Pokloni za tinejdžere – pravi izazov za roditelje

Tinejdžerski period ili adolescencija obuhvata godine kada su mladi na prelazu između detinjstva i odraslog doba. Ovaj psiho-socijalni stadijum počinje sa prvim znacima puberteta, odnosno okvirno od 11. godine i traje do sticanja zrelosti, otprilike do 20. godine. U poslednje vreme naučnici smatraju da se treba teorijski produžiti ovaj period sve do 24. godine, jer tad nastupa puna zrelost i period osamostaljivanja. Svaka porodica koja ima tinejdžera u kući zna koliko su to osetljive godine u kojima “divljaju” hormoni. Kada se približavaju praznici, rođendan, Nova godina ili nešto treće, izabrati dobar poklon za adolescente predstavlja pravi izazov. U redovima koji slede upoznaćemo vas koji pokloni za tinejdžere mogu biti poprilično zanimljivi. 

Zašto je teško izabrati poklon tinejdžeru?

Već sa prvom fazom adolescencije dolaze promene koje utiču na dete. Bubuljice, rast grudi, prva menstruacija, maljavost, mutiranje glasa samo su neki od prvih “problema” sa kojima se tinejdžeri susreću. Njihov fizički izgled se drastično menja. Uz to, poređenje sa idealima sa društvenih mreža dovodi ih u fazu apsolutnog nezadovoljstva sobom. Iako je izuzetno teško, roditelji znaju koliko je važna komunikacija sa tinejdžerom. Upravo kroz komunikaciju mogu saznati šta to muči njihovo dete, sa kojim problemima se susreće, šta je izvor njegovog nezadovoljstva i slično. 

Kada su u pitanju pokloni, jedna od najtežih stvari za roditelje je da izaberu nešto čime će njihov tinejdžer biti zadovoljan. Pre svega treba imati u vidu uzrast deteta, jer nije isto kupovati poklon desetogodišnjaku i onome ko je uplovio u punoletstvo. Tako je važno da ispratite aktuelna dešavanja kojima su tinejdžeri zaokupljeni. Ono što je zajedničko svim tinejdžerima je hirovitost, neodoljiva potreba za pažnjom i prihvatanjem među vršnjacima. Kroz priču, analizu interesovanja i stvari koje gomila u svojoj sobi, najbolje ćete saznati kakav poklon da mu kupite. Uočite u kom je “fazonu”, šta ga interesuje od filmova, muzike, knjiga, sporta. Na taj način ćete uvideti da li su baš ovde navedeni pokloni za tinejdžere idealni i za vaše dete. 

 

Dobri pokloni za tinejdžere dečake

Kada su u pitanju tinejdžeri dečaci, preporučuje se nekoliko ideja za poklone. Ukoliko vaše dete sluša rok, pank ili neku sličnu vrstu muzike, dobra ideja za poklon mogu biti srebrne muške narukvice. Može ih nositi u školu i pohvaliti se društvu kako je dobio “kul” poklon od roditelja. Još ukoliko se približava koncert njegovog omiljenog benda za koji je već nabavio karte, ovaj poklon će biti pun pogodak. Ako je vaše dete u sportskom fazonu, potrudite se da mu pronađete moderne patike za sport koji trenira. Klinci obožavaju da budu u trendu sa odećom i obućom koja je po njihovom ukusu. Za tinejdžera koji se ne odvaja od kompjutera i igrica, dobar poklon mogu biti neobična mehanička tastatura nepravilnog oblika sa svetlećim slovima i konzola za video-igrice. 

Poznato je da se klinci, baš kao i odrasli, ne odvajaju od mobilnog telefona. Nov mobilni ili eventualno tablet uvek mogu da budu odlična ideja za poklon. Slušalice, skejt, bicikl, električni trotinet još su neke od ideja koje možete razmotriti ukoliko se vašem tinejdžeru bliži rođendan. Naravno, sve zavisi od budžeta. Zato je važno da već u ovom uzrastu naučite decu da cene onoliko koliko imaju i ne očekuju poklone za koje roditelji moraju da izdvoje celu svoju platu. Tematske majice ili rančevi, članarina za teretanu ili bazen, fitnes narukvica, ulaznica za koncert ili bioskop nisu mnogo skupi pokloni, a mogu biti izuzetno vredni. 

Zanimljivi pokloni za tinejdžerke

Ukoliko imate dečaka u periodu adolescencije, videli ste koji pokloni za tinejdžere mogu da budu zanumljivi. Ako pak imate devojčicu ovog uzrasta, i tu imamo nekoliko preporuka. 

Devojčice se, baš kao i dečaci, u tinejdžerskom dobu fizički izuzetno menjaju. Kako se neprestano porede sa idealima koje prate na društvenim mrežama i gledaju preko TV ekrana, one teže da “ispeglaju” sve nedostatke, pre svega na svom licu. Ogledalo sa led svetlima ili tzv. ring svetlo ne samo da će devojčici biti korisno pri šminkanju, već će moći da snima vlogove i koristi ga za video-čet sa drugarima i drugaricama. Ukoliko ste u mogućnosti, možete joj pokloniti i komplet toaletni sto sa ogledalom okruženim led svetlima. Na taj način će moći da organizuje šminku, nakit i ostale sitnice u svojoj sobi. Za one koji nemaju veliki budžet, dobra ideja su prese za kosu, profesionalni fenovi, setovi šminke, neki komad odeće ili obuće. 

Sa druge strane, neke tinejdžerke su povučenije i nisu još uvek zainteresovane za šminku, lepu odeću ili obuću. U tom slučaju svojoj ćerki možete pokloniti dnevnik. Emotivni rolerkoster kroz koji prolazi u ovom periodu, sve promene raspoloženja i misli koje ne želi da podeli ni sa kim, zapisaće u ovoj sveščici. 

Još nekoliko zanimljivih ideja za tinejdžerke mogu biti foto-štampači, mini-projektori (ukoliko voli filmove i serije), bežični mikrofon za karaoke (za one koje vole da pevaju), personalizovana ogrlica, komplet knjiga omiljenog pisca. 

Možda kada pogledate sve ove ideje smatrate da nije teško izabarti poklon za mališana u “najluđim godinama”. Ako pak mislite da ovi pokloni za tinejdžere nisu nešto što bi obradovalo vaše dete, uvek možete popričati sa njim i zajedno izabrati idealno rešenje. 

 26,020 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.