Umete li da iskoristite vreme u kućnoj izolaciji?

Ova kućna izolacija ne prija nikome od nas i to je ono što svi znamo. Čak je pitanje umemo li kvalitetno da iskoristimo vreme u kućnoj izolaciji? Ali da li je potrebno oplakivati sudbinu i provoditi vreme žaleći se na kućnu izolaciju? Naravno da ne. Na taj način nećemo pomoći ni sebi ni ukućanima, već ćemo samo stvoriti dodatnu nervozu, koja nikome ne prija u ovom momentu. Možda je ovo baš trenutak da zastanemo, da razmislimo o svom životu i da promenimo nešto. Ne zaboravite koliko ste stvari hteli da uradite, ali niste imali vremena. Ubrzani tempo života nam je donosio stres koji se nagomilavao. I sad odjednom kada smo u kući i kada imamo dovoljno vremena za sve, osećamo se pogubljeno, jer ne umemo da se snađemo. Možda će vam čitanje ovog teksta pomoći da lakše i lepše provedete vreme u kućnoj izolaciji.

Važno je imati dnevnu rutinu

Bez obzira što vreme provodite u kućnoj izolaciji nemojte dozvoliti sebi da po ceo dan budete u pidžami. To što ste u kući ne znači da ste bolesni. U početku će vam trebati možda malo više vremena da se organizujete i da napravite plan. U normalnim životnim okolnostima imate rutinu, znate koji deo vremena provodite na poslu, koji sa porodicom, koji je predodređen za neke druge aktivnosti. Sada je malo drugačije, ali dok se ne vratimo ustaljenom životnom ritmu moramo naći način da se prilagodimo. Uostalom u tome se ogleda sposobnost svakog od nas, a to je umeće prilagođavanje na novonastalu situaciju.

Krenite sa generalnim čišćenjem

Ovde se prvenstveno podrazumeva da uradite sve one stvari za koje niste imali vremena u redovnim životnim okolnostima. Da biste bolje funkcionisali bitno je da prostor u kome boravite bude čist, to je nešto što se podrazumeva i što svi radimo. Ali neka vam vreme provedeno u kućnoj izolaciji posluži za čišćenje drugih stvari. Krenite od telefona i računara. Oslobodite memoriju. Izbrišite gomilu slika, poruka, mejlova i drugih bespotrebnih stvari. Zatim pređite na novčanik i tašnu u kojoj se verovatno nalazi mnogo toga. Svi smo skloni da račune, ceduljice i razne nepotrebne papiriće ubacujemo u novčanik. Možda je sada pravo vreme da se oslobodimo svih tih nepotrebnih sitnica. Prepakujte ormare. Tu sigurno ima dosta posla. Odvojte ono što ne nosite, poklonite nekome. Nekoga ćete usrećiti a vi ćete se osećati lepše.

 

Vežbajte u kućnim uslovima

Postoje ljudi koji tvrde da samo mogu da vežbaju u grupi, jer su jedino tada disciplinovani. Neka vam vreme provedeno u kućnoj izolaciji posluži da se naučite samodisciplini. Ma koliko mnogi od vas imali averziju prema fizičkim aktivnostima, ona nam je svima u ovom periodu više nego potrebna. To što ne odlazite u teretanu ili na grupne treninge nije razlog da prestanete sa vežbanjem. A ako spadate u kategoriju onih koji su do sada nalazili izgovor kada su fizičke aktivnosti u pitanju, sada je pravi momenat da uradite nešto na tom polju. Nije u pitanju samo fizički izgled i vitka figura. Vežbanje je mnogo više od toga. Vežbanjem se luči endorfin a to doprinosi boljem raspoloženju kao i zdravijem organizmu.

Informisanost, da ili ne?

Važno je biti informisan, svakako. Ali to ne znači da po ceo dan gledate TV, čitate novine, pratite društvene mreže. Nemojte pratiti statistiku. Na globalnom nivou nikome nećete pomoći samo ćete sebe još više deprimirati i napuniti se negativnom energijom i strahom. Važno je da se odgovorno ponašate kako prema sebi tako i prema drugima. To podrazumeva poštovanje propisanih pravila, ali svako iščitavanje i jurenje informacija će vam više štetiti nego što bi vam koristilo.

Razne informacije se plasiraju putem društvenih mreža, uključijući teorije zavere, širenje panike kao i dezinformacije. Tekstovi poput onih šta je izjavila ili preživela tetkine tetke tetka se šire brže nego virus. Ne dozvolite sebi da upadnete u tu zamku. Pre nego se upustite u čitanje takvih vesti postavite sebi pitanje  – Šta ja imam od toga? Mogu li da utičem na to? Odgovor ćete svakako naći u sebi, tako da ćete znati šta vam je činiti.

 

Virtualna šetnja muzejima, zašto da ne?

Neka vam vreme u kućnoj izolaciji posluži za čitanje, gledanje filmova, za sve ono što pod naletom životnih okolnosti niste stizali do sada da uradite. Setite se samo koliko puta ste poželeli da odete u pozorište, ali bili ste sprečeni bilo zbog vremena ili nedostatka novca. Upravo sada vam se pružila prilika da pogledate online predstave. Prošetajte virtualno svetskim i domaćim muzejima, sada vam je prilika za to. Ne zaboravite da vi birate šta ćete čitati, gledati ili slušati.

Naučite nešto novo

Ne dozvolite sebi da se dosađujete i da vam dani prolaze tako što ćete „otaljavati“ dan po dan, računajući prošao je još jedan dan proveden  u kućnoj izolaciji. Neka vam svaki dan bude novi život i tako ga doživljavajte. Ne zaboravite da život nije ono što nam se događa, već naš pogled na to. Sada je pravo vreme da usavršite neki jezik, da naučite da šijete, da naučite nešto o baštovanstvu. Ukoliko imate talenta za slikanje ili volite da pišete neka vam ovo vreme posluži da što više razvijete svoj talenat i da se posvetite tome. Posvetite se više svom hobiju. Nikad se ne zna možda ono što vam je danas hobi, već sutra postane vaš izvor prihoda.

Radite na sebi, tu uvek ima posla

Ovo je možda i najvažnija stavka ne samo kada je u pitanju vreme provedeno u kućnoj izolaciji, već uopšte. Ne zaboravite na izreku da čovek uči dok je živ, sve ostalo je na vama. Razmislite šta je to što vam se ne dopada kod sebe. Šta je to što biste želeli da promenite, bez obzira koji životni segment je u pitanju. Transformacija je moguća a samo od vas zavisi da li ste i koliko ste spremni da se suočite sa samim sobom. Možda vam baš ovo vreme provedeno u kućnoj izolaciji posluži da iz svega izađete kao nova, drugačija osoba. I što je najvažnije ne dozvolite sebi da se žalite  na izolaciju, na dosadu ili da ne znate šta ćete sa sobom.

Ukoliko u vanrednim okolnostima ne znate šta ćete sami sa sobom, zamislite tek kako je vašoj okolini sa vama u redovnim okolnostima. Ako vi ne znate šta ćete od sebe, kako tek drugi mogu da se pouzdaju u vas. Neka vam ova misao bude vodilja pre nego dozvolite sebi da upadnete u melanholiju.

 818 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.