Nekoliko proverenih načina da ubrzate metabolizam

Boreći se sa kilogramima, isprobavajući razne dijete mnogi ljudi postavljaju sasvim logično pitanje – kako da ubrzaju metabolizam? Istina, pojam metabolizma je širok i obuhvata sve hemijske reakcije koje se dešavaju u organizmu.

Pod pojmom metabolizma se podrazumeva brzina sagorevanja kalorija u organizmu, čime se dobija energija koja je neophodna za normalno funkcionisanje. Ukoliko sedite celog dana, posledice sporog metabolizma će se videti na vašem telu i to najčešće u vidu celulita. Da biste ubrzali metabolizam potrebno je da promenite neke ustaljene navike, kao i da u ishranu uvrstite one vrste namirnica koje doprinose poboljšanom metabolizmu.

Kako ubrzati metabolizam?

Iako mnogi pogrešno metabolizam vezuju isključivo za ishranu, nije baš tako. U pitanju su i neke vaše svakodnevne navike koje uključuju slobodno vreme i spavanje.

Smanjite stres ili ga barem svedite na minimum

Činjenica je da stres neretko lečimo hranom, jer nam ona podiže nivo serotonina i dovodi do trenutnog osećaja sreće i zadovoljstva. Kada smo pod stresom telo luči hormon kortizol, koji između ostalog usporava metabolizam. Važno je znati kako smanjiti  svakodnevni stres ili da ga bar držimo pod kontrolom.

Nemojte spavati u zagrejanoj prostoriji

Istraživanja su pokazala da na ovaj način telo sagoreva više kalorija. Kako bi održao toplotu, organizam povećava unutrašnju temperaturu, čime se angažuje više energije, troši se više kalorija, odnosno ubrzava se metabolizam.

Spavajte dovoljno

Nedostatak sna dovodi do toga da se telo prilagođava stanju umora tako što će trošiti manje energije ili usporiti metabolizam. Dovoljno sna ubrzava metabolizam.

Vežbanjem ćete ubrzati metabolizam

Čak i redovna šetnja od 30 minuta dnevno će poboljšati metabolizam. Ukoliko dodate i neke vežbe, efekat će biti zadivljujući. Kako biste ubrzali metabolizam najbolje je da izgradite mišiće, jer telo koje ima više mišića troši više energije.

Ne preskačite doručak

Sigurno ste mnogo puta čuli da je doručak najvažniji obrok u toku dana. na taj način dajete svom organizmu odmah ujutru zadatak da započne sa trošenjem kalorija. Ukoliko jedete pre spavanja, organizam se usporava tokom sna tako da je i varenje hrane sporije. Posebno ukoliko vam ovo postane navika, telo će ostati u sporom tempu a masne naslage će se sve više gomilati.

Imajte više obroka tokom dana ali u malim količinama

Na ovaj način vaš metabolizam je zaposlen tokom celog dana. Ukoliko imate jedan ili dva obroka dnevno, posebno u velikom vremenskom razmaku, verovatno je da ćete se prejesti što će svakako dovesti do usporenog metabolizma.

Menjajte dnevni unos kalorija

Prosečna količina kalorija koja je potrebna u toku dana je oko 1200 kalorija. Jedite manje od 1200 kalorija, ali ne pridržavajte se striktno toga. Nekad unesite malo više, a nekad malo manje kalorija. Na taj način ćete uneti dinamiku i pospešiti metabolizam. U suprotnom, ako unosite uvek isti broj kalorija i jednoličnu ishranu, telo će se brzo navići i ulenjiti.

Namirnice koje ubrzavaju metabolizam

Prvenstveno se misli na vodu, proteine i mlečne proizvode, mada je preporučljiva i konzumacija zelenog čaja. Naravno, nezaslađenog.

Ukoliko je vaša ishrana bazirana na proteinima, znatno brže ćete sagoreti kalorije nego kada se hranite mastima ili ugljenim hidratima. Proteini su napravljeni od amino-kiselina, teže se razgrađuju tako da telu treba više energije da ih razloži. Ukoliko se hranite ugljenim hidratima i mastima koji se lako razlože, vaš metabolizam je sporiji. To ne znači da nužno morate biti na proteinskoj dijeti, ali bar 30 % namirnica treba da je tog porekla.

Voda ubrzava metabolizam, posebno ukoliko popijete 2 čaše vode pre obroka. Kao prvo stomak će vam biti puniji pa ćete manje pojesti, a osim toga voda doprinosi ubrzanju metabolizma. Ovo se isključivo odnosi na vodu, a nikako na alkoholna pića i sokove. Alkoholna pića pre jela otvaraju apetit, a sokovima dodajete još kalorija u organizam.

Konzumiranjem mleka i mlečnih proizvoda ćete sigurno ubrzati metabolizam. Značajnu ulogu igra kalcijum u kombinaciji sa drugim supstancama iz mleka. Upravo on šalje telu signal da ubrza potrošnju kalorija.

Konzumiranje ljute hrane, posebno ljutih papričica takođe doprinosi ubrzanju metabolizma. Za to je zaslužan kapsacin, koji deluje tako što podiže temperaturu u našem telu i na taj način ubrzava metabolizam.

Zeleni čaj takođe ubrzava metabolizam, jer skladištene masti pretvara u masne kiseline i time ubrzava sagorevanje masti čak i do 15%. Svakako ovaj čaj je dobar za detoksikaciju organizma, kao i za održavanje telesne težine.

Dobar metabolizam ne znači da ćete brže omršati. Ukoliko unosite više kalorija nego što vam je potrebno brzina vašeg metabolizma će biti nemoćna u borbi protiv nataloženih masnih naslaga.

Mada, činjenica je da male izmene u svakodnevnim navikama mogu dovesti do velikih promena za vaše zdravlje. Ukoliko budete težili aktivnostima koje ubrzavaju metabolizam, ne samo da ćete smanjiti rizik od gojaznosti već ćete imati i neuporedivo više energije.

 

 

 

 3,969 total views,  1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.