Da li je vaše dete spremno za odvikavanje od pelena?

Odvikavanje od pelena je jedan od najvažnijih i istovremeno najstresnijih momenata kada je u pitanju roditeljstvo. Mnogi roditelji su napeti i zabrinuti u vezi sa čitavim ovim procesom. Većina dece je spremna da prestane sa korišćenjem pelena između 18 i 30 meseci, najčešće oko druge godine života. Ipak neka deca se u potpunosti odviknu od pelena tek sa napunjene 4 godine. Važno je da roditelji znaju da ne treba da budu isfrustirani ukoliko njihovo dete spada u ovu drugu grupu. Oni treba da imaju strpljenja i da znaju da prepoznaju kada je pravo vreme za obuku deteta u korišćenju noše.

Kako da znate kada je pravo vreme za odvikavanje od pelena?

Pre navršenih 18 meseci većina dece nije spremna za obuku za korišćenje toaleta. Roditelji koji obučavaju decu za korišćenje noše pre napunjenih 18 meseci verovatno će se suočiti sa neuspehom. U svakom slučaju, obuka će biti nezadovoljavajuća i teška. Do ovog uzrasta mališani još uvek ne razumeju zašto bi trebalo da sede na noši, obavljajući malu i veliku nuždu spontano i ne povezujući ih sa radom svojih creva i bešike

Ne postoji idealno vreme za odvikavanje od pelena. Pošto se svako dete razvija sopstvenim tempom, uzrast kada će ono početi da koristi nošu može značajno da varira. Svakako da uzrast deteta nije jedini faktor koji treba uzeti u obzir kada je u pitanju odbacivanje pelena. Veliku ulogu u određevanju uzrasta kada će dete moći da prestane da koristi pelene igra detetova razvojna spremnost, ali i način na koji njegovi roditelji pristupaju obučavanju u korišćenju noše.

Ukoliko dete uđe s vama u toalet i tamo nađe nošu, moglo bi da se zainteresuje za nju, u želji da vas oponaša dok sedite na ve-ce šolji. Međutim, rana zainteresovanost deteta za nošu i dalje nije dovoljan znak da je ono spremno za odvikavanje od pelena. Tek kada počnu da doživljavaju sebe kao indivudue i nauče da kontorlišu aktivnost svojih creva deca su spremna da pređu na nošu. 

Svakako da postoje neki signali koji ukazuju na to da možete pokušati sa odvikavanjem. Neki od znakova spremnosti za skidanje pelena kod deteta su, pored pokazivanja interesovanja za nošu i njeno korišćenje, zainteresovanost deteta za nošenje donjeg veša, ili ako dete ostaje suvo dva ili više sati u toku dana. Sa odvikavanjem možete početi i ako uočavate da se gadi sadržaja uprljane pelene ili nastoji da je skine. 

Kako naučiti dete da koristi nošu?

Kada osetite da je vaše dete spremno za obuku, sklonite iz njegovog vidokruga pelene, a stavite nošu. Podstičite ga da sedi na njoj čak i ako na sebi ima pelenu. Kada dete obavi nuždu, sadržaj iz pelene možete ubaciti u nošu i objasniti mu čemu ona služi. Tokom prelaznog perioda i perioda učenja od velike koristi mogu biti i gaćice-pelene za jednokratnu upotrebu. Obučite svoje  dete za početak da ih svuče i navuče samo. S obzirom na to da mala deca vole da oponašaju odrasle, kao i svoju stariju braću ili sestre, ovu veštinu će verovatno veoma brzo savladati.

Često se dešava da tokom prelaznog perioda i na samom početku korišćenja noše dete vrši nuždu skriveno, u nekom zabačenom kutku sobe, pod stolom i sl. Ovo ne treba da vas brine. Takođe, ako se suočavate sa negodovanjem deteta prilikom ubeđivanja da sedne na nošu, odložite proces odvikavanja od pelena na još neko vreme. Verovatno se još nisu stekli neophodni fiziološki uslovi za obuku. Uprkos najboljim namerama, roditelji često greše ukoliko nemeću detetu odvikavanje od pelena kao obavezu, jer je velika verovatnoća da će izostati željeni rezultati. Insistiranje na korišćenju noše može izazvati kod deteta stid, bes ili inat. Period navikavanja na nošu jednostavno nekad traje duže, često i mesecima, pa treba biti strpljiv. 

Ponekad neuspeh mališana u učenju korišćenja noše nema veze sa njegovom nespremnošću, već više sa postupcima roditelja. Privikavanje na nošu ne treba dugo odlagati. Ipak, nemojte vršiti preveliki pritisak na svoje dete, niti preterivati u pohvalama, jer to može izazvati kontraefekat. Upravo je ovo jedna od najčešćih grešaka koje roditelji prave u želji da dete odviknu od pelena.

Šta još podrazumeva obuka za korišćenje noše/toaleta?

Obuka u korišćenju noše svakako obuhvata i deo koji podrazumeva pranje ruku po završetku postupka. Najvećem broju mališana je ovaj deo interesantan i neće ga odbijati, s obzirom na činjenicu da deca vole da im ruke budu u vodi i da se igraju sapunicom. Važno je da kao roditelj nastojite da detetu objašnjavate sve što radi. Vlažne maramice za bebe ili toalet-papir u početku neće moći da koriste sami, stoga će im kod ovog koraka biti potrebna vaša pomoć, barem neko vreme, ali s vremenom, savladaće i ovu veštinu. Veoma je važno da im što ranije stavite do znanja koliko je i zašto važna lična higijena.

 4,607 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.