo sa drugima. Posebno u tim momentima smo skloni da minimiziramo sebe i svoja postignuća, a da veličamo druge sa kojima se poredimo. Nikada to nemojte raditi, jer poređenje sa drugima je najveći izvor  nezadovoljstva. Posebno u takvim momentima se može desiti da vam svoj život deluje bledo u poređenju sa nečijim životom. Ali vi niste oni i ne treba da hodate njihovom stazom. Svako od nas ima svoj put.

Zatražite pomoć ako je potrebno

Nemojte se ustručavati da zatražite pomoć kada vam je ona zaista potrebna. Uvek postoji neko ko je spreman da vas sasluša i da vam ukaže na neke stvari koje vi možda i ne primećujete u datom momentu. Svako od nas ima svoj ugao gledanja i možda će vam biti dovoljna samo jedna reč da shvatite da vam ovaj dan i nije toliko loš. Ukoliko se prepustite emocijama a zatim ih prenesete na papir osetićete ogromno olakšanje. Ne zaboravite da pisanjem uspešno možete ispoljiti potisnute emocije. Pisanje oslobađa.

Kada imate loš dan promenite perspektivu

Ako smatrate da imate loš dan pronađite bar jednu stvar koja bi vas mogla oraspoložiti. Sigurno možete pronaći i mnogo više, ali za početak neka to bude samo jedna stvar. Na taj način će vaš mozak početi da radi na drugoj frekvenciji, jer ćete vi biti fokusirani na nešto lepše. Uostalom, pomislite samo da li će vam za mesec, godinu ili dve biti biti važno ono zbog čega se danas ne osećate lepo i što je doprinelo tome da imate loš dan. U tome ćete sami naći odgovor.

Beg od realnosti kako biste izbegli loš dan

Ukoliko baš ne uspevate da programirate svoj um i prebacite ga na drugu frekvenciju uvek postoji mogućnost da u datom momentu pobegnete od realnosti. Ako je moguće najbolje bi bilo da odspavate, jer nakon buđenja ćete se sigurno osećati mnogo bolje. Ukoliko baš ne možete da spavate odgledajte neki film ili pročitajte par strana neke knjige. Ovo je dobar metod kako biste odagnali ružne misli koje vam se vrzmaju po glavi. Samo ovo nikako ne sme da vam pređe u naviku, jer beg od realnosti je put koji vodi u depresiju i anksioznost.

Budite fokusirani na sadašnji trenutak

Uvek kada ste fokusirani na „sad“ i „ovde“ neće vam se desiti da upadnete u zamku i da vas preplave negativne misli. Kada ste u potpunosti fokusirani na sadašnji trenutak i skoncentrisani na ono što radite na taj način otežavate brigama i stresu da se uđu u vaš život. Ne zaboravite da vam briga neće promeniti budućnost, ali će vam svakako oduzeti sadašnji mir. Zato ne zaboravite da uvek kada ste skloni neki dan da okarakterišete kao loš, umirite svoj um i vratite se u sadašnjost.

Loš dan može biti dobar učitelj

Kada imamo loš dan vrlo lako izgubimo iz vida sve stvari na kojima smo zahvalni i za koje odlično znamo da se ne podrazumevaju same po sebi. Umesto da se baš u tim momentima okrenemo zahvalnosti, mi se ponašamo suprotno od toga. Ali kad jednom uspete da zaustavite priliv negativnih misli shvatićete da dan koji ste smatrali  lošim  može biti veoma dobar učitelj. Ukoliko naučite da se ne zadržavate na negativnim mislima, one neće imati nikakvu moć nad vama. A samim tim nećete imati loš dan, jer ćete znati u kom pravcu treba da usmerite svoje misli.

 

 1,925 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.